Update articol:

Gazprom (Rusia) și Naftogaz (Ucraina) au semnat un acord pe cinci ani de prelungire a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina către Europa (actualizare)

Gazprom (Rusia) și Naftogaz (Ucraina) au semnat, ieri,  un acord pe cinci ani de prelungire a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina către Europa, potrivit unei declarații a președintelui Gazprom Alexei Miller. 

Acesta a spus: “După cinci zile de negocieri bilaterale continue, la Viena au fost luate decizii finale. În același timp, au fost semnate  documente și contracte și se poate spune în mod corect că acestea reprezintă un pachet major care a restabilit echilibrul în interesul părților. Aceste documente intră în vigoare astăzi (30 decembrie n.r.), asigurând tranzitul gazelor rusești prin Ucraina după 31 decembrie 2019. Gazprom a făcut tot ce îi stă în putere, dovedindu-și încă o dată reputația de furnizor responsabil și partener de încredere”.

Gazul rus pentru Bulgaria urmează să fie livrat via Turcia

 

Acordul a fost semnat înainte de expirarea acordului actual la 31 decembrie.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a confirmat într-o postare pe social media că acordul a fost semnat. 

La rândul său, “Naftogaz” și “Operatorul GTS al Ucrainei” au încheiat un acord de transport, în timp ce “Gazprom” și “Operatorul GTS al Ucrainei” au semnat un acord inter-operator.

În pofida acestui acord de principiu, negocierile în vederea finalizării lui s-au arătat, de asemenea, tensionate, provocând temeri legate de un eşec de ultim moment cu riscul de a perturba aprovizionarea ţărilor europene, potrivit Agerpres.

Noul contract prevede că Gazprom va face să tranziteze prin Ucraina cel puţin 65 de miliarde de metri cubi anul viitor, apoi cel puţin 40 de miliarde pe an între 2021 şi 2024, a precizat Volodimir Zelenski potrivit căruia această activitate va aduce Kievului „peste şapte miliarde de dolari” în total.

Contractul face parte dintr-un acord mai larg pentru care Gazprom a plătit vineri 2,9 miliarde de dolari (amendă şi dobânzi) omologului său ucrainean, Naftogaz, menit să pună capăt unui îndelungat proces în faţa instanţelor internaţionale.

În schimb, Naftogaz a abandonat toate celelalte procese vizând Gazprom în Ucraina şi în Occident.

Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019