Update articol:
Reacţie la documentele din 1941 legate de Tezaurul de la Moscova

Banca Centrală: Este de datoria BNR să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca Tezaurul depus la Moscova să revină acasă

Bilanțul general al Băncii Naționale a României, încheiat la 31 decembrie 1943, în care figurează postul „Aur la Moscova” (Raportul anual al Consiliului de administrație al BNR, februarie 1944). (www.bnr.ro) Bilanțul general al Băncii Naționale a României, încheiat la 31 decembrie 1943, în care figurează postul „Aur la Moscova” (Raportul anual al Consiliului de administrație al BNR, februarie 1944). (www.bnr.ro)

Banca Națională a României susţine că a făcut numeroase demersuri pentru a aduce la cunoștința publicului român și internațional situația Tezaurului românesc trimis la Moscova în anii 1916 – 1917

 

Banca Națională a României a transmis acum câteva minute că a intrat recent în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 – 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate. Potrivit Băncii Centrale, documentul este studiat de specialiștii BNR care încearcă să ateste proveniența și autenticitatea documentelor din arhiva BNR și să coreleze informațiile noi cu cele existente.

Cum două zile, libertatea.ro a scris că un brașovean și un iranian au găsit, într-un dulap de epocă, dosarul (200 de pagini originale) pe care mareşalul Ion Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României. 

Dosarul are  coperți de carton alb-negru și eticheta „Tezaur Moscova. BIBLIORHAPT. 17416”, iar colile sunt inscripționate cu textul „Situația tezaurului evacuat la Moscova”.

Mobila fusese recondiționată de un iranian stabilit în România și vândută lui Attila Szocs, un maghiar din Brașov. Cei doi au descoperit documentele originale, pe care le-au trimis , în copie, la BNR.

BNR explică acum:  „Cercetarea celor 200 de pagini este în curs și, odată finalizată, BNR va informa oficial publicul și instituțiile statului român (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română, alte instituții interesate) în legătură cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente. Conform unor evaluări preliminare, documentul are valoarea istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu și în privința documentelor orginale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare – primire ale valorilor trimise de statul român și BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului.

Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale prețioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susține până la finalizarea cercetărilor și reprezintă simple speculații.

Banca Națională a României a făcut numeroase demersuri pentru a aduce la cunoștința publicului român și internațional situația Tezaurului românesc trimis la Moscova în anii 1916 – 1917. BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări: „Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova”, 2 volume (1999, 2011); „Legendele bătrânei doamne” (2009), „Din istoria Băncii Naționale” (2009), ”The Treasury of the National Bank of Romania in Moscow” (2000 şi 2011); „Salvarea aurului polonez” în limbile română, engleză, poloneză (2012) cu un capitol dedicat Tezaurului de la Moscova; „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” (2015), dar și numeroase articole de specialitate.
În fiecare an, în cadrul Simpozionului de istorie bancară „Cristian Popișteanu” sunt discutate toate elementele noi care apar în legătură cu acest subiect. Guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, a prezentat în repetate rânduri, în conferințe publice, istoricul și demersurile efectuate pentru recuperarea Tezaurului (câteva exemple: http://www.bnr.ro/Simpozionul-anual-de-istorie-si-civilizatie-bancara-%e2%80%9eCristian-Popisteanu%e2%80%9d-13852.aspx, http://www.bnr.ro/Cuvant-de-deschidere-al-guvernatorului-BNR,-Mugur-Isarescu,-la-a-XXIV-a-edi%c8%9bie-a-Simpozionul-%e2%80%9eCristian-Popi%c8%99teanu%e2%80%9d-13872.aspx , http://www.bnr.ro/Simpozionul-anual-de-istorie-si-civilizatie-bancara-%e2%80%9eCristian-Popisteanu%e2%80%9d-17652.aspx , http://www.bnr.ro/Banca-Na%c8%9bionala-a-Romaniei-in-anul-Marii-Uniri-17672.aspx )
De asemenea, BNR a pus la dispoziție Ministerului Afacerilor Externe al României și Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, documente complete și relevante în legăură cu situația Tezaurului. În urma Declarației comune a miniștrilor de externe român și rus din 2003, toate discuțiile se fac pe linie diplomatică, în cazul României prin Ministerul Afacerilor Externe care coordonează partea română a Comisiei mixte, BNR având exclusiv rolul de suport și furnizor de informații bine documentate și autentice. Din acest punct de vedere, analizarea aprofundată a noilor materiale aflate la dispoziție trebuie făcută cu cea mai mare rigoare. Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă”.

Acum trei ani, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, la Iaşi, că transferul, în urmă cu o sută de ani, a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele doua state, fiind atestat de documente autentice, care au fost pastrate cu mare grija de toţi guvernatorii BNR.