Update articol:
Cel mai așteptat eveniment pe piața de capital

IPO-ul Hidroelectrica – interes fără precedent din partea investitorilor de retail (brokeri)

*Monica Ivan, BRK: “Sunt clienți care stau pe cash în așteptarea IPO-ului“
*Elena Uleia, Prime Transaction: “Listarea Hidroelectrica ar putea contribui semnificativ la promovarea BVB la statutul de piață emergentă, conform criteriilor MSCI”
*Lucian Isac, Estinvest: “Estimez că, pe tranșa investitorilor de retail, vom asista la o subscriere record“

IPO-ul Hidroelectrica este cel mai așteptat eveniment pe piața de capital. O spun deschis brokerii și reprezentanții Bursei de Valori București.

Săptămâna aceasta, Fondul Proprietatea a anunțat intenția să-și vândă prin ofertă publică deținerea la Hidroelectrica, estimând o listare în luna iulie. Asta înseamnă că oferta se va derula la finalul acestei luni. Aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este estimată să aibă loc săptămâna viitoare.

În așteptarea informațiilor legate de preț și structura ofertei, interesul în piață este unul major.

Monica Ivan, CEO BRK Financial Group, ne-a spus: “Este evenimentul cel mai asteptat de catre toata piata de capital si nu ma refer doar la asteptarea istorica de peste 10 ani, ci la asteptarea punctuala din ultimul an. Impactul asupra pietei ar putea fi unul major, fie ca vorbim de asteptarile de la momentul listarii (capitalizarea pietei ar creste cu peste 30%, o crestere de lichiditate), fie la perspectiva pe un orizont de timp mediu si ma refer la cresterea vizibilitatii internationale a pietei noastre: de la simplul fapt ca Hidroelectrica este o companie suficient de mare sa atraga atentia unor investitori straini, care s-ar putea uita apoi si la alti emitenti locali, fiind odata setati tehnic cu piata noastra.”

Ea a adaugat: “Prevad un interes major din partea investitorilor de retail pentru IPO-ul Hidroelectrica si ma bazez pe frecventa intrebarilor fata de acest IPO (primele intrebari au aparut anul trecut in septembrie, iar din ianuarie 2023 ele s-au intensificat). In mod punctual, avem si vedem clienti care stau pe cash in asteptarea IPO-ului. Desigur, evaluarea companiei in IPO si structurarea IPO-ului vor influenta alegerea investitorilor; speram ca ambele aspecte sa fie in favoarea investitorilor de retail.”

Cu siguranta, IPO-ul Hidroelectrica reprezinta un moment important pentru piata de capital din Romania, fiind probabil cea mai anticipata listare din ultima perioada, considera si Elena Uleia, CFA, Portfolio Manager Prime Transaction: “Hidroelectrica are toate sansele sa devina nu numai cel mai mare emitent roman listat la BVB, dar și una dintre cele mai importante companii de dividend, lucru ce atrage atentia investitorilor de retail.

In plus, in functie de procentul care urmeaza sa fie vandut prin intermediul acestui IPO, listarea Hidroelectrica ar putea contribui semnificativ la promovarea Bursei de Valori Bucuresti la statutul de piata emergenta, conform criteriilor MSCI, lucru ce ar amplifica interesul investitorilor institutionali pentru piata de capital romaneasca.

Mai mult, avand in vedere mediatizarea puternica din ultima perioada privind listarea, investitorii de retail sunt la curent cu procesul de listare si de asemenea, exista multe persoane care vor sa inceapa procesul investitional prin intermediul acestui IPO.

Noi am redactat si un material de analiza cu scopul de a oferi o imagine a companiei Hidroelectrica inaintea listarii: https://www.primet.ro/documente/materiale-analiza/Update%20Hidroelectrica.pdf “.

