Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Florin CAZAN, BT Capital Partners: Singura soluție împotriva inflației este investiția; Randament anual ajustat cu inflația de 8,23%, pentru indicele BET, în perioada 2006-2022

* Cu o strategie recurentă pasivă, randamentul mediu anual a fost de 10,3%

Singura soluție împotriva inflației este investiția, a spus Florin CAZAN, Director Tranzactionare Retail BT Capital Partners, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, în 12 septembrie.

El a prezentat evoluția indicelui BET în perioada 2006-2022, arătând că acesta a avut un randament mediu anual ajustat cu inflația de 8,23% (inclusiv dividendele).

Florin Cazan a explicat că perioada aleasă, 2006- 2022, cuprinde principala criză imobiliară din 2007-2009, unde corecția a fost una majoră, de 82%, moment în care o parte din investitori s-au speriat și au vândut și au marcat o pierdere foarte mare.

El a spus: “Vreau să atrag atenția, cu acest grafic, tocmai că oamenii nu trebuie să se sperie de astfel de corecții, ele sunt normale, au avut loc în istoria piețelor de capital de când există și vor fi și în viitor. La criza imobiliară, corecția a fost de 82%, la criza datoriilor din Grecia, corecția a fost de 21%, în cazul războiului comercial, de 20%, iar ultima criză importantă a fost criza Covid, cu o corecție de 31%. Aș vrea să transmit investitorilor să aibă încredere pentru că, cu toate că am trecut prin aceste crize, observăm un randament mediu anual pe toată perioada, adică în fiecare an, de 8,23% și, repet, este un randament după ce am scăzut inflația. Practic e un randament pozitiv foarte important pe care îl putem obține investind la bursă.”

Florin Cazan a mai transmis clienților că nu trebuie neapărat să se priceapă la bursă, să intuiasca în ce moment să cumpere sau să vândă, ce emitenți să aleagă, ci pur și simplu să aleagă o piață, iar noi avem o piață în dezvoltare, care are statutul de piață emergentă.

El a detaliat: “Am construit același grafic, pe aceeași perioadă 2006-2022, în care am arătat că, dacă investeai 100 RON în fiecare lună – strategia cea mai bună pentru oamenii care nu stau să analizeze în fiecare zi ce să cumpere si ce să vândă, ci adaugă o sumă de bani lunar, observăm că, la final, calculând în aceleași condiții – aceeași perioadă, aceleași dividente și aceeași inflație – randamentul mediu a fost de 10,3%.

Sunt două puncte peste primul randament, pentru că a prins toate corecțiile și oamenii au beneficiat de un randament mai bun.

Aș vrea să transmit încredere în piața locală. Da, ne confruntăm cu probleme destul de provocatoare, inflația este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm acum, dar le transmit oamenilor încredere în piață, iar finalul ar trebui să fie unul pozitiv dacă perioada de timp este una suficient de lungă.

Singura soluție împotriva inflației este investiția! Acum inflația este foarte mare, dar cred oricine își dorește un randament anual de 10,3%, doar ca trebuie să avem suficientă răbdare să ajungem la el.”

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)