Update articol:

Franţa nu va exclude Huawei Tehnologies din viitoarea reţea 5G, dar va putea să respingă producătorii de echipamente pentru orice posibil risc de securitate

Huawei, digitalizare, 5G, IoT, blockchain

Franţa nu va exclude grupul chinez Huawei Tehnologies din viitoarea sa reţea 5G, aşa cum au procedat Statele Unite, dar va putea să respingă producătorii de echipamente pentru orice posibil risc de securitate, a declarat luni un oficial al Ministerului Economiei, citat de Reuters.

Autoritatea franceză de reglementare a sectorului telecomunicaţiilor a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru vânzarea spectrului 5G, punând capăt discuţiilor intense din ultimele luni dintre operatorii de telecomunicaţii din ţară şi autorităţi, legate de modalitatea cea mai bună pentru a instala tehnologia de internet mobil ultra-rapid.
 

”Nu avem ca ţintă un producător de echipamente. Nu există o excludere”, a spus viceministrul Economiei, Agnes Pannier-Runacher, la televiziunea BFM Business, potrivit news.ro.

Pannier-Runacher a arătat că ”în Franţa există trei producători de echipamente activi. Huawei are o cotă de piaţă de 25%, mai sunt prezenţi Nokia şi Ericsson. Samsung nu desfăşoară încă activităţi în Franţa, dar este interesat de 5G.

Aceasta a subliniat că guvernul nu va exclude pe nimeni şi că Franţa nu va urma exemplul Statelor Unite, ci va proceda de la caz la caz.

Operatorii de telecomunicaţii vor solicita permisiunea premierului pentru proiectele de reţele 5G şi vor primi aprobare în funcţie de considerentele de securitate naţională.

Franţa vrea să obţină cel puţin 2,17 miliarde de euro (2,40 miliarde de dolari) în urma procedurii de licitaţie pentru atribuirea de licenţe 5G, a mai spus Agnes Pannier-Runacher, o sumă semnificativ mai mare decât cea recomandată anterior de Autoritatea de Reglementare în Telecomunicaţii (Arcep).

Germania şi Italia au strâns fiecare aproximativ 6,5 miliarde de euro cu prilejul licitaţiilor pentru licenţele 5G, o sumă care a generat îngrijorări în rândul Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Iliad, cei patru operatori francezi de telecomunicaţii ale căror marje de profit au fost deja afectate de un război prelungit al preţurilor.

Îngrijorat de investiţiile masive necesare pentru implementarea noii tehnologii, preşedintele Arcep, Sébastien Soriano, declarase că preţul minim pentru vânzarea spectrului de frecvenţe nu ar trebui să fie mai mare de 1,5 miliarde de euro. Ultimul cuvânt în privinţa preţului minim îl are Ministerul Economiei din Franţa.

“Preţul minim pe care îl propunem pare rezonabil pentru noi. Este de competenţa Guvernului să-şi asume responsabilităţile şi să decidă”, a declarat Agnes Pannier-Runacher pentru publicaţia franceză Les Echos, conform Agerpres.

Pentru autorităţile de la Paris, problema cheie este să găsească echilibrul adecvat între obţinerea de bani de pe urma vânzării şi evitarea impunerii unei poveri financiare excesive asupra operatorilor de telecomunicaţii, pentru implementarea rapidă a tehnologiei.

Ultima licitaţie pentru adjudecarea de frecvenţe a avut loc în Franţa în 2015, când statul a strâns 2,8 miliarde de euro.

Serviciile 5G sunt deja disponibile în nouă state europene, printre care Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Italia, ceea ce face din Franţa una dintre ultimele ţări mari de pe continent care va adopta această nouă tehnologie.

În România, la începutul acestei luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor. 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (18/08/2022)

Hotarari AGA E 18.08.2022