1. Eveniment


FORUMUL

„Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”

24 februarie 2020 | 9:30 – 14:00

Sala Nicolae Iorga

Palatul Parlamentului

 

2. Context


 • Odată cu aderarea la NATO şi UE, România a promovat importanţa strategică a Mării Negre pentru stabilitatea regională și a continentului european, importanță derivată atât din evoluțiile din statele regiunii, cât și din rolul major jucat de Marea Neagră în conectarea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu.
 • În esență, obiectivele majore ale României la Marea Neagră sunt neschimbate de mai bine de un deceniu: consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, şi dinamizarea cooperării regionale cu accent pe proiecte şi beneficii concrete pentru cetăţenii statelor din regiune.
 • Marea Neagră este o regiune cheie a tranzitului energetic, fiind la frontiera Europei, la porțile Rusiei și Ucrainei, la porțile Asiei cu Turcia și Georgia.
 • În domeniul securităţii energetice, Marea Neagră a devenit un punct maxim de interes, odată cu posibila exploatare a gazelor naturale din zona offshore, în contextul asigurării securității energetice sau măcar diminuarea importurilor din Rusia.
 • România trebuie să ştie să profite de oportunităţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagră, atât prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din România, cat si prin exportul către țări vecine, care au mai puține resurse și se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic și politic.
 • Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră pot genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 miliarde de dolari şi un plus de 71 miliarde de dolari la PIB-ul României, până în 2040, potrivit Deloitte.
 • Valorificarea superioară a gazelor naturale de la M. Neagră prin dezvoltarea unor industrii conexe poate genera un impact de 18 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat și alte 99 miliarde de dolari plus la PIB, până în 2040, potrivit Deloitte.
 • Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Recent, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.
 • Uniunea Europeană înțelege să mobilizeze 1.000 miliarde de euro în 10 ani pentru acest Pact Ecologic și pentru ca Europa sa devină neutră din punct de vedere al carbonului.
 • România are nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. În România, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon.
 • Resursele de la Marea Negră pot contribui direct la derularea Pactul Ecologic European.

 

3. Agenda


Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre

Titus CORLĂȚEAN
Președinte interimar,
Senatul României (confirmat)

Iulian FOTA
Expert Membru în Consiliul
științific, New Strategy
Center (confirmat)

Liviu MUREȘAN
Președinte executiv,
Fundația EURISC (confirmat)

Adriean PÂRLOG 
Profesor Universitar și General în rezervă,
Președinte, Integrated
Corporate Security
Services (ICSS) (confirmat)

Dan DUNGACIU 
Director General la Institutul de
Științe Politice și Relații Internaționale
al Academiei Române (confirmat)

Moderator: Radu TUDOR (confirmat)

Valoarea economică a resurselor Mării Negre

Vasile IUGA
Expert Senior Energie,
Energy Policy Group (tbc)

Răzvan NICOLESCU
Energy&Resources Industry
Leader, Deloitte
Central Europe (confirmat)

Cristian PĂUN
Profesor Universitar, Facultatea de Relații
Economice Internaționale, 
Academia de Studii Economice (confirmat)

Gabriel BIRIȘ
Partener Fondator,
BirișGoran (confirmat)

Marian NĂSTASE
Președinte, Asociația Marilor
Consumatori de Energie
din România (ABIEC) (confirmat)

Moderator: Daniel APOSTOL
România Durabilă

Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară

László BORBÉLY
Consilier de Stat,
Coordonatorul Departamentului
pentru Dezvoltare Durabilă,
Guvernul României (confirmat)

Siegfried MUREȘAN
Raportor al Parlamentului European
privind finanțarea Pactului
Ecologic European (confirmat)

Iulian Octavian STANA 
Secretar de Stat, Ministerul
Mediului, Apelor și Pădurilor(confirmat)
Anca DRAGU 
Director General Adjunct
E.ON Romania (confirmat)

Radu DUDĂU
Co-Fondator și Director
General, Energy
Policy Group (confirmat)

Moderator: Corneliu BODEA
Centrul Român al Energiei (confirmat)

Concluzii: Acțiuni politice necesare 

Virgil POPESCU
Ministrul Economiei,
Energiei și Mediului
de Afaceri (tbc)

Cristian BĂDESCU
Reprezentant cu însărcinări speciale
pentru securitate energetică,
Ministerul Afacerilor Externe (confirmat)

Zoltan NAGY-BEGE 
Vicepreședinte,
ANRE (confirmat)

Moderator: Radu MAGDIN
CEO, Smartlink
Communications (confirmat)

 

4. Organizatori


FINANCIAL INTELLIGENCE

Lansat în septembrie 2018, Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking sau cibersecurity. La mai bine de un an de la lansare, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro a înregistrat un trafic de aproximativ 2 milioane de afișări, cu o medie de 130.000 de afișări/lună. 62% din publicul Financial Intelligence este format din barbăți. Peste 55% dintre cititori au între 25 și 44 de ani, iar încă 18% dintre aceștia sunt persoane cu vâste cuprinse între 45-54 de ani. Evenimentele FINANCIAL INTELLIGENCE sunt locul de întâlnire pentru investitori din România şi nu numai. Acestea au atras, până acum, peste 1.000 de participanți, reprezentarea fiind la nivel de miniștri, oficiali de stat, politicieni, investitori, oameni de business și top management de companii.

ROMÂNIA DURABILĂ

Proiectul ROMÂNIA DURABILĂ identifică necesitățile economiei private și le transpune în subiecte de dezbatere publică împreuna cu toate părțile implicate.

“Economia României trebuie sa fie Durabilă, așa cum România însăși este Durabilă. Modul în care gândim, proiectăm, planificăm și construim România viitorului este relevant pentru capacitatea de generare economică și de regenerare a prezentului. Vorbim de România Durabilă pentru că doar astfel, acționând astăzi pentru un mâine mai prosper, societatea românească va reuși să-și câștige cu adevărat un loc merituos în Europa și în lume.” Daniel Apostol 

 

5. Audiență


  • La conferință vor participa aproximativ 150 de persoane: politicieni, oficiali ai autorităților de stat, specialiști de top din piața energiei, jurnaliști și alții.
  • Interactiv vizual online
  • La evenimentele noastre participanții pot nu doar să afle, dar și să modeleze consecințele deciziilor politice, pe care până acum doar le suportau.
  • Participarea se face doar pe bază de invitație primită de la organizatori, în urma confirmării participării pe adresa: office@financialintelligence.ro și a aprobării din partea organizatorilor, în limita locurilor disponibile.