Activele nete ale celor 206 de fonduri deschise și închise, locale și stră̆ine, au crescut în luna august cu 0,3%, până la nivelul de 43,2 miliarde lei (9,3 miliarde euro), înregistrând o scădere de 5,5% de la începutul anului, potrivit unui raport al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).
Ieșirile nete ale lunii au totalizat 274 milioane lei (59 milioane euro), conform comunicatului.
Activele nete ale celor 79 de fonduri deschise locale au scăzut în luna august făță de luna precedentă̆ cu 0,8%, respectiv până la nivelul de 20,4 miliarde lei (4,4 miliarde euro), în vreme ce scăderea în anul curent a ajuns la 10,2%.
Fondurile deschise locale au înregistrat în luna august ieșiri nete de 276 milioane lei (59,4 milioane euro), fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (-168 milioane lei), cele reunite sub categoria “alte fonduri” (-120 milioane lei), cele cu capital garantat (-27 milioane lei), cele de randament absolut (-4,9 milioane lei), în vreme ce fondurile diversificate (+30,9 milioane lei), cele monetare (+11,2 milioane lei) și cele de acțiuni (+2 milioane lei) au beneficiat de intră̆ri nete.
Potrivit AAF, activele nete exprimate în lei ale celor 98 de fonduri deschise stră̆ine distribuite în România au crescut cu 1% comparativ cu luna iulie, până la nivelul de 3 miliarde lei (645 milioane euro) și au înregistrat de la începutul anului o creș̦tere de 2%.
Totodată, fondurile deschise stră̆ine distribuite în România, având o pondere de 12,8% în totalul activelor fondurilor deschise de investițîi, au înregistrat în luna august intră̆ri nete de 3,2 milioane lei (0,7 milioane euro).
Raportul AAF mai arată că activele nete ale celor 29 de fonduri închise (inclusiv SIF-uri și FP) au crescut cu 1,4% în luna raportată̆, până la 19,8 miliarde lei (4,26 miliarde euro); fondurile închise locale au avut ieșiri nete în luna raportată̆ de 0,9 milioane lei (0,2 milioane euro) și o scădere a activelor nete în acest an de 1,3%.
AAF a precizat că începând cu luna aceasta raportul prezintă în mod unitar evoluția pieței autohtone luând în considerare și activele celor 5 SIF-uri și ale Fondul Proprietatea, ce fac parte din categoria fondurilor închise (AOPC/FIA – fonduri de investiții alternative) care investesc preponderent în acțiuni.