Update articol:
„International Public Forum. NATO și provocǎrile pentru 2023 – 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”

General Maior Constantin Ciolponea: MAPN are în stadii avansate de pregătire programe la nivelul Forțelor Navale Române: achiziționarea și construirea de noi nave de luptă de suprafață și submarine și dotarea lor, precum și dotarea celor existente cu armament performant

General Maior Constantin Ciolponea
  • Mihai Panait: “Anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă în 2014 a condus la dezvoltarea unui mediu de securitate maritimă din ce în ce mai volatil și mai militarizat”.

  • Ana Maria Vătămanu: Dezvoltarea durabilă nu se face decât în condiții de pace, cu instituții stabile, cu o populație bine educată, corect informată și implicată în dezvoltarea societății.

Ministerul Apărării Naționale are în derulare și stadii avansate de pregătire programe ambițioase la nivelul Forțelor Navale Române, agreate de Parlamentul României și temeinic susținute de MAPN, referitoare la: achiziționarea și construirea de noi nave de luptă de suprafață și submarine și de dotarea acestora corespunzător, precum și a celor existente cu armament performant. Acest fapt înseamnă oportunități pentru operatorii care activează în domeniul industriei de apărare în județul Constanța și noi locuri de muncă pentru populația acestei regiuni, într-un cuvânt dezvoltare durabilă, a declarat General Maior Constantin Adrian Ciolponea, consilier al ministrului Apărării Naționale Angel Tîlvăr, la  „International Public Forum. NATO și provocǎrile pentru 2023 – 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”

Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, în calitate de organizator, și Forțele Navale Române, în calitate de partener, au desfășurat în data de 15 iunie 2023, la Constanța evenimentul intitulat „International Public Forum. NATO și provocǎrile pentru 2023 – 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”
General Maior Constantin Adrian Ciolponea a spus: “Acest eveniment vine într-o perioadă de maximă insecuritate pentru Europa și pentru întreaga lume. Prin agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, războiul convențional a  revenit în Europa. Ca răspuns la aceste schimbări, la nivelul NATO s-a declanșat un proces amplu de adaptare strategică a Alianței la noile realități din plan securitar,  pentru consolidarea postului de descurajare și întărirea capacității de apărare a NATO pe întreg flancul estic aliat și cu precădere în regiunea Marii  Negre. În acest context observăm cât de importantă devine securitatea colectivă și, în special, securitatea la Marea Neagră.

În privința securității colective, România este un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiție, voință politică, precum și capacitatea de a contribui concret la realizarea și implementarea  priorităților comune, de viitor, inclusiv în asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Marii Negre. La summitul extraordinar NATO din 24 martie 2022, imediat după declanșarea războiului, liderii statelor membre NATO au agreat necesitatea  adaptării pe termen lung a Alianței la noile condiții din mediul de securitate. În acest context a fost aprobată înființarea pe termen scurt a patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia. În acest fel s-a întregit rețeaua grupurilor de luptă care funcționează în statele baltice și Polonia, ca urmare a măsurilor adoptate de Alianță în urmă invaziei și anexării Crimeeei de către Federația Rusă. Stabilirea acestor noi structuri compensează deficitul de prezență aliată permanentă în zona de sud -est a Europei înregistrat până în acest moment. Grupul de luptă pentru apărare colectivă, dislocat în România sub comanda Franței, la Cincu, reprezintă un proiect esențial pentru credibilitatea și eficiența posturii colective în regiune.

România asigură un sprijin consistent prin prisma națiunii gazdă și sperăm să avem o prezență aliată cât mai  substanțială în acest sens. La summitul de la Madrid din iunie 2022 au fost luate decizii majore, care au vizat realizarea unor posturi credibile, agile, sustenabile în flancul estic, la Marea Baltică, dar în special la Marea Neagră.

Am început să reflectăm în cadru aliat asupra implementării conceptului apărării înaintate. Mai mult, s-a decis întărirea tuturor grupurilor de luptă până la nivel de brigadă. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel înalt aliat, care s-au concretizat într-o creștere fără precedent a prezenței aliate pe teritoriul național. Astfel, avem dislocări de trupe sub umbrela NATO sau în cadru bilateral. În prezent avem un număr substanțial de efective, aproximativ 5000 de militari din următoarele țări: SUA, Franța, Spania, Italia, Polonia, Portugalia, Luxemburg, Macedonia de Nord.

În perspectiva summitului de la Vilnius din iulie, avem următoarele obiective naționale importante: continuarea demersurilor de consolidare a grupului de luptă din România, împreună cu Franța și cu celelalte state aliate; vom pleda pentru consolidarea prezenței aliate în regiunea Marii Negre, definirea unei abordări articulate la nivel aliat, concretizarea prin măsuri practice pentru securitatea regională în toate domeniile; vom continua să pledăm pentru sprijinul practic oferit Ucrainei și identificarea modalităților adecvate pentru avansarea discuțiilor  politice cu Alianța;  vom pleda pentru sprijinirea împreună cu partenerii noștri și eliminarea și diminuarea amenințărilor la adresa securității, în special în relație cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia; vom susține demersurile privind aderarea Suediei, obiectiv strategic, care va contribui substanțial la întărirea posturii de descurajare NATO.

Referitor la securitatea în regiunea Mării Negre, România, în calitate de stat riveran, membru NATO, acordă o importanță majoră acestei regiuni. Pentru țara noastră este o oportunitate semnificativă de dezvoltare economică, durabilă și de prosperitate cu asigurarea unei securități optime. De aceea, Ministerului Apărării Naționale îi revin sarcini importante la nivel strategic prin promovarea de  inițiative de securitate în cadrul structurilor abilitate NATO și UE . Susținem crearea unui profil întărit al securității în regiunea Marii Negre care să fie clar definit de documente NATO și UE și implementat ca atare. Suntem optimiști că summitul NATO de la Vilnius va acoperi în mod substanțial acest aspect.

Referitor la dezvoltarea capabilităților naționale de apărare, avem în derulare și stadii avansate de pregătire programe ambițioase la nivelul Forțelor Navale Române, agreate de Parlamentul României și temeinic susținute de MAPN, referitoare la: achiziționarea și construirea de noi nave de luptă de suprafață și submarine și de dotarea acestora corespunzător, precum și a celor existente cu armament performant. Acest fapt înseamnă oportunități pentru operatorii care activează în domeniul industriei de apărare în județul Constanța și noi locuri de muncă pentru populația acestei regiuni, într-un cuvânt dezvoltare durabilă. Simultan se dorește eficientizarea procesului de recrutare pentru candidații din forțele navale, ridicarea nivelului de pregătire și instruire a elevilor, cursanților și studenților din instituțiile de învățământ militar, crearea unor standarde compatibile cu cele din  armatele aliate.  Acordarea sprjinului națiunii gazdă pentru forțele militare aliate găzduite pe teritoriul național în scopul creșterii garanțiilor de securitate de la flancul estic al NATO reprezintă o altă prioritate. Baza de la Kogălniceanu reprezintă un punct extrem de important în asigurarea securității bazinului Mării Negre.

De asemenea, