Vezi video aici:
Heimliche Aufnahmen belasten Österreichs Vizekanzler schwer https://t.co/kUtxARkPno #strachevideo pic.twitter.com/uzwp8FZrr2
— Süddeutsche Zeitung (@SZ) May 17, 2019
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a convocat azi noapte o întâlnire de criză, după ce două ziare germane – Süddeutsche Zeitung din Germania și revista Der Spiegel -au publicat imagini care arată că adjunctul său discută despre contracte de stat cu un susținător potențial rus, în schimbul unui sprijin politic, potrivit Reuters.
Şeful extremei dreapta austriece (FPO) și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache a fost filmat vorbind cu cineva care se prezintă ca fiind nepoata unui oligarh rus la Ibiza, în iulie 2017, cu luni înainte de alegerile parlamentare, conform Der Spiegel și Sueddeutsche Zeitung. În film, interlocutoarea lui Strache i-a dat de înţeles că este foarte bogată și că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formațiunea politică a lui Strache.
În film, femeia și-a exprimat intenția de a cumpăra un pachet mare de acțiuni la cel mai mare ziar din Austria, Kronen Zeitung, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe. În schimb, ea dorea privilegii politice. Strache spune că acordul cu Kronen Zeitung ar putea împinge FPÖ de la 27% până la 34% la vot, propunând o serie de moduri în care ar putea-o plăti pe femeie.
Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.
De-a lungul video, Strache se vede cum spune femeii că vrea să transforme peisajul mass-media din Austria în același mod în care prim-ministru de dreapta Viktor Orban a făcut în Ungaria, potrivit Deutsche Welle. Orban a distrus libertatea presei în ultimii ani. Criticile față de guvernul de la Budapesta sunt aproape inexistente.
Strache, care la un moment dat s-a referit la jurnaliști ca la „târfe“, a atacat anul trecut postul public de televiziune din Austria ORF, tensionând relația FPÖ cu Kurz și Partidul Poporului Austriac (ÖVP).
În videoclipul lansat de Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel, Strache îi spune femeii că, dacă partidul său câștigă, vor fi oferite contracte de stat companiilor sale presupuse și nu vor mai fi acordate constructorului austriac Strabag.
Tot în film, el precizează că firmele ar putea “umfla prețurile” pentru a spori profiturile, potrivit presei germane. El sugerează, de asemenea, posibilitatea desființării monopolului de pariuri al Austriei pentru a acorda licențe entităților afiliate care apațin femeii, au raportat ambele ziare.
Strache și banii dubioși rusești
Femeia, care se pretinde ea însăși Alyona Makarova, afirmă în repetate rânduri că vrea să investească sute de milioane de euro în Austria. Este lipsită de ambiguitate cu privire la faptul că banii provin din surse dubioase, conform lui Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel.
Strache și Gudenus par să nu fie deranjați de aceste afirmații. În schimb, Strache sugerează că femeia ar putea să-și canalizeze banii spre partidul său, prin canalele ascunse, evitând legile privind finanțările de campanie din Austria.
Strache afirmă că femeia poate dona banii pur și simplu unei “fundații caritabile” care va canaliza banii spre partid. El nu numește fundația, însă spune că unii “oameni foarte bogați” au donat deja de la 500.000 € la 2 milioane de euro.
El poate fi auzit numind un număr de presupuși donatori, cum ar fi producătorul pistolului Gaston Glock, miliardarul german Heidi Horten, mogulul austriac de bunuri imobiliare Rene Benko și compania de aparate de joc Novomatic.
Glock, Horten, Benko și Novomatic au negat că au făcut astfel de donații.
Süddeutsche Zeitung a raportat că Gudenus era în contact cu Makarova după întâlnirea de la Ibiza.
Strache neagă orice greșeală
Süddeutsche Zeitung și Der Spiegel au declarat că au transmis videoclipul experților independenți din Germania și Institutului Frauenhofer înainte de a publica povestea pentru a stabili autenticitatea documentului.
Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, şi a durat şase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu ştiu cine s-a aflat în spatele acestei operaţiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria. Strache a admis în faţa jurnaliştilor că serata a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.
Potrivit declaraţiilor sale acordate Süddeutsche Zeitung, el a invocat “marea cantitate de alcool consumată” în seara respectivă şi “importanta barieră de limbă” între el şi interlocutoarea sa.
Kurz intenționează să facă o declarație asupra cazului sâmbătă, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.
După dezvăluirile făcute de publicațiile germane Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, principalele partide de opoziţie au cerut demisia lui Strache. Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind “cel mai mare scandal” din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, estimând că noi alegeri legislative sunt “inevitabile”.
Strache este șeful Partidului Libertății de extremă dreapta (FPO), care a devenit partener într-o coaliție cu conservatorii lui Kurz în decembrie 2017, după ce a câștigat 26% din voturile din alegerile din octombrie. Secretarul general al FPO, Christian Hafenecker, a declarat că avocații partidului au evaluat materialul.
Scandalul, declanşat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliţia la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproşându-i-se alianţa sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste.