Ne confruntăm cu un război informațional în care propaganda este la un nivel foarte ridicat, s-au intensificat mesajele de propagandă și la adresa populației României, mecanismele prin care se transmit aceste mesaje sunt din ce în ce mai complexe și sofisticate, astfel încât să ajungă la marea majoritate a populației, a declarat Florin PANĂ, Expert la Centrul Național Cyberint SRI, la Cybersecurity Forum 2022.
Acesta a explicat: “Înainte de începerea conflictului armat din Ucraina, am observat deja o intensificare a atacurilor cibernetice de toate tipurile, fie că vorbim de atacuri motivate strategic financiar sau ideologic.
Din fericire, România a fost vizată doar colateral, resimțind niște reverberații ale atacurilor din statul vecin.
Ucraina, în schimb, a fost vizată într-adevăr. Nu au stat doar încercări de atacuri cibernetice, au fost atacuri cibernetice care s-au soldat cu pagube, am observat atacuri de tip “defacement” care au încercat să inducă mesaje de panică pentru populația din Ucraina.
Atacurile cu motivație financiară au devenit mai degrabă atacuri cu motivație distructivă – sub aparenţa unor atacuri motivație financiară atacatorii au vizat preluarea sub control a infrastructurilor și distrugerea în totalitate a datelor fără a putea fi recuperate.
Sunt atacuri care au început încă dinainte de conflictul militar, au continuat și vizează încă statul ucrainean.
În România nu a fost observată o schimbare pentru că deja nivelul atacurilor cibernetice era la un nivel foarte ridicat încă din perioada de pandemie.
Am observat că mesajele/atacurile de tip phishing au preluat noua retorică. Plecând de la retorica din timpul pandemiei Covid cu mesajele specifice, acestea au continuat către noul context internațional, către noul context regional, fiind utilizate noi narative pentru a atrage populația vulnerabilă.
Ne confruntăm cu un război informațional în care propaganda este la un nivel foarte ridicat, s-au intensificat mesajele de propagandă și la adresa populației României, mecanismele prin care se transmit aceste mesaje sunt din ce în ce mai complexe și sofisticate, astfel încât să ajungă la marea majoritate a populației.
Din perspectiva SRI și a Centrului Național Cyberint putem spune că cooperăm în mod curent, în mod permanent, cu toate autoritățile și instituțiile competențe, dar și cu entitățile care administrează platformele de socializare pentru a împiedica pe cât posibil răspândirea de informații false către populația din România”.
Referitor la subiectul instruirii populației încă de la cele mai mici vârste, Florin Pană a spus: “Vă spuneam și în edițiile anterioare ale evenimentelor dumneavoastră, și eu și domnul Anton Rog, că Centrul Cyberint, împreună cu Ministerul Educației, a demarat deja – suntem la a treia generație de studenți – o serie de programe universitare și postuniversitare în domeniul securității cibernetice care sunt de natură să aducă pe piața din România noi specialiști relevanți pentru domeniul securității cibernetice, dar și să pregătească din ce în ce mai mult populația cu noile realități.
În plus sesizând faptul că propaganda și atacurile cibernetice vizează în masă populația, ne-am gândit că ar fi bine să mergem către categorii mai mici de vârstă și am început un proiect pilot la nivelul câtorva licee din România cu specific tehnic, prin implementarea unui program „Vinerea Cyber”. În cadrul acestui proiect, mergem ori noi, ori specialiști din domeniul privat şi le povestim elevilor ce înseamnă securitatea cibernetică, de ce e relevant să fim atenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru în mediul online, cum să ne ferim de aceste amenințări, cum să nu dăm click chiar pe orice ofertă și pe orice chestie care ni se pare interesantă în mediul online.
Sunt pași importanți, nu sunt suficienți bineînțeles, dar sunt pași importanți pe care i-am inițiat.
În plus, Serviciul Român de Informații și în special Centrul Cyberint promovează în mediul online diverse materiale cu un conținut simplificat care targetează marea populație cu tot ce înseamnă acest domeniu, ce ne vizează pe noi ca stat, ce ar trebui să facem ca să nu devenim o victimă, pur și simplu pentru a crește cultura de securitate cibernetică a populației şi pentru a arăta cât de importantă a devenit mai ales în ultimii ani.
Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice este o oportunitate imensă pentru România, a mai spus Florin Pană, adăugând: “Acesta ne va aduce în primul rând fonduri importante pentru domeniul cyber, dar în același timp va aduce în România industrie de profil, instituții relevante, specialiști relevanți din Europa și – de ce nu – este important să ne gândim din perspectiva devenirii României ca hub regional sau hub european, ca furnizor de securitate cibernetică pentru statele din Uniunea Europeană”.
Referitor la Proiectul de Cloud Guvernamental, Florin Pană a spus: “Cred că suntem cu toții conștienți că este unul dintre cele mai relevante proiecte de digitalizare din România, prins și în PNRR. Şi în cadrul unui proiect cu o relevanță atât de mare nu trebuie să pierdem din vedere componenta de securitate cibernetică. În toate etapele, de la ideea de gândire a acestui Cloud, de la implementare și, ulterior, la tot ce înseamnă componentele de mentenanță și actualizare a infrastructurilor și tehnologiilor trebuie să se meargă pe un principiu de security by design. Vor fi foarte multe date ale cetățenilor României, date relevante care intră sub egida legilor din România și din Uniunea Europeană și este foarte important ca instituțiile cu responsabilități din România să acorde o atenție deosebită”.