Update articol:

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român începe construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia – investiție de 148 milioane de dolari

Noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român începe construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia, o investiție de circa 148 milioane de dolari. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.

“Este un pas important în consolidarea și dezvoltarea sectorului energetic din România, începem construcția unei noi capacități de producție la cele mai înalte standarde tehologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Aceasta susține reducerea importurilor și creșterea exporturilor de energie din regiune, dar ajută și la consolidarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. În același timp, va putea folosi și transforma gazul extras din Marea Neagră în produse finite, cu valoare ridicată și exportabile (surplus de energie, producție de carburanți și alte produse petroliere)”, a declarant Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Înființat în octombrie 2018, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) este deținut de KMG Internațional și de Statul Român prin SAPE. În acelaști timp, cei doi acționari – KMGI și Statul Român prin Ministerul Energiei, se regăsesc și în cadrul companiilor Uzina Termoenergetică Midia și Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a unicului producător de polimeri din România.

Noua unitate de producere combinată energie electrică și termică va funcționa cu gaza naturale drept combustibil principal, mixul de resurse necesare fiind asigurat în proporție de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei și 75% din rețeaua națională.

Prin configurația tehnică, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Proiectul va genera anual circa 11 milioane de dolari impozite plătite către statul român.

Prin programele de modernizare şi eficientizare a unităţilor şi fluxurilor de producţie din cadrul rafinăriei Petromidia, KMG International şi-a propus o reducere constantă a consumurilor de energie electrică. Astfel, surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern şi va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investiţional (SPV) – Rompetrol Energy.

Compania Rompetrol Energy este detinuţă majoritar de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia.

În același timp, centrala va permite o reducere semnificativă a prețului energiei electrice livrate către platforma Petromidia – prin eliminarea unei părți din tarifele de reglementare (ex tarifele de transport și distribuție) și a prețului energiei termice livrate către orașul Năvodari, potrivit oficialilor companiei. De asemenea va susține obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, generate de activitățile de producție, iar astfel va permite o reducere anuală de circa 290 kt CO2 pentru producția de energiei electrică și o economisire a resurselor energetice folosite de aporximativ 1,2 MWh.

“Noua centrală va contribui la dezvoltarea activităților de rafinare prin îmbunătățirea costurilor de procesare, prin reducerea impactului  și a amprentei de dioxid de carbon a platformei industriale și prin crearea premiselor necesare pentru noi investiții”, declară Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG Internațional.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a semnat anul trecut cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, după un proces de evaluare  și selecție, bazat pe capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate  în ultimii 10 ani – minimum 3 proiecte, existența unor proiecte în derulare, o situație financiară solidă, scrisori de recomandare, personal calificat etc), precum și pe criteriile și propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.

Investiția este una de tip brownfield și va integra inclusiv active ale Uzinei Termoelectrice Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și a noii centrale.

Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018 de catre KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, obiectivul principal si strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România.