Update articol:

Fostul vice-cancelar austriac Heinz-Christian Strache a depus plângere penală împotriva a trei persoane implicate în “Ibiza Gate”

Fostul vice-cancelar al Austriei, Heinz-Christian Strache, a depus o plângere penală împotriva a trei persoane, despre care crede că ar putea fi implicate în filmările publicate de presă care l-au forţat să demisioneze acum câteva zile.   

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

Heinz-Christian Strache, care a fost nevoit să demisioneze din Guvern şi de la conducerea Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), a precizat într-un mesaj postat pe Facebook că plângerea sa la procuratura din Viena vizează ”posibili complici” în filmarea cu camera ascunsă, în 2017, într-o vilă pe Insula Ibiza. El vrea să ştie cine sunt persoanele care l-au prins în capcană, declanşând scandalul din ţară.

Un purtător de cuvânt al biroului a confirmat pentru POLITICO că a primit plângerea.

În postarea de pe Facebook, Strache nu a menționat mai multe detalii despre cei trei complici suspecți, nici cum i-a identificat și nici pe ce bază. Cu toate acestea, Strache a spus că el crede că, în afară de acești trei oameni, “este posibilă participarea altor persoane”.

Der Standard din Austria a raportat că cei trei suspecți ai lui Strache sunt un avocat din Viena, un anchetator privat austriac și o femeie, de asemenea, văzută în film. Înaintea publicării acestei înregistrări explozive, cei doi ar fi încercat să obţină înregistrarea în schimbul unor sume importante de bani.

Ziarul a raportat, citându-l pe avocatul lui Strache, că potențialele infracțiuni includ “utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor de sunet și de ascultare”, “suspectarea procesării datelor în scopuri de profit și crearea de prejudicii”, “falsificarea documentelor” și “înșelăciune”.

“Acum este de datoria autorităților de investigare să clarifice”, a spus Strache în mesajul său video, adăugând că este interesat de “dezvăluirea completă”. Autorităţile austriece anchetează, de asemenea, cu privire la conţinutul şi realizarea înregistrării video.

Heinz-Christian Strache şi-a cerut scuze pentru declaraţiile pe care le-a făcut la Ibiza, denunţând totodată un ”atentat politic ţintit” împotriva sa şi partidului său.

“Oricine ar fi vrut să-mi facă rău ar fi putut publica videoclipul acum doi ani”, a spus Strache, adăugând că vrea să ştie “cine are interes să-l atace acum și, prin urmare, să conducă guvernul acestei țări în situația actuală“. 

Înregistrarea a fost filmată în iulie 2017, în timpul unei seri în care a consumat alcool, în această vilă special închiriată cu scopul de a-l prinde în capcană. Strache a fost filmat în timp ce propunea unei false nepoate a unui oligarh rus contracte publice importante în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea acestei înregistrări de către presa germană, vinerea trecută, înaintea alegerilor europene, a provocat o criză politică în Austria, aruncând în aer coaliţia între drepta şi extrema dreaptă.

Acțiunile lui Strache și declarațiile din videoclip au fost criticate atât de aliați, cât și de rivalii de partid. Premierul maghiar Viktor Orbán, un aliat apropiat al lui Strache, a declarat vineri pentru Bild că remarcile lui Strache din film sunt pur și simplu “inacceptabile”.

 

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera