Update articol:

Gabriel Dumitrașcu: “Valoarea terenurilor de la Băneasa cu care se majorează capitalul Aeroporturi București – mult subevaluată“

Gabriel Dumitrașcu, fost șef OPSPI, consideră că valoarea la care au fost evaluate terenurile de la Aeroportul Băneasa, în vederea majorării capitalului Aeroporturi București, respectiv 269,17 milioane de lei, este mult subevaluată.

Domnia sa ne-a spus: “În 2015, când eram în Consiliul de Administrație, evaluarea acestor terenuri era de peste 2 miliarde de lei. În primăvara lui 2018, știu că a fost prezentat un raport de evaluare cu aproximativ 550 milioane de lei. E ciudat cum s-a ajuns la o valoare de 270 de milioane de lei, pentru întregul teren de la Aeroportul Băneasa, pare o valoare mult subevaluată și asta în detrimentul intereselor statului român“.

Acționarii ”Aeroporturi București” (Ministerul Transporturilor cu 80% și Fondul Proprietatea cu 20%) au decis, la Adunarea Geneală din 6 noiembrie, majorarea capitalului social al companiei cu maxim 336,46 milioane de lei, reprezentând valoarea terenurilor aportate de stat, pentru care au fost obținute certificate de proprietate, respectiv 269,17 milioane de lei, și numerar 67,29 milioane de lei. Suma în numerar reprezintă contribuția pe care va trebui să o facă Fondul Proprietatea dacă dorește să își mențină participația de 20% în companie. Dreptul de preferință al FP poate fi exercitat în termen de 60 de zile.

Gabriel Dumitrașcu consideră că statul trebuie să se sesizeze și să ceară anularea hotărârii de majorare a capitalului social, chiar dacă a votat pentru: ”Pentru un viciu de fond, sigur că se poate cere anularea hotărârii AGA. Lucrurile sunt evidente. Nu poți să scazi valoarea unui teren de opt-nouă ori, indiferent de motivație.

O parte din terenurile de la Băneasa sunt afectate de alte activități – comerciale, care țin de aeronautică. Trebuie să luăm în calcul și următoarea ipoteză: dacă în urma constrângerilor de mediu, Băneasa nu va mai fi aeroport, iar terenul va căpăta o altă utilitate, atunci FP va beneficia de aceeași cotă, de 20% și asupra terenurilor, care au fost subevaluate în momentul de față”.

Fondul Proprietatea a transmis recent că ar putea să participe la majorarea de capital de la Aeroporturi București.

Johan Meyer: Fondul Proprietatea ar putea decide să își exercite dreptul de preemțiune pentru a-și menține participația la Aeroporturi București

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017