Update articol:

Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, condamnat la 15 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie

fotoservice.bundeskanzleramt.at

Fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, de asemenea fost lider al extremei-drepte austriece, a fost condamnat vineri în primă instanţă de un tribunal din Viena la 15 luni de închisoarea cu suspendare, într-un dosar legat de donaţii primite de formaţiunea sa politică, Partidul Libertăţii (FPOe), din partea patronului unei clinici private, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Conform acuzării, FPOe a primit din partea lui Walter Grubmueller, proprietarul acelei clinici şi prieten al lui Strache, două donaţii, în valoare de 2.000 şi de 10.000 de euro. Donaţiile au fost făcute în anii 2016 şi 2017, înainte ca FPOe să intre la guvernare alături de conservatorii cancelarului Sebastian Kurz în decembrie 2017.

Odată instalat acel guvern, în care FPOe a primit portofoliul Sănătăţii, a fost efectuată o schimbare legislativă prin care clinica lui Grubmueller a fost inclusă în sistemul de securitate socială, ceea ce i-a permis acesteia o sporire considerabilă a surselor de venit.

”O conexiune factuală a fost clar stabilită şi aceasta (schimbarea legislativă n.red) s-a făcut în schimbul donaţiei din partea prietenului înstărit”, menţionează judecătoarea în motivarea sentinţei.

Această sentinţă este însă mai blândă faţă de cea aşteptată, pentru fapta sa politicianul austriac riscând până la cinci ani de închisoare. Dar chiar şi aşa, avocatul lui Strache a declarat că va face apel, la fel şi Walter Grubmueller, condamnat şi el la un an de închisoare cu suspendare. Ambii acuzaţi au negat orice încălcare a legii.

Heinz-Christian Strache şi-a compromis cariera politică în 2019, în urma apariţiei unei înregistrări video făcute cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. El îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Strache a negat că ar fi vorbit serios atunci, susţinând că au fost afirmaţii făcute sub influenţa alcoolului, dar scandalul provocat de apariţia acelor imagini a condus în final la destrămarea coaliţiei şi la alegeri anticipate. În prezent, conservatorii cancelarului Kurz guvernează împreună cu Verzii.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical