Update articol:

Franţa şi Germania nu au ajuns la un acord cu privire la rolul energiei nucleare în tranziţia energetică

Sursa foto: iaea.org

Franţa şi Germania nu dau semne că se apropie de un acord cu privire la rolul energiei nucleare în tranziţia Uniunii Europene spre energia mai curată, ceea ce scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă primele două economii europene în ajungerea la un acord, în săptămânile următoare, care să permită progrese cu pachetul Green Deal, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Parisul vrea să obţină acelaşi tratament pentru energie electrică generată de reactoarele nucleare ca şi cea generată din surse precum energie eoliană şi fotovoltaică. Această solicitare a determinat Parisul să blocheze, săptămâna trecută, progresele cu o lege UE destinată extinderii regenerabilelor.

Cu prilejul unei audieri care a avut loc luni la Parlamentul European din Strasbourg, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, au dezvăluit că punctele lor de vedere rămân în continuare foarte divergente.

“Robert ştie că energia nucleară este o linie roşie pentru Franţa, pentru că face parte din suveranitatea noastră economică şi independenţa noastră”, a spus Bruno Le Maire într-o intervenţie în sistem video conferinţă. “O ţară din Europa nu are mai multe linii roşii, aşa că acolo unde este cazul, este important să fie respectate”, a mai spus Bruno Le Maire, care a făcut totuşi apel pentru noi discuţii destinate găsirii unui compromis.

În replică, Robert Habeck a spus că Berlinul vrea ca directiva privind energia regenerabilă să rămână în forma actuală. “Aceasta este o linie pe care noi, Germania, nu vrem să o depăşim. Energia nucleară şi cea regenerabilă nu sunt identice”, le-a spus Robert Habeck europarlamentarilor, tot printr-o intervenţie în sistem video conferinţă. “Acest lucru a fost decis deja şi aşa ar trebui să rămână”, a mai spus oficialul german.

Franţa produce cea mai mare parte a energiei electrice în centrale nucleare, în timp ce Germania a închis luna trecută ultimele sale reactoare nucleare care mai funcţionau. Guvernul francez a pus la punct o mare alianţă care îşi propune accelerarea dezvoltării energiei nucleare şi susţine că 16 dintre cele 27 de state membre UE sprijină energia nucleară, în timp ce Austria, Luxemburg şi Germania nu mai vor să utilizeze energia nucleară.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (26/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA E & O 03/04.07.2023

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2023)

Constituirea Consiliului de Administratie ca organ de conducere in urma AGA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/05/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

MedLife S.A. (M) (26/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) aug 2022 - mar 2023