Update articol:
#ForumulGazelorNaturale

Dan Drăgan, Ministerul Economiei: Ne dorim ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă până în 2025 (video)

#ForumulGazelorNaturale

* Dan Drăgan: România este pregătită pentru iarnă; avem 2.9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele de stocare

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pregătește acum propunerea de proiect legislativ pentru modificarea Legii Offshore, pentru a fi lansat în dezbatere publică și trimis în Parlamentul nou ales, în cel mai scurt timp, a declarat Dan Drăgan,  secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la #ForumulGazelorNaturale, organizat de financialintelligence.ro.  Potrivit acestuia, scopul este de a elimina o serie de impedimente care să deblocheze investițiile importante. Este esențial să facem acest lucru cât mai curând, imediat ce avem noua majoritate parlamentară, a mai spus domnul Drăgan.

Referitor la exploatarea gazelor din Marea Neagră și investițiile Romgaz în acest proiect, domnul Drăgan a spus: “În acest moment, Romgaz evaluează posibilitatea de a participa în consorțiul cu Petrom pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Decizia finală va fi luată în cursul anului viitor. Noi ne dorim ca exploatarea să înceapă până în 2025.

Vorbind de Romgaz, acesta are o situație financiară solidă, raportând un profit de aproape 1 miliard de lei în primele 9 luni ale anului. Romgaz are plan ambițios de investiții ce atinge 15,7 miliarde de lei până în 2025. Pe lângă proiectele offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident, va investi în centrale electrice cu turbine cu gaze, o fabrică de metanol și noi capacități energetice în parteneriat cu câteva companii private”.

Cu privire la Mecanismul de Reziliență și Redresare și alte surse de finanțare a investițiilor, secretarul de stat a declarat: “În negocierile și discuțiile din Parlamentul European, s-au făcut progrese în a ne asigura că noul Mecanism de Reziliență și Redresare nu va exclude investițiile în gaze. Pentru România și pentru alte state din zonă, este esențial ca în faza de tranziție verde să folosim și gazul natural.

Prin conceptul noii centralei de la Mintia, care va înlocui centrala de la Halânga, se integrează producerea de energie pe bază de gaz împreună cu producerea de energie solară și eoliană, precum și cu cea de hidrogen verde, producând sub 200 g CO2 emisii. Acesta e un proiect pilot pe care îl putem scala la nivel național, demonstrând viabilitatea folosirii gazului drept combustibil de tranziție.

Desigur că la investițiile provenite din Noua Generație UE se adăugă cele din Noul Cadru Financiar Multianual, Fondul de Modernizare precum și cele din fonduri proprii. Spre exemplu, Planul Național de Relansare Economică  prevede investiții în sistemul național de transport al gazelor și pentru interconectarea cu sistemul internațional care vor atinge 9 miliarde de lei până în 2025. De altfel, în ansamblul sistemului energetic național, numai din bugetul companiilor, vor fi peste 12,5 miliarde euro pentru investiţii în următorii cinci ani.

Guvernul derulează prin Ministerul Fondurilor Europene programul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”. Au fost alocați 235 milioane de euro, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.

Primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, trebuie să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Activitățile finanțate din cele 235 de milioane de euro alocați din actualul exercițiu financiar sunt:

-Construirea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;
-Construirea stațiilor de reglare, măsurare și predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;
-Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli etc.) în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice;
-Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice”.

În ceea ce privește interconectarea, Dan Drăgan a declarat: “Pentru România, realizarea interconectării rețelelor de transport de gaz este o prioritate strategică. Lucrările la BRUA faza 1 sunt gata, inclusiv gazoductul și stațiile de comprimare a gazelor naturale. Odată intrat în funcție, BRUA va diversifica sursele de aprovizionare cu gaz ale României, întărind astfel securitatea noastră energetică. În același timp, va deservi cu succes exporturile noastre de gaze extrase din Marea Neagră.

De asemenea, am reușit anul acesta să finalizăm interconectorul de gaz dintre România și Republica Moldova, asigurând conectarea pieței de gaze din Moldova cu cea europeană.

Iar în plan național, extinderea rețelelor de gaz și a magistralele este o prioritate, întrucât ne propunem să ducem accesul la gaze în cât mai multe comunități”.

* 2,9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele de stocare

România este pregătita pentru iarnă, operatorii economici din energie îndeplinind deja nivelul de siguranță și securitate obligatorii, nivelul stocurilor de gaze și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare, a anunțat Dan Drăgan, precizând: “Avem 2.9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele de stocare. Deci nu vom avea nicio problemă în a asigura consumul de gaze naturale”.

  • Liberalizarea pieței de gaze

Piața de gaze a cunoscut o evoluție pozitivă după liberalizarea de la 1 iulie 2020, a mai spus Dan Drăgan. Consumatorii și utilizatorii pot compara în mod deschis și transparent ofertele, alegând pachetul care li se potrivește cel mai bine. În același timp, ofertanții, pentru a se menține în piață, sunt obligați să devină competitivi. Pentru consumatori, aceasta a însemnat în mod real o scădere semnificativă a prețurilor în perioada iulie-septembrie 2020, față de aceeași perioadă a anului 2019. Scăderea prețurilor a venit alături de creșterea în calitate a serviciilor.

Odată cu liberalizarea de la 1 iulie, a intrat în vigoare și „Gas release program”, care solicită ca cei doi producători români de gaze să vândă pe piața la licitație o parte din producție, ceea ce a contribuit esențial la creșterea gradului de transparență al tranzacțiilor din piață și stimularea concurenței, potrivit lui Dan Drăgan.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING