Update articol:

Florin Cîţu nu este de acord cu reducerea TVA la energie, propusă de furnizorii de energie

* Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, una din propunerile Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER

 

Reducerea TVA la energie ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară, a declarat sâmbătă, la Botoșani, premierul Florin Cîțu, care a precizat că nu poate fi de acord cu astfel de modificări ale sistemului fiscal.

Acesta a explicat: “Avem soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil;  în loc de octombrie 2022, aceasta să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili. Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că, după aceea, este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite.

Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste acestă iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor. Vom compensa o parte din factură.

Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se așteptau așa că sunt sigur că există resurse pentru a susține acest lucru”.

În ultima perioadă furnizorii de energie electrică și de gaze naturale au notificat consumatorii cu creșteri ale prețurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a atenţionat ENGIE că majorarea preţului de furnizare a gazelor naturale pentru clienţii casnici, pe care compania vrea să o anunţe clienţior, este contrară unor prevederi legale în vigoare.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a transmis către autorităţi mai multe propuneri pentru scăderea facturii consumatorilor:

Propunerile AFEER pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor

–           Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale;

–           Scutirea de la plata accizei;

–           Acoperirea parțială a facturii de utilități prin adoptarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil.

Propunerile AFEER pentru diminuarea facturii consumatorilor în viitor

–           Implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice;

–           Adoptarea unor măsuri legislative pentru promovarea construcției de noi capacități de producție;

–           Urgentarea deciziei privind exploatarea gazelor din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

ANRE, scrisoare către ENGIE: Majorarea preţului gazelor pentru clienţii casnici – contrară unor prevederi legale în vigoare; încheierea contractelor prin folosirea unor practici incorecte sau înșelătoare poate fi sancționată cu amendă de la 5% la 10% din cifra de afaceri 

 

AFEER, Scrisoare Deschisă transmisă autorităților: Specialiștii din întreg sectorul energetic să participe la consultările legate de evoluțiile, precum și la deciziile ce privesc piața de energie din România

 

 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera