Update articol:

Fost militar american, inculpat pentru spionaj în favoarea Moscovei din 1996 până în 2011

pixabay.com pixabay.com

Un fost ofițer al Forțelor Speciale ale Armatei SUA, agent al “beretelor verzi”,  a fost arestat vineri şi inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA.

Potrivit documentelor judecătorești, din decembrie 1996 până în ianuarie 2011, Peter Rafael Dzibinski Debbins, de 45 de ani, fost membru al armatei americane, ar fi conspirat cu agenții unui serviciu rusesc de informații.

În acea perioadă, Debbins a vizitat periodic Rusia și s-a întâlnit cu agenți de informații ruși. În 1997, Debbins a primit un nume de cod de către agenții ruși și a semnat o declarație care atestă că dorește să servească Rusia.

„Două arestări de spionaj au avut loc săptămâna trecută – Ma în Hawaii și acum Debbins în Virginia – demonstrează că trebuie să rămânem vigilenți împotriva spionajului de la cei doi cei mari adversari ai SUA- Rusia și China”, a declarat John C. Demers, procuror general adjunct pentru securitate națională.

„Debbins și-a încălcat jurământul de ofițer al armatei americane, a trădat Forțele Speciale și a pus în pericol securitatea națională, dezvăluind informații clasificate ofițerilor de informații din Rusia furnizând detalii despre unitatea sa și alegând membrii echipei Forțelor Speciale pentru încerca să-i recruteze. Țara noastră și-a pus cea mai mare încredere în acest inculpat, iar acesta a folosit-o împotriva Statelor Unite. ”

„Conform afirmațiilor, domnul Debbins a furnizat în cunoștință de cauză informații membrilor Serviciului de Informații din Rusia, GRU”, a declarat James A. Dawson, director adjunct în funcție al biroului FBI Washington. 

Potrivit justiţiei americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut în SUA dintr-o mamă rusoaică, a fost racolat de Moscova în 1996, încă înainte ca el să intre în armată. În timpul studenţiei sale la Celiabinsk, el s-a întâlnit cu agenţi, pe care i-a asigurat că este “un fiu al Rusiei” şi pro-rus politic. Anul următor, Debbins – care era numit Ikar Lesnikov de contacţii ruşi – s-a căsătorit că iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar, şi a intrat în armata americană.

Câţiva ani mai târziu, el a anunţat Rusia că ar dori să părăsească armata, însă a fost încurajat în schimb să intre în forţele speciale americane. Ultimul contact cu Rusia menţionat în actul de inculpare datează din 2011, când Debbins informează că se va muta să locuiască la Washington.

Potrivit profilului său LinkedIn, citat de Agerpres, el a început atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii.

Fostul militar de 45 de ani, arestat în Virginia, este acuzat că “a furnizat informaţii cu privire la apărarea americană unui guvern străin” şi riscă închisoare pe viaţă. 
“Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă, de către un ofiţer al armatei, a foştilor săi camarazi şi a ţării”, a denunţat într-un comunicat Alan Kohler, un responsabil al FBI.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere