Update articol:

Fuziunile şi achiziţiile au explodat în trimestrul al treilea

dolari https://pixabay.com/

Fuziunile şi achiziţiile încheiate la nivel mondial în trimestrul al treilea au atins un nivel record de peste 1.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care directorii s-au grăbit să relanseze tranzacţii puse în aşteptare în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Datele publicate miercuri de Refinitiv arată că fuziunile şi achiziţiile au fost concentrate în special pe sectoarele rezistente la coronavirus cum sunt tehnologia şi sectorul sănătăţii.

Cel mai recent exemplu este preluarea designerului britanic de chipuri Arm Holdings de către grupul american Nvidia pentru 40 de miliarde de dolari. De asemenea, firma germană din domeniul medical Siemens Healthineers şi grupul farmaceutic francez Sanofi au cheltuit miliarde de dolari pentru a prelua firme americane, Varian Medical Systems respectiv Principia.

“Ieşirea din această criză este prin M&A şi am început să avem conversaţii captivante cu directorii şi consiliile de administraţie cu privire la poziţiile strategice post-COVID. Oamenii şi-au dat seama că trebuie să se consolideze pentru a crea afaceri mai solide şi mai bine echipate pentru a putea face faţă la lumea de mâine”, a declarat Alison Harding-Jones, responsabil pentru M&A în Europa la Citigroup.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii în lunile iulie, august şi septembrie a înregistrat un salt de 80% comparativ cu trimestrul al doilea, când răspândirea virusului COVID-19 a declanşat o carantină globală şi a paralizat activitatea companiilor. În SUA, volumul tranzacţiilor a crescut de zece ori comparativ cu trimestrul al doilea, până la 414 miliarde de dolari, în timp ce în Europa a crescut cu 21% până la 231 miliarde de dolari iar în Asia-Pacific a crescut cu 67% până la 274 miliarde de dolari.

“Piaţa îşi revine destul de rapid. În mod ironic, perspectivele pentru fuziuni şi achiziţii sunt mai solide acum decât erau înainte de COVID”, a spus Peter Weinberg, director general la Perella Weinberg Partners, potrivit Agerpres.

Însă chiar şi aşa, creşterea explozivă din trimestrul al treilea nu a putut compensa pentru începutul slab al anului. Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor încheiate în primele nouă luni ale acestui an este de 2.200 miliarde de dolari, cu 21% mai mică faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Aceasta în condiţiile în care tranzacţiile de pe piaţa din SUA sunt mai mici cu 43%, până la 800 miliarde de dolari.