Update articol:

FMI îşi exprimă „încrederea deplină” în conducerea Kristalinei Georgieva

Kristalina Georgieva (Foto Twitter) Kristalina Georgieva (Foto Twitter)
  • Fondul Monetar Internațional a decis să o păstreze pe Kristalina Georgieva în funcția de director general, în ciuda acuzațiilor că ar fi favorizat China în timp ce se afla la Banca Mondială.

 

Fondul Monetar Internațional a decis să o păstreze pe Kristalina Georgieva în funcția de director general, în ciuda acuzațiilor că ar fi favorizat China în timp ce se afla la Banca Mondială. Comitetul executiv al FMI a ținut o ședință luni pentru a analiza acuzațiile potrivit cărora Georgieva ar fi presat personalul pentru a contribui la îmbunătățirea Chinei în clasamentul „Doing Business” al Băncii Mondiale.

“După ce a analizat toate dovezile prezentate, Comitetul executiv își reafirmă deplina încredere în conducerea și capacitatea directorului general de a-și îndeplini în mod eficient atribuțiile”, a declarat FMI într-o declarație după şedinţă.

Fondul a declarat că informațiile prezentate în timpul şedinţei „nu au demonstrat în mod concludent că directorul general a jucat un rol necorespunzător”.

În mod separat, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că, fără „alte dovezi directe cu privire la rolul directorului general, nu există o bază pentru o schimbare a conducerii FMI”.

Georgieva este șeful FMI din octombrie 2019. Înainte de aceasta, a lucrat ca șef al Băncii Mondiale din 2017. În această calitate, un raport realizat de firma de avocatură WilmerHale și solicitat de comitetul de etică al băncii, a spus că Georgieva a influențat rezultatul unor cercetări majore pentru a face China să arate mai bine.

WilmerHale a declarat în septembrie că, în timpul petrecut la Banca Mondială, „Georgieva s-a implicat direct în eforturile de îmbunătățire a Chinei în clasamentul [în Raportul Doing Business]”.

Georgieva neagă acuzațiile

Raportul „Doing Business” este o parte a cercetării anuale la Banca Mondială care evaluează cât de prietenoasă este o națiune pentru activitatea de afaceri.

În raportul din 2018, China a fost inițial pe locul 85, dar după influența din interiorul echipei de conducere și intervențiile din Beijing, țara a ajuns pe locul 78, conform evaluării WilmerHale. Într-o declarație din 16 septembrie, Georgieva a spus: „Nu sunt de acord fundamental cu concluziile și interpretările [raportului WilmerHale]”.

Țări precum Franța, Germania, Italia și Marea Britanie au susţinut că  Georgieva trebuie să rămână şef al FMI. Cu toate acestea, unii oficiali din Statele Unite au fost puțin mai sceptici.

Yellen spune că îngrijorările sunt legitime

În declarația sa de luni, Yellen a declarat că raportul WilmerHale ridică „probleme și preocupări legitime”. „SUA consideră că trebuie luate măsuri proactive pentru a consolida integritatea și credibilitatea datelor la FMI”, se arată în declarație.

Banca Mondială a declarat luna trecută că a decis să întrerupă raportul „Doing Business”. Banca a declarat că decizia a venit după ce raportul WilmerHale și rapoartele sale de audit intern „au ridicat probleme de etică, inclusiv de  comportament al foștilor oficiali ai consiliului, precum și ai actualilor și /sau foștilor angajați ai Băncii”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions