Update articol:

Florin Cîţu: Despre situația economică dincolo de ceaiul de tei

Autor: Florin Cîţu 

Ieri guvernatorul BNR a confirmat că o creștere a cheltuielilor bugetare (vouchere de exemplu) alimentează deficitul și implicit rata inflației. Are dreptate guvernatorul BNR și este un detaliu foarte important.

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple. Am avertizat ca măsurile adoptate, încă din ianuarie, vor duce la o creștere a inflației. Este clar că pe parcurs au apărut și alte șocuri, dar chiar BNR ne spune, inflația ar fi fost în jur de 10%-11% chiar și fără aceste șocuri. Șocuri apar mereu. Și pozitive și negative.

Rolul politicilor economice, al celor care administreaza economia, este să livreze bunăstare pentru toți românii. Nu poți niciodată să controlezi evenimente (noi le spunem șocuri) precum pandemia, război în zone apropiate, schimbări de regim politic etc.

Tot ce TREBUIE să faci, ca guvern, este să iei cele mai bune măsuri ca să reduci impactul acestor șocuri asupra cetățenilor și să ASIGURI o revenire cât mai rapidă a economiei după un astfel de șoc.

Am arătat în 2020 și în 2021 că se poate chiar atunci când economia globală a fost lovită de cea MAI MARE criză din ultima sută de ani. În față unui astfel de șoc am reușit, chiar dacă PSD-iștii ne spuneau că nu se poate și avansau cele mai apocaliptice scenarii (ironic cum ce spuneau că se va întâmplă atunci se întâmplă acum când guvernează ei):

– să avem cea mai rapidă revenire a economiei din istorie, în “V”.
– să ne împrumutăm ieftin și chiar la dobânzi negative când piețele financiare au fost ÎNGHEȚATE câteva săptămâni. Ne-am împrumutat pentru a acoperi deficitul bugetar la dobânzi mai mici decât se împrumuta PSD în perioada 2017-2019 când economia nu era în criză.
– să ne împrumutăm doar pentru investiții. Regulă de aur în fiscalitate.
– să păstrăm și chiar să creștem puterea de cumpărare deși am închis economia două luni și un milion de oameni au stat acasă.
– să convingem agențiile de rating că suntem credibili în ceea ce facem și să ne schimbe perspectiva ratingului de țară de la negativ la stabil.
– să creștem veniturile la buget ca procent din PIB, și în 2020 și în 2021, chiar după ce am tăiat toate taxele INTRODUSE de PSD în perioada 2017-2019. Veniturile ca procent din PIB au fost mai mari în 2020 și 2021 față de perioada 2017-2019 deși eram în mijlocul celei mai mari crize din ultima sută de ani.
– să începem reforme și mai ales să dăm semnalul că în România se vor face în sfârșit reforme (pensii, salarizare, administrație) după 30 de ani de amânări.
– să atragem în 2021 cea mai mare suma a investițiilor străine directe din ultimii 13 ani.
– să investim cele mai mari sume de la buget din ultimii 10 ani.
– să menitem datoria publică sub 50% din PIB.

Toate aceste informații sunt prezentate în cel mai recent program de convergență aprobat de guvern “Program de Convergență 2022-2025). Îl găsiți aici https://sgg.gov.ro/…/2022/05/PC-Editia-2022_Final.pdf.

“În 2021 economia României a revenit la nivelul pre-pandemie mai devreme decă̂t se anticipa. Mă̆surile economice și fiscale active au fost eficiente în susținerea activită̆țîi economice: rezultatul creș̦țerii economice robuste în 2021, de 5,9%, reflectă̆ o redresare economică̆ completă̆, determinată̆, pe partea de cerere, cu precădere de consumul privat și investiții”. 

“Piața muncii s-a normalizat în 2021, pe fondul ameliorării situației sanitare și relaxării restricțiilor, în ultimul trimestru al anului numărul de salariați depă̆șind nivelul pre-pandemie.”

“ISD s-au redresat puternic în 2021, atingă̂nd un vârf al ultimilor 13 ani (7,3 miliarde EUR, respectiv 3% PIB) și de aproape 2,5 ori mai mari decât în 2020.”

Aceleași informații și aprecieri la adresa economiei României în perioada 2020-2021 le gășiți în rapoartele FMI, BM, CE și ale agențiilor de rating.

Vreau să subliniez din nou. Aceste rezultate s-au întâmplat în urmă celui mai mare șoc din ultima sută de ani.

De ce vă spun toate acestea? Să vă arăt că, indiferent de șoc, există soluții care să ducă la rezultate bune pentru români și să nu destabilizeze economia. Acesta este rolul BNR, MF și al guvernului în general.

BNR a subestimat inflația de aproape un an de zile deja. MF începe iar să “ascundă” deficitul prin tăierea investițiilor, reducerea sumei rambursate din TVA, amânarea plățîi facturilor etc. Nu se rezolva situația economiei aruncând gunoiul sub preș. Așa doar se amână inevitabilul dezastru economic.

În acest moment și BNR și MF trebuie să facă două lucruri imediat pentru a garanta reducerea inflației și revenirea economiei. BNR trebuie să arate clar că este determinată să aibă dobânzi real pozitivem iar MF trebuie să ne convingă că la finalul anului deficitul bugetar rămâne la 5,8% (mai mic ar fi fost mai bine) și nu va introduce taxe noi. Va garantez că imediat rată inflației începe să scadă, dobanzile la fel si investitiile vor creste.

Românii au nevoie de la guvern, MF și BNR să vină să le spună când se va redresa situația economică.

În 2020 mi-am asumat în față românilor o revenire în “V” a economiei încă din aprilie 2020 (eram încă în lockdown). Am fost tința multor atacuri și ironii. În special din partea PSD care anunța peste tot apocalipsa economică. Bineînţeles ca nu au avut dreptate.

Mi-am asumat o revenire rapidă a economiei, întâi ca ministru al finanțelor și apoi ca premier, și am livrat cu ajutorul românilor, al antreprenorilor și al colegilor mei liberali. Chiar mai bine decât estimam noi și în 2020 și în 2021. Iar în acele momente nu existau 30 de miliarde de euro pe masă din PNRR.

Acum BNR ne cere să fim ok cu o rată a inflației peste 10% încă un an de zile și cu o economia care se prăbușește sub greutatea inflației, dobânzilor în timp ce guvernul nu ne da nicio perspectiva de revenire a economiei. Eu nu sunt de acord. Se poate mai bine și mai rapid. Si am aratat ca se poate.

În următorul BEX al PNL voi cere ca guvernul, coaliția de guvernare, să prezinte rapid un plan prin care inflația scade sub 10% până la finalul anului și creșterea economică își revine din trimestrul III al acestui an. Este datoria noastră de liberali față de români să venim cu un plan ambițios care sa livreze inflatie mica, dobanzi mici si crestere economica peste asteptari. Stiu că putem.

Altfel, inflație mare, deficite mari, dobânzi mari si dezastru economic poate livra oricine.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2023)

Hotarare AGA O din data de 28 noiembrie 2023

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (28/11/2023)

Raportare solutii dosare litigii

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/11/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (28/11/2023)

Anunt program de investitii aferent 2023