Update articol:

Fluxurile de gaz din conductele rusești către China au crescut de la războiul din Ucraina

Rusia a crescut furnizarea de gaze către China prin conducta sa Power of Siberia după ce a început invazia în Ucraina, a declarat directorul financiar al ENN Energy, Liu Jianfeng, la conferința companiei privind rezultatele financiare. ENN este una dintre cele mai mari companii de gaze din China și cumpără gaze de la companiile petroliere, inclusiv China National Petroleum Corp, care operează conducta de import pe partea sa a graniței.

Conducta Power of Siberia transportă gaz din estul Rusiei în nordul Chinei și va crește în câțiva ani până la o capacitate maximă de 38 de miliarde de metri cubi/an. Conducta Power of Siberia a început să pompeze gaz în 2019; Rusia livrează, de asemenea, gaz natural lichefiat (GNL) către China. A exportat 16,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în China în 2021, potrivit zerohedge.com.

Rețeaua Power of Siberia nu este conectată la conductele care trimit gaz în Europa, care s-a confruntat cu creșterea prețurilor la gaze din cauza aprovizionării reduse, acesta fiind unul din punctele de tensiune cu Moscova. Conform planurilor elaborate anterior, Rusia urmărește să furnizeze Chinei 38 de miliarde de metri cubi de gaz prin conductă până în 2025.

Între timp, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conductă și care operează partea rusă a conductei, a declarat marți că exporturile către China continuă să crească în cadrul acordului său bilateral pe termen lung cu CNPC. Fluxurile au crescut și înainte de invazie, Gazprom afirmând la mijlocul lunii februarie că tocmai stabilise un record zilnic pentru exporturile către China prin conductă.

În urmă cu o lună, Rusia a convenit un contract de 30 de ani pentru a furniza gaz Chinei printr-o nouă conductă și va stabili noile vânzări de gaze în euro, întărind o alianță energetică cu Beijingul pe fondul legăturilor tensionate ale Moscovei cu Occidentul din cauza Ucrainei și a altor probleme. Gazprom a fost de acord să furnizeze companiei de stat chineze CNPC încă 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, au declarat firma rusă și un oficial din industrie din Beijing.

Primele fluxuri prin conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei de nord-estul Chinei, urmează să înceapă în doi-trei ani, a spus sursa după anunțul acordului de către Gazprom. Noul acord, care a coincis cu o vizită a președintelui rus Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, va adăuga încă 10 miliarde de metri cubi, crescând vânzările de conducte rusești în baza unor contracte pe termen lung cu China.

Gazul rusesc din insula Sakhalin din Orientul Îndepărtat va fi transportat prin conducte peste Marea Japoniei până în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, ajungând până la 10 miliarde m3 pe an în jurul anului 2026, a spus sursa din Beijing, care a cerut să nu fie identificată. Acordul ar urma să fie încheiat în euro, a adăugat sursa, în conformitate cu eforturile celor două state de a se diversifica de la dolari americani.

Discuțiile dintre cele două companii au început în urmă cu câțiva ani, după lansarea Power of Siberia, o conductă de 4.000 km (2.500 mile) care trimite gaze către China. Discuțiile s-au accelerat mai recent, după ce Beijingul și-a stabilit obiectivul de zero emisii carbon pentru 2060, a spus sursa.

„Lipsa de cărbune din China de anul trecut a servit ca un alt semnal de alarmă că gazul natural are o valoare specială, de aceea CNPC a decis să completeze cu noul acord de conducte”, a spus sursa.

Prețul noului acord de gaz va fi similar cu cel al Power of Siberia, a spus sursa, adăugând că ambele au fost „destul de mulțumiți” de acel aranjament.

Se așteaptă că acordul va influența perspectivele de import de GNL din China. „Gazul prin conducte din Rusia poate fi furnizat în nordul Chinei la prețuri care sunt competitive în comparație cu GNL”, a declarat Ken Kiat Lee, analist la firma de consultanță FGE.

Între timp, pe măsură ce exporturile de gaze rusești către China cresc, cele care se îndreptau spre Europa au încetinit și, în unele cazuri, cum ar fi linia Yamal-Europa, au fost în mare parte închise pentru o mare parte a anului 2022, scrie zerohedge. com.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022