Update articol:

Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a României de la “stabilă” la “negativă”

Agenția estimează un deficit  de 8%, peste cel prognozat de Guvern

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la “stabilă” la “negativă” perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul “BBB-” aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută.

Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, pe fondul scăderii generalizate a veniturilor și creșterii cheltuielilor, pe seama măsurilor de stimulare a economiei.

“Revizuirea perspectivei reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen scurt, în contextul în care izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravează o poziţie fiscală deja slabă. Combinaţia dintre o contracţie puternică a economiei şi creşterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar şi un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea şi durata pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor publice”, arată agenția de rating.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4.2% din PIB, situaţie determinată în parte de redresarea activităţii economice. Estimarea se bazează pe diminuarea sau anularea cheltuielilor neesențiale, în special creşterea cu 40% a pensiilor, aşteptată în septembrie anul acesta, aprobată de guvernul precesent, şi limitarea viitoarelor creşteri de salarii, potrivit agenției.

Fitch se așteaptă la o creștere a datoriei publice la 45%, de la 35,2%, în 2019. Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis că Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã și a revizuit perspectiva de țarã de la stabilã la negativã, pe fondul influentelor rãspândirii virusului COVID – 19 asupra finanțelor publice în perioada urmãtoare.

“În perioada urmãtoare Ministerului Finanțelor Publice se va concentra pe implementarea mãsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe mãsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economicã a României”, precizeazã Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementãrii unei consolidãrii fiscal-bugetare dupã criza declanșatã de COVID-19, precum și îmbunãtãțirea susținutã a nivelului datoriei externe, potrivit MFP.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2020)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2020)

Comunicat - finalizare proiect BRUA - faza I

COMPA S. A. (CMP) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27.11.2020