IPO –ul Hidroelectrica se prefigureaza a fi cea mai mare oferta derulata in ultima perioada in Europa, dimensiunea acesteia depinzand, totusi, de marimea pachetului de actiuni pe care Fondul Proprietatea il scoate la vanzare si de pretul la care se va finaliza, apreciază Lucian Isac, director general Estinvest Focșani: “Avand in vedere declaratiile din ultima perioada, chiar daca nu sunt mentionate elemente cuprinse in cadrul prospectului de oferta care urmeaza a fi aprobat de catre ASF, pot fi luate in calcul cateva ipoteze:

• este posibil ca oferta sa se deruleze undeva spre finalul lunii Iunie sau inceputul lunii Iulie (astfel incat societatea sa poata fi listata in luna Iulie, conform comunicatului emis de catre Fondul Proprietatea);

• este posibil ca numarul de actiuni care va fi oferit spre vanzare in cadrul IPO sa nu fie cel maxim aprobat in cadrul AGEA FP (conform aceluiasi comunicat, FP isi asuma o perioada de restrictionare a instrainarii de 180 de zile).

In ultima perioada, lichiditatea zilnica la BVB este sub media anuala, lucru ce ma duce cu gandul la posibilitatea ca multi dintre investitori sa pastreze disponibilitati pentru a putea sa subscrie in cadrul IPO Hidroelectrica. Pe de alta parte, au inceput sa intre in conturile investitorilor dividende platite de emitenti, aferente exercitiului financiar incheiat, astfel incat, la acest moment exista lichiditati care pot fi plasate sub forma de subscrieri in cadrul unui IPO de anvergura

Consider ca o alocare generoasa ca ordin de marime catre transa de retail va fi acoperita in integralitate. De altfel, in functie si de pretul la care va fi setata oferta, estimez ca pe transa investitorilor de retail, vom asista la o subscriere record.

Odata cu inchiderea ofertei, este posibil ca o parte dintre fondurile care nu au fost consumate pentru achizitia de actiuni Hidroelectrica sa-si caute locul in achizitia de actiuni la emitenti listati care au potential de a oferi randamente semnificative sub forma de dividende si, de ce nu, chiar dividende speciale.

In plan extern, acest IPO ar putea aduce vizibilitate mai mare pe pietele financiare externe, dublata de posibilitatea ca Hidroelectrica sa indeplineasca criteriile FTSE Russell pentru a fi adaugata in componenta unui indice administrat de catre FTSE Russell. Totodata, listarea Hidroelectrica la BVB ar putea sa fie “piesa“ lipsa pentru ca piata noastra sa obtina statutul de piata emergenta si din partea MSCI.”

Potrivit domniei sale, investitorii de retail doresc sa afle multe informatii despre Hidrolectrica, despre viitoarea oferta de vanzare actiuni Hidroelectrica, precum si despre cum s-ar putea derula respectivul IPO (pret, modalitate de subscriere, durata oferta etc ): “Avalansa unor asemenea tipuri de intrebari nu a mai fost intalnita si la alte IPO-uri din trecut, iar discutiile pe care le avem sunt un semn ca investitorii au evoluat in ceea ce priveste cunostintele lor despre piata.

Pe langa faptul ca acest IPO este asteptat de aproape un deceniu, in contextul actual legat de pretul la energie, precum si de preocuparea din ce in ce mai pregnanta pentru ecologie, consider ca listarea Hidroelectrica a stabilit o borna greu de egalat in ceea ce priveste interesul manifestat de investitori.”

Fondul Proprietatea a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili.

Oferta publică iniţială a Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din săptămânile următoare, a afirmat, vineri, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase.

Tănase (BVB): Listarea Hidroelectrica, cel mai important eveniment din săptămânile următoare

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,2 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul (19.94%). Fondul a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (11/10/2024)

Perioada inchisa de tranzactionare 13.10.2024 - 12.11.2024

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (11/10/2024)

Convocare AGA O & E 14/15.11.2024

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/10/2024)

Raport lunar (Factsheet) septembrie 2024

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (11/10/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014