Update articol:

Florin Cîţu: Am cerut susținerea Guvernatorului BNR în repatrierea tezaurului de la Moscova și am primit-o

A fost reluată activitatea Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova

 

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susţine că a cerut susținerea Guvernatorului BNR Mugur Isărescu în repatrierea tezaurului de la Moscova și a primit-o la întâlnirea din această săptămână. 

Florin Cîțu explică: “PSD nu a vrut! O facem noi! Trei ani de zile Dragnea, Dăncilă, Teodorovici și restul PSD-iștilor au lucrat în interesul Rusiei și împotriva românilor.

De trei ani de zile au SUSPENDAT activitatea Comisiei comune româno-ruse. Am promis, la audierea mea în comisiile reunite, să mă implic în repatrierea tezaurului de la Moscova. Ieri (n.r. vineri), împreună cu Prim-Ministrul Ludovic Orban, am cerut susținerea Guvernatorul BNR în acest demers și am primit-o.

Astăzi (n.r. ieri), MAE a comunicat RELUAREA activității Comisiei comune româno-ruse”.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a salutat, ieri, reluarea activității Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial prin organizarea, la Moscova, în perioada 7-8 noiembrie, a celei de a V-a sesiuni a acesteia.

În pofida scurgerii unui interval de 3 ani de la ultima sesiune a Comisiei comune, care a avut loc la Sinaia, în perioada 25-26 martie 2016, desfășurarea acestei sesiuni demonstrează continuitatea activității Comisiei comune și a dialogului dintre membrii și experții celor două părți pe un subiect deosebit de important aflat pe agenda bilaterală româno-rusă, potrivit unui comunicat al  Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul lucrărilor au fost prezentate de către ambele părți referate pe două teme relevante pentru studierea chestiunii Tezaurului României depus spre păstrare la Moscova în timpul Primului Război Mondial, respectiv: ”Aspecte noi privind Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial rezultate din cercetări recente în arhivele române și ruse, precum și din apariții istoriografice de dată recentă” și ”Valorificarea gestului restituirilor din anii 1935 și 1956 a unor piese din Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial”. Un comunicat de presă agreat la nivelul Comisiei comune prezentând discuțiile de fond din cadrul acestei sesiuni va fi publicat în perioada următoare.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că prin Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe român și rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei Comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relației bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României și care să includă în componența sa experți din domenii diverse, precum istorici, arhiviști, experți în domeniul financiar și bancar, muzeografi, specialiști în domeniul artei. Rolul Comisiei comune este de a cerceta și examina, cu prioritate, faptele și documentele legate de problematica Tezaurului României, rezultatul acestor cercetări urmând a fi prezentat Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state pentru a facilita soluționarea problemei Tezaurului României. Secretariatul Comisiei comune este asigurat de Ministerul Afacerilor Externe. 

BVBStiri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (31/03/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CONPET SA (COTE) (31/03/2020)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

ARTEGO SA (ARTE) (31/03/2020)

Hotarari AGA O & E 30 martie 2020