Update articol:

Anchetă în Elveţia: Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva; o mare parte din bani a fost dată amantei

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, dezvăluie La Tribune de Genève, citată de Le Point. Această sumă a fost primită  în 2008 de la Arabia Saudită. Patru ani mai târziu, acesta i-a dat o mare parte din bani amantei sale.

Potrivit cotidianului elveţian, cele 100 de milioane de dolari  erau un cadou de la regele Abdullah din Arabia Saudită, motivul generosului transfer fiind un mister.

Publicaţia scrie că, la acea vreme, Spania a obţinut un contract profitabil cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteză (TGV) de la Medina la Mecca, în valoare de şase miliarde de euro. Plata ar fi fost logic să aibă loc în cealaltă direcţie, scrie publicaţia, sugerând că întreprinderile spaniole ar fi putut astfel să-i ”răsplătească” pe saudiţi pentru obţinerea contractului.

Această ”nepotrivire” ar explica faptul că justiţia de la Geneva, care colaborează cu magistraţi spanioli – nu l-a ”prevenit” pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 în iunie 2014, care beneficia în 2008 de imunitate.

Prim-procurorul Genevei, Yves Bertossa, a deschis o anchetă cu privire la o ”presupusă spălare de bani în formă agravantă” împotriva Băncii Mirabaud, care a primit banii fără să-şi pună prea multe întrebări, şi a trei persoane – între care un avocat din oraş şi conducătorul societăţii Rhône Gestion, consideraţi drept oamenii de încredere ai regelui pe malul Lacului Leman.

O fundaţie înregistrată în Panama 

Pe de altă parte, prințesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine daneză, s-a prezentat drept fosta amantă a lui Juan Carlos. În 2008, regele și-a ascuns averea în spatele fundației Lucum, cu sediul în Panama, fiind unic beneficiar. “Timp de câțiva ani, el a retras bani din acest cont, apoi, în 2012, cea mai mare parte a sumei rămase, aproximativ 65 de milioane de euro, a fost dată fostei amante care a devenit” un prieten de suflet”, spune La Tribune de Genève. Cu precauție, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a plasat imediat acest „cadou” în sucursala unei alte bănci elvețiene din Bahamas.

În 2012, Juan Carlos I a provocat un scandal prin participarea la un safari de elefanți din Botswana, împreuncă cu Corinna zu Sayn-Wittgenstein și s-a fotografiat mândru la vânătoare. Suveranul spaniol, până atunci foarte popular, a devenit brusc nepopular.

În acel moment, Banca Mirabaud a început să simtă un miros neplăcut al banilor ascunşi ai regelui şi i-a cerut politicos să aleagă altă bancă.

Cotidianul elveţian, care nu îl menajează pe Juan Carlos, dezvăluie că acesta ar fi plătit de asemenea un milion ”unei rezidente geneveze care ar fi fost de asemenea una dintre fostele sale amante”.

Fostul suveran, în vârstă de 82 de ani, pare că nu riscă mare lucru, potrivit presei.

Arabia Saudită a anunţat că este vorba despre un cadou din partea regelui Abdullah, celebru prin generozitatea sa, iar ca dovadă, ministrul saudit al Finanţelor este cel care a plătit cele 100 de milioane de dolari fundaţiei Lucum.

Pe de altă parte, imaginea coroanei spaniole, deja degradată, nu riscă să iasă neafectată din acest scandal. În palmares, în 2008, Spania a suferit o criză financiară foarte gravă, o creștere a șomajului. În niciun moment regele nu s-a gândit să toarne această nestemată în vistieria națională a țării sale. În 1931, Alphonse XIII, bunicul lui Juan Carlos, părăsise Spania după victoria republicanilor. Apoi s-a stabilit lângă Lausanne, transferându-și bunurile în Elveția. De atunci, familia regală spaniolă a păstrat, fără îndoială, o excelentă amintire a gestiunii averii bancherilor elvețieni.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021