Update articol:
MÂINE AR FI EXPIRAT DEPUNEREA OFERTELOR NEANGAJANTE

Surse: Fondul Proprietatea mai așteaptă două săptămâni ofertele neangajante pentru pachetul de 20% din Hidroelectrica

Fondul Proprietatea își propusese să aștepte până mâine oferte neangajante pentru pachetul de 20% pe care îl deține la Hidroelectrica, însă a decis să amâne acest termen cu două săptămâni, la solicitarea unuia dintre potenţialii cumpărători, potrivit unuor surse apropiate situației.

Oficialii FP nu au dorit să comenteze aceste informații.

De participația FP la Hidroelectrica ar fi interesați statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un contract de colaborare, Fortum Finlanda, dar și investitori din  China.

Verbund Austria şi Fortum Finlanda sunt competitori ai Hidroelectrica.

Verbund este cel mai mare producător de energie electrică din Austria,  statul austriac deţinând  51% din acţiuni.

Fortum, cu filiale în peste 10 ţări, este o companie de energie cu focus pe țările nordice, Federația Rusă, Polonia și India. 50,76% din Fortum este deţinut de guvernul finlandez.

Analiştii din piaţa de energie susţin că achiziţia pachetului de 20% din acţiunile Hidroelectrica ar fi  strategică pentru cele două companii concurente.

Fondul Proprietatea se află în discuţii cu investitorii pentru vânzarea unor părţi din participaţiile deţinute la Hidroelectrica şi Salrom şi a propus acţionarilor Engie listarea companiei franceze pe piaţa de capital din România, a declarat, recent, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.

În privinţa unei eventuale listări a Hidroelectrica, managerul FP a subliniat că societatea se află în cea mai bună poziţie a sa de până acum, dar şi că „fără sprijin politic, listarea nu se poate face, iar dacă există intenţie ca aceasta să aibă loc la anul, atunci deja trebuie să înceapă procesul în sine”. „Realitatea este că Hidroelectrica reprezintă bijuteria coroanei pentru Fondul Proprietatea, este un activ pe care nu vrem să-l vindem ieftin”, a declarat Meyer.

În portofoliul FP, pachetul la Hidroelectrica este evaluat la 760 milioane de euro, evaluând compania la 3,8 miliarde de euro.

Acționarii Hidroelectrica sunt convocați, pe 19 decembrie, pentru aprobarea unor dividende suplimentare de 550 milioane de lei, la solicitarea Ministerului Energiei.

Hidroelectrica estimează că, pentru anul 2018, va obține un profit net de peste două miliarde de lei. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiții de peste 5,56 miliarde lei pentru următorii cinci ani.

BVBStiri BVB

BMW TURBO LONG 0.10/56/60 (EBBMWTL13) (09/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:20 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/03/2021)

Alocare BNETR09 - persoane responsabilitati conducere

COMPA S. A. (CMP) (09/03/2021)

Convocare AGA O & E 22/23.04.2021 versiune in limba engleza

BRK Dow Turbo Short 32100 (BKDOWTSB6) (09/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Martie 2021