Update articol:
Dosarul privatizarilor strategice, în care Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost condamnati la inchisoare cu executare

Fostul bancher Vadim Benyatov, condamnat pentru spionaj economic în România, vrea despăgubiri de la Credit Suisse

Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care în 2006 a fost arestat în România şi ulterior condamnat în dosarul privatizărilor strategice, speră că un tribunal de apel de la Londra îi va permite să îşi reia acţiunea prin care cere despăgubiri în valoare de 86 de milioane dolari de la banca elveţiană, transmite Reuters.

Vadim Benyatov a cerut curţii de apel de la Londra să anuleze o decizie anterioară a unei instanţe inferioare, care a respins cazul, în care Benyatov susţine că banca elveţiană îi datorează despăgubiri, pe motiv că contractul său de angajare includea o protecţie considerabilă.

Vadim Benyatov a fost arestat în România în anul 2006, când lucra pentru Credit Suisse Group AG, în dosarul cu privire la privatizarea companiilor de utilităţi. După nouă ani de proceduri juridice, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse în anul 2015, după condamnarea sa de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din România. În prezent, Benyatov trăieşte în Los Angeles, după ce a fugit din Europa în 2015, atunci când a fost emis un mandat european de arestare pe numele său, potrivit Agerpres.

Un avocat al lui Vadim Benyatov a spus marţi curţii de apel de la Londra că acesta nu a mai putut să îşi găsească un loc de muncă corespunzător după 2015 şi că a fost condamnat pentru că şi-a exercitat atribuţiile.

“Domnul Benyatov a fost un angajat al Credit Suisse care, ca o consecinţă directă a serviciului său şi nu din vina sa, a fost condamnat în România pentru că şi-a exercitat atribuţiile. Impactul condamnării a fost sfârşitul cariere sale în industria serviciilor financiare”, a spus avocatul Charles Ciumei în prima zi a audierilor.

În replică, Credit Suisse susţine că va continua să se apere împotriva acuzaţiilor “nefondate” ale lui Benyatov. Grupul bancar elveţian adaugă că a avut grijă în mod adecvat de Vadim Benyatov, plătindu-i avocaţi şi continuând să îi plătească salariul, în pofida faptului că era în închisoare.

În luna ianuarie 2015, foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul privatizărilor strategice. În acelaşi dosar, consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 4,6 ani închisoare pentru spionaj.

Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA.