Update articol:
 Şedinţa CExN al PSD - pe 21 septembrie (vezi scrisoarea în care se cere demisia lui Liviu Dragnea)

UPDATE: Firea, Ţuţuianu şi Stănescu “vor capul” lui Liviu Dragnea (vezi declaraţia lui Dragnea)

Foto Facebook Foto Facebook

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ironizat miercuri scrisoarea prin care lideri ai partidului îi solicită demisia din funcţia de lider al formaţiunii şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Acesta a declarat: “Să citesc acea epistolă. N-am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înţeles de fapt care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI-ul cu SPP-ul, cu DNA-ul şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică”.

…………..

Paul Stănescu: “Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură”

Social-democraţii se vor reuni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD vineri, 21 septembrie, de la ora 12.30, informează Biroul de presă al partidului.

Lideri ai PSD au semnat o scrisoare deschisă prin care cer “demisia imediată” a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului la conducerea partidului de către premierul Viorica Dăncilă, care este preşedinte executiv. Documentul este semnat de vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, de Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

“Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură”, consideră vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, semnatar al scrisorii deschise prin care se cere “demisia imediată” a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

“Mi-am asumat această declaraţie, alături de doamna Firea şi domnul Ţuţuianu, conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situaţia noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic şi social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de măsuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care să ne asigure păstrarea guvernării, a poziţiei de cea mai puternică forţă politică a României şi premisele câştigării alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a precizat Paul Stănescu.

Potrivit vicepremierului, trebuie asigurată stabilitatea coaliţiei majoritare şi totodată implementarea programului de guvernare: “Trebuie să asigurăm stabilitatea coaliţiei majoritare, continuarea şi implementarea proiectelor importante ale actualului Guvern, să sprijinim administraţia publică locală prin investiţii publice şi alocări judicioase de fonduri, să îmbunătăţim imaginea PSD atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, fără însă a face rabat de la principiile noastre şi fără a ne asocia în vreun fel cu forţe care ne erau potrivnice până mai ieri”.

Firea: “Dragnea a luat partidul în nume personal”

Semnatarii scrisorii deschise prin care se cere “demisia imediată” a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor nu doresc destabilizarea partidului, ci continuarea proiectelor promise în campanie, singura problemă fiind că “Dragnea a luat partidul în nume personal”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, subliniind că cei implicaţi în acest demers sunt destul de mulţi cât să conteze şi vor veni cu un mandat la şedinţa CExN de vineri.

“Suntem suficient de mulţi preşedinţi de organizaţii judeţene, membri ai Comitetului Executiv care aderăm la principiile şi valorile exprimate în acest document, dar decizia a fost aceea ca pentru această etapă să fim cele trei persoane care să asumăm public conţinutul acestei declaraţii comune privind starea PSD. Noi nu vrem destabilizarea PSD, aşa cum s-a vorbit în această perioadă. Vreau să atragem atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persană, aşa cum se întâmplă cel puţin în ultimul an de zile, iar ceea ce am exprimat eu în cadrul Comitetului Executiv de la Neptun nu a fost o situaţie singulară. (…) Noi nu dorim să rupem partidul, noi spunem că nu este normal ca o formaţiune politică care a primit votul românilor pentru a conduce ţara într-un fel bun să fie blocată şi strivită ca percepţie publică pentru faptul că se iau nişte măsuri care nu sunt rodul şi rezultatul consultărilor”, a declarat Gabriela Firea într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Aceasta a denunţat “un grup restrâns de persoane – grupul de la Scroviştea”, care ia decizii în numele conducerii PSD, în afara forurilor de conducere ale partidului.

“Este un grup din ce în ce mai restrânse de persoane – noi îl numim grupul de la Scroviştea -, care se întâlnesc, iau decizii foarte importante pentru ţară, nu pentru un grup de persoane, unele dintre aceste măsuri fiind controversate, şi unele dintre acestea atrăgând pur şi simplu o reacţie publică negativă, şi nu doar din partea membrilor PSD, ci din partea tuturor românilor. Vrem în continuare să avem stabilitate la guvernare, dorim de asemenea îmbunătăţirea actului guvernamental, ne dorim o coaliţie majoritară în Parlament PSD-ALDE întărită, singura problemă pe care o considerăm că nu este normal să o tolerăm, pentru că face rău nu doar partidului, ci şi guvernării cu efecte directe asupra românilor, este persoana domnului Dragnea, care a luat partidul pe nume personal şi îl conduce de foarte multe ori într-o direcţie greşită. Alegerile au fost, într-adevăr, câştigate în mandatul domnului Dragnea ca preşedinte, dar eu am fost un om care am muncit, toţi preşedinţii de organizaţii judeţene au muncit, au fost în teren, au fost în teritoriu, au vorbit cu oamenii, au participat la coagularea programului de guvernare, prin urmare nu pot fi puse toate meritele pe partea domnului Dragnea, iar noi să fim cei care răspundem atunci când domnul Dragnea, prost sfătuit, sau poate dumnealui consideră că este bine sfătuit, ia anumite decizii care fac rău ţării în primul rând şi cu siguranţă şi formaţiunii noastre politice”, a arătat edilul Capitalei.

