Update articol:

“Power of Siberia” – China și Rusia sunt în faza finală de construire a primei conducte care poate trimite gaz din Siberia către Shanghai (CNBC)

Vladimir Putin Xi Jinping Sursa foto: en.kremlin.ru
  • “Puterea Siberiei” – așa cum este numită porțiunea situată în Rusia – a început să livreze gaze naturale în nordul Chinei în decembrie 2019, potrivit presei de stat chineze.

  • În China, conducta trece prin partea de est a țării, pe lângă capitala Beijing și până la Shanghai.

  • Companiile energetice de stat, Gazprom din Rusia și China National Petroleum Corp., construiesc conducta de aproximativ opt ani.

 

China și Rusia sunt în faza finală de construire a primei conducte care poate trimite gaz din Siberia către Shanghai, scrie CNBC.

„Puterea Siberiei” – așa cum este numită porțiunea situată în Rusia – a început să livreze gaze naturale în nordul Chinei în decembrie 2019, potrivit presei de stat chineze.

În China, conducta trece prin partea de est a țării, pe lângă capitala Beijing și până la Shanghai. Faza de mijloc a început să funcționeze în decembrie 2020, iar ultima secțiune de sud urmează să înceapă livrările de gaze în 2025, a declarat presa de stat.

Companiile energetice de stat, Gazprom din Rusia și China National Petroleum Corp., construiesc conducta de aproximativ opt ani.

Conducta China-Rusia vine în timp ce Moscova se confruntă cu amenințarea de a pierde achizițiile de gaze naturale de la Uniunea Europeană, un mare client care își propune să reducă cu două treimi  importurile de gaze rusești în urma războiului din Ucraina.

China caută să-și diversifice sursele de energie. Beijingul a refuzat să condamne Moscova pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Dimensiunea gazoductului China-Rusia indică faptul că este doar una dintre multele opțiuni energetice pentru Beijing.

Deși Rusia a investit 55 de miliarde de dolari în acordul său de conducte cu China, importurile de gaze naturale prin conductă au totalizat doar 3,81 de miliarde de dolari din decembrie 2019, conform datelor vamale din China din iunie, accesate prin Wind Information.

Ritmul achizițiilor chineze a crescut în prima jumătate a acestui an – aproape triplându-se față de acum un an, până la 1,66 miliarde de dolari, arată datele.

Dar importurile de gaze ale Chinei din Turkmenistan în acea perioadă au fost mult mai mari, la 4,52 miliarde de dolari, în creștere cu 52% față de acum un an, potrivit datelor.

Gazul natural rămâne o mică parte din importurile de energie ale Chinei, care sunt în mare parte din țiței.

În volum, exporturile de gaze Gazprom către China prin conductă au crescut cu 63,4%, până la 7,5 miliarde de metri cubi în prima jumătate a anului, potrivit agenției de presă ruse Interfax. Acordul inițial viza 38 de miliarde de metri cubi în livrări anuale în următoarele decenii.

Raportul Interfax spune că exporturile totale ale Gazprom către țările care nu au făcut anterior parte din Uniunea Sovietică au scăzut cu 31%, până la 68,9 miliarde de metri cubi, în primele șase luni ale anului.

La începutul lunii februarie, China și Rusia și-au extins acordul anual de cumpărare de gaze cu 10 miliarde de metri cubi – nu au precizat când va avea loc asta, dar au spus că este un „acord pe termen lung”. Reuters a estimat vânzări suplimentare în valoare de 37,5 miliarde de dolari în 25 de ani.

Cele două țări au discutat despre construirea unor conducte de gaze suplimentare, inclusiv una care se preconizează să circule din Siberia prin Mongolia. Financial Times a raportat luna aceasta că Mongolia se așteaptă ca noua conductă de gaz, cunoscută sub numele de „Puterea Siberiei 2”, să înceapă construcția în termen de doi ani.

Energia nucleară și cărbunele

China și Rusia colaborează, de asemenea, la dezvoltarea energiei nucleare.

În mai 2021, președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au vorbit virtual la un eveniment pentru proiecte comune de construcție la două centrale nucleare din China.

O mare parte din energia Chinei provine încă din cărbune, cea mai mare parte a acesteia fiind produsă acasă. Dar, în ultimele luni, China a cumpărat mai mult cărbune rusesc, care este vândut cu reducere, deoarece multe alte țări plănuiesc sancțiuni asupra mărfii.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii