Update articol:

Foști agenți ai serviciilor de informații americane au recunoscut că au piratat rețele americane pentru EAU

cybersecurity atac cibernetic Sursa Pixabay

Trei foști agenți ai serviciilor de informații americane care au lucrat ca spioni cibernetici pentru Emiratele Arabe Unite au recunoscut că au încălcat legile de hacking americane și interdicțiile de vânzare a tehnologiei militare sensibile, în cadrul unui acord de evitare a urmăririi penale, potrivit Reuters.

Agenții – Marc Baier, Ryan Adams și Daniel Gericke – făceau parte dintr-o unitate clandestină numită Project Raven, anunţată pentru prima dată de Reuters, care a ajutat EAU să-și spioneze dușmanii. La ordinul monarhiei Emiratelor Arabe Unite, echipa Project Raven a atacat conturile activiștilor pentru drepturile omului, jurnaliștilor și guvernelor rivale, a raportat Reuters.

Cei trei bărbați au recunoscut că au intrat în rețelele de calculatoare din Statele Unite și că au exportat instrumente sofisticate de intruziuni cibernetice fără a obține permisiunea necesară din partea guvernului SUA, potrivit documentelor publicate marţi de tribunalul federal american din Washington, D.C..

Agenții și avocații lor nu au răspuns la solicitările de comentarii. Ambasada EAU la Washington, D.C., nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Ca parte a înțelegerii cu autoritățile federale pentru a evita urmărirea penală, cei trei foști oficiali ai serviciului de informații au fost de acord să plătească suma combinată de 1,69 milioane de dolari și să nu mai solicite niciodată o autorizație de securitate americană, o cerință pentru locuri de muncă care implică accesul la secretele securității naționale.

„Hackerii angajați și cei care, altfel, susțin astfel de activități, încălcând legislația SUA, ar trebui să se aștepte să fie urmăriți penal pentru comportamentul lor infracţional”, a declarat într-un comunicat procurorul general adjunct în funcție, Mark J. Lesko, pentru Divizia de Securitate Națională a Departamentului Justiției.

Dezvăluirile proiectului Raven din 2019 de către Reuters au evidențiat practica în creștere a foștilor agenți de informații care își vând know-how-ul în străinătate, cu o supraveghere sau o responsabilitate reduse.

„Acesta este un mesaj clar pentru oricine, inclusiv pentru foștii angajați ai guvernului SUA, care au luat în considerare utilizarea spațiului cibernetic pentru a valorifica informațiile în beneficiul unui guvern străin sau al unei companii comerciale străine”, a declarat asistentul director Bryan Vorndran de la Divizia Cibernetică a FBI într-o declarație. „Există risc și vor exista consecințe”, a mai spus el.

Lori Stroud, fost analist al Agenției Naționale de Securitate a SUA care a lucrat la Project Raven și apoi a acționat ca denunțător, a declarat că este încântată să vadă acuzațiile. „Cel mai important catalizator pentru aducerea la lumină a acestei probleme a fost jurnalismul de investigație – informațiile tehnice raportate în timp util au creat conștientizarea și impulsul pentru a asigura justiția”, a spus ea.

Ancheta Reuters a constatat că Project Raven a spionat numeroși activiști pentru drepturile omului, dintre care unii au fost ulterior torturați de forțele de securitate din Emiratele Arabe Unite. Foștii agenți ai programului au spus că cred că respectă legea, deoarece superiorii le-au promis că guvernul SUA a aprobat acţiunea.

Baier, Adams și Gericke au recunoscut că au lansat o armă cibernetică sofisticată numită „Karma”, care le-a permis EAU să pătrundă în iPhone-urile Apple fără a fi nevoie ca o țintă să facă clic pe link-uri dăunătoare, potrivit documentelor instanței.

Karma le-a permis utilizatorilor să acceseze zeci de milioane de dispozitive și s-a calificat drept sistem de colectare a informațiilor în conformitate cu regulile federale de control al exporturilor. Dar agenții nu au obținut permisiunea necesară a guvernului SUA pentru a vinde instrumentul către EAU, au spus autoritățile.

Proiectul Raven a folosit Karma pentru a intra în mii de ținte, printre care un activist yemenit pentru drepturile omului câștigător al Premiului Nobel și o gazdă a emisiunii de televiziune BBC, a raportat Reuters.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022