Update articol:

Florin Cîţu despre acuzaţiile de atac speculativ: Nicio declaraţie a guvernatorului BNR nu făcut referire la mine

Sursa foto: Facebook

Ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat, marţi, făcând referire la acuzaţiile de atac speculativ asupra leului, că nu există nicio declaraţie publică a guvernatorului Băncii Naţionale care să facă referire la el sau la vreo instituţie în care el a lucrat.

“Aş vrea să clarificăm un lucru care a tot fost spus în spaţiul public în ultimii ani de zile, ultimii 10 ani de zile, şi nu este adevărat. Să începem cu 2008. Nu a fost niciodată o declaraţie publică a guvernatorului Băncii Naţionale care să facă referire la mine sau la vreo instituţie în care eu am lucrat. Niciuna publică. Dacă o găsiţi dumneavoastră eu îmi dau demisia. Domnul guvernator nu a făcut nicio declaraţie niciodată”, a spus Florin Cîţu.

De asemenea, el a prezentat în cadrul audierilor un document de la Banca Naţională cu informaţii despre situaţia sa. Potrivit lui Florin Cîţu în document se menţionează că în privinţa sa “nu au fost aplicate sancţiuni de către Banca Naţională a României precum şi că la nivelul acesteia nu sunt prelucrate date cu caracter personal al dumneavoastră de natura celor care fac obiectul acestei solicitări”.

Deputatul PSD Luminiţa-Maria Jivan i-a adresat o întrebare referitoare la atacul speculativ din 2008 şi la acuzele publice la adresa sa din partea guvernatorului BNR.

“În 2008, guvernatorul BNR, şi pun această întrebare pentru că în 2008 mă aflam la conducerea unei instituţii financiar bancare, a unei bănci comerciale, în 2008 guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reconfirmat în funcţie, v-a acuzat pe dumneavoastră în calitatea dumneavoastră de atunci, de trezorier şef al unei bănci, de un atac speculativ asupra monedei naţionale prin care aţi fi încercat să obţineţi un profit uriaş pentru banca dumneavoastră prin devalorizarea leului, acest lucru fiind făcut în dauna cetăţenilor români care totuşi sunt plătiţi în moneda naţională. Domnule ministru desemnat, sunt două variante în legătură cu această acuzaţie: ori admiteţi că acuzaţia domnului Isărescu este întemeiată, caz în care vă rog să ne spuneţi cum putem avea încredere într-un ministru al Finanţelor care atacă moneda naţională în dauna economiei naţionale, sau spuneţi că domnul Isărescu a minţit sau a spus lucruri neadevărate, caz în care vă rog să ne spuneţi cum veţi colabora în viitoarea dumneavoastră calitate cu guvernatorul BNR, în condiţiile în care vă acuzaţi reciproc de comportament neadecvat”, a întrebat Luminiţa-Maria Jivan, citat de Agerpres.

Cîţu a afirmat că documentul infirmă acuzaţiile din spaţiul public în care se afirmă că BNR i-a cenzurat dreptul de a lucra într-o instituţie financiară.

Florin Cîţu a fost angajat al ING Bank România unde a ocupat funcţia de Director Pieţe Financiare (în perioada ianuarie 2007 – martie 2011 şi economist-şef în perioada ianuarie 2006 – ianuarie 2007.

În perioada noiembrie 2003 – decembrie 2004, acesta a fost economist la Banca Europeană de Investiţii, Luxemburg, iar în intervalul ianuarie 2002 – octombrie 2003 economist la Banca Naţională a Noii Zeelande.

Din decembrie 2016 este senator.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022