În opinia vicepreşedintelui PSD, “Dragnea a grăbit” convocarea Comitetului Executiv, după ce scrisoarea celor trei lideri PSD a apărut în presă. “Eu trag concluzia că domnul Dragnea nu avea niciun gând să convoace CExN-ul săptămâna aceasta, dar l-a grăbit pentru că a observat că ceea ce lua în derâdere domnia sa zilele trecute, şi anume că ar fi o scrisoare pierdută pe undeva, minimalizând acest demers extrem de serios, la care au aderat deja colegii noştri din CExN suficient de mult cât să nu fie ignoraţi. Cred că în perioada următoare este nevoie ca acest document să fie dezbătut în organizaţiile de bază, în organizaţiile judeţene, iar preşedinţii de organizaţii să vină la CExN cu un mandat explicit din partea membrilor de partid, tocmai pentru a nu mai lăsa în spaţiul public aceste fraze care arată că suntem un grup izolat de persoane, care poate avem interese personale, care de fapt nu luptăm pentru români şi pentru noi. Nu este adevărat. Vom veni la CExN cu un mandat explicit, care va decide într-un fel sau în altul. Am fost votaţi de români să ne ocupăm de prosperitatea lor şi de imaginea ţării noastre în exterior, să nu o punem într-o imagine neplăcută şi într-o situaţie delicată şi de asemenea tot ceea ce s-a făcut bun la guvernare să fie continuat”, a detaliat Gabriela Firea.

Ea a făcut un apel către liderul PSD să respecte deciziile care vor fi luate vineri în CExN: “Noi dorim ca această scrisoare, pe care o numim declaraţie comună, să fie dezbătută foarte responsabil în cadrul forului cel mai abilitat prin statut şi să nu considere demersul nostru ca fiind unul partizan, aşa cum a încercat în toate aceste zile domnul Dragnea. Suntem suficient de mulţi cât să contăm în CExN. Cele trei persoane care au semnat declaraţia comună au fost abilitate, mandatate de către ceilalţi preşedinţi de organizaţii judeţene să asumăm public documentul şi să explicăm, urmând ca dezbaterea din interiorul partidului să aibă loc în CExN”.

Vicepreşedintele PSD a mai spus că a încercat mai întâi rezolvarea problemelor legate de Bucureşti “pe cale amiabilă” în discuţiile cu Liviu Dragnea. În schimb, “el a început o campanie furibundă de a fi defăimată prin consilierii pe care îi are”.

“Şi, de asemenea, a început să sune colegi din ţară să le spună că va propune excluderea mea la primul CExN şi că speră ca aceşti colegi să voteze împotriva mea. Aceasta este o atitudine democratică a unui lider de partid care, atunci când nu are argumente şi nu poate să lupte corect pe principii de valori cu un coleg, îi propune excluderea? De acest lucru s-au temut şi colegii mei care până acum n-au vorbit. Acum, că suntem suficient de mulţi cât să contăm, lucrurile se vor schimba. (…) Dacă este adevărat ce a spus în aceşti doi ani de zile, m-aş aştepta să facă un pas lateral (n.r. – Liviu Dragnea), pentru că şi-ar da seama că felul în care a condus echipa politică şi felul în care a impus decizii controversate, negative în actul guvernamental şi în actul politic ne afectează pe noi toţi”, a adăugat primarul general. Gabriela Firea a reafirmat că nu doreşte “sub nicio formă” să preia conducerea PSD, nici interimar, şi nici nu va candida anul viitor la congres.

Ţuţuianu, întrebat dacă dosarul lui Dragnea este un motiv pentru ca acesta să facă un pas în spate: Este

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a răspuns afirmativ, miercuri, întrebat dacă dosarul lui Liviu Dragnea este o problemă şi constituie un motiv pentru ca liderul social-democrat să facă “un pas în spate”.

“Este. Vedeţi că toate demersurile noastre au fost interpretate la un moment dat ca fiind utile unei singure persoane, lucru care este neadevărat, dar ce contează este percepţia publică şi dacă percepţia publică este aceasta noi nu putem să rămânem defazaţi faţă de acest subiect”, a afirmat vicepreşedintele PSD.

 

Situaţia juridică “vulnerabilă” a lui Liviu Dragnea a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”, susţin semnatarii scrisorii.

“Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an şi 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toţi indicatorii atestă o creştere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al şomajului etc. Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25% – 30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7% – 12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani. Situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi pe fondul unei slabe opoziţii politice, în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD)”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii susţin că este de datoria lor “de oameni politici responsabili” să analizeze această situaţie şi să decidă care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolideze structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019 şi pe cele locale şi parlamentare din 2020.

În opinia iniţiatorilor documentului, printre cauzele care au dus la actuala situaţie se numără conflictele interne şi “războiul permanent în care se află PSD”.

