Update articol:

Fondul suveran de investiţii din Qatar, cel mai mare investitor în banca elveţiană Credit Suisse

Fondul suveran de investiţii din Qatar (QIA) şi-a majorat la 5,21% participaţia deţinută la banca elveţiană Credit Suisse, a anunţat, sâmbătă, QNA, agenţia de presă de stat din Qatar, transmite Reuters.

“QIA a devenit cel mai mare investitor în Credit Suisse, după ce şi-a majorat participaţia la 5,21%”, a informat agenţia, fără a oferi detalii suplimentare.

Participaţia deţinută de QIA în Credit Suisse scăzuse în august 2017 sub 5%, dar în 6 august 2018 Fondul suveran de investiţii din Qatar a informat Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA (SEC) că deţine o participaţie de 5,07%.
Fondul suveran de investiții a declarat anul trecut că intenționează să-și extindă participaţiile, în ciuda crize diplomatice, care a dus la sancţiuni comerciale şi interdicţii de călătorie impuse Qatarului în iunie 2017.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au rupt legăturile diplomatice, comerciale și de călătorie cu Qatar, acuzându-l de susținerea terorismului, o acuzație pe care Doha a negat-o.
Economia Qatarului, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, a depășit în mare măsură sancțiunile, care inițial au determinat QIA să depună miliarde de dolari în băncile locale pentru a le împiedica să sufere retrageri masive.
Bancherii consideră că participația Qatar în Credit Suisse ar putea deveni o problemă pentru planul băncii elvețiene de a se extinde în Arabia Saudită, unde vrea să obţină o licență bancară.
QIA este al 10-lea cel mai mare fond suveran din lume cu active de 320 miliarde dolari, potrivit Institutului Fondului Sovereign Wealth Fund. De asemenea, deține participații la Volkswagen, Barclays și London Stock Exchange.