Update articol:

Fondul suveran al Norvegiei va elimina din portofoliul său acţiunile producătorilor de petrol şi gaze, dar păstrează acţiunile companiilor integrate de energie

Investitii ale Fondului in actiuni din Romania Investitii ale Fondului in actiuni din Romania

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor producătoare din petrol şi gaze, pentru a reduce riscul agregat al prețului petrolului în economia norvegiană, a anunţat, vineri, Ministerul norvegian de Finanţe, transmite Reuters. Potrivit oficialilor norvegieni, fondul va investi în companii de energie sau activităţi downstream.    

Obiectivul este de a reduce vulnerabilitatea la un declin permanent al prețului la petrol, în condiţiile în care în prezent expunerea fondului suveran pe acţiuni a ajuns la 70% din valoarea fondului, faţă de 60% anterior. Propunerea a fost inițiată de banca centrală care gestionează fondul.

 

Propunerea anunțată vineri indică faptul că participațiile fondului în companii integrate, cum ar fi Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, nu vor fi vândute. Statul, care și-a construit bogăția pe rezervele de petrol și gaze din Marea Nordului, nu are de asemenea intenția de a-și vinde participația directă în Equinor din Norvegia.

La sfârşitul anului 2018, acţiunile companiilor din petrol şi gaze reprezentau 5,9% din investiţiile în acţiuni ale fondului suveran de investiţii al Norvegiei, însumând aproximativ 37 miliarde dolari.

Acest fond deţine participaţii la o serie de companii importante din sectorul petrolului şi gazelor naturale, precum 2,45% din acţiunile Shell, 2,31% din acţiunile BP, 2,02% din acţiunile Total, 0,99% din acţiunile Chevron şi 0,94% din acţiunile ExxonMobil.

Parlamentul, care trebuie să aprobe propunerea, este așteptat să sprijine planul, deoarece coaliția de centru-stânga aflată la guvernare are majoritatea. „Companiile de explorare și producție vor fi eliminate treptat din fond „, potrivit propunerii guvernului, fără a oferi un calendar.

Decizia a accentuat pierderile acţiunilor companiilor din energie la nivel global, transmite Reuters.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei colectează veniturile generate din producţia de petrol şi gaze naturale pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare de peste hotare, în beneficiul generaţiilor viitoare.

Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, iar petrolul şi gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturi şi 20% din veniturile statului.