“Partidul Social Democrat şi guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit şi vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de prim-ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid şi a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, instalarea a nu mai puţin de trei Guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătăţire a funcţionării partidului, cu implicaţii asupra imaginii şi percepţiei publice în rândul electoratului propriu, dar şi al societăţii în ansamblu. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: preşedintele României, partidele politice din Opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupţia, schimbările din Justiţie, «Statul Paralel», de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic şi social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacţionat defensiv şi ineficient la atacurile venite din toate părţile, în loc să fie pro activ şi să impună temele de discuţie”, se explică în scrisoare.

Semnatarii mai arată că “toate luările legitime de poziţie pe tema «Statului Paralel», ale abuzurilor comise în justiţie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi diverse instituţii, au fost contracarate cu ideea că PSD acţionează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliţi ai acestora”.

“De asemenea, iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei, justificate din perspectiva democratizării societăţii româneşti, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au fost atacate de Opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări. Manifestările împotriva Guvernului şi a PSD, în special cele din iarna anului 2017 şi cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societăţii româneşti şi la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societăţii. Acţiunile de protest anunţate pentru lunile septembrie şi octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor măsuri de amnistie şi graţiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea Guvernului Dăncilă şi cu pierderea guvernării de către PSD”, mai indică semnatarii scrisorii.

Ei mai reclamă promovarea în Guvern, ministere, agenţii, în alte instituţii publice a unor persoane cu “evidente carenţe profesionale”, incapabile să comunice corect, argumentat pe temele guvernării, precum şi instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei că sunt atacate instituţiile statului de drept şi Justiţia. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivaţiile reale şi legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiţie şi încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de către ‘Statul Paralel’.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra “situaţiei juridice vulnerabile a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, care a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al Opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers iniţiat de PSD în direcţia reformării Justiţiei”.

Ei mai vorbesc despre “conducerea discreţionară a partidului”, transformarea structurilor de conducere – Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv – în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desfiinţarea de facto a Consiliului Naţional şi a departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice şi parlamentare.

“În faţa situaţiei de criză, pentru a evita izolarea internaţională a ţării şi pierderea încrederii în PSD”, iniţiatorii documentului propun o serie de acţiuni: demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor; asigurarea interimatului conducerii PSD de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv, până la organizarea unui Congres extraordinar, în prima parte a anului 2019; democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne – Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, departamente etc.; menţinerea coaliţiei PSD-ALDE, singura garanţie a continuării programului de guvernare; negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi; îmbunătăţirea actului de guvernare şi consolidarea echipei guvernamentale.

“Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiţii publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menţinerii ritmului de creştere economică; susţinerea marilor proiecte de infrastructură critică (termoficare, alimentare cu apă etc) şi a colaborării dintre Guvern şi administraţia publică locală pentru implementarea acestora; impulsionarea iniţierii şi derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administraţia centrală şi locală”, mai transmit semnatarii documentului.

Alte “soluţii” prezentate sunt susţinerea necondiţionată a adoptării şi aplicării noii legi a pensiilor, aşa cum a fost elaborată de actualul Guvern; elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri ţintite, menite să-i ajute pe cei aflaţi cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile; pregătirea corespunzătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătăţire a imaginii României şi a guvernării, în plan internaţional; creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legilor privind securitatea naţională, Codului administrativ, dar şi a iniţiativelor legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Naţional al PSD din 1 septembrie 2018; legii off-shore; legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese; adoptarea unei legi a lobby-ului în concordanţă cu principiile de transparenţă şi bune practici din statele cu tradiţie în acest domeniu.

“Grupurile parlamentare vor susţine necondiţionat Guvernul PSD-ALDE şi vor respinge orice moţiune de cenzură promovată de Opoziţia parlamentară”, completează semnatarii.

EI mai doresc ajustarea cadrului legislativ şi normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condiţiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori; adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă, pentru că ‘reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”; condamnarea cu fermitate şi luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiţie, care trebuie să se înfăptuiască imparţial, cu respectarea strictă a Constituţiei şi a legilor în vigoare; susţinerea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei din data de 7 octombrie 2018.

“Susţinerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară; pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie; pregătirea bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 şi adoptarea acestora până la sfârşitul sesiunii parlamentare; sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcţionării şi dezvoltării localităţilor cu adoptarea codului finanţelor publice; întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare şi prezidenţiale şi maximizarea şanselor de câştigare a acestora; îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi recâştigarea încrederii în România şi în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste”, sunt alte direcţii de acţiune propuse.

“Stimaţi colegi, demersul nostru este unul onest, care nu urmăreşte interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toţi membrii Comitetului Executiv Naţional, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, membri şi simpatizanţi ai partidului să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniţi şi solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem şi viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forţă politică a ţării, un partid de stânga modern şi progresist, cu vocaţie europeană”, arată semnatarii scrisorii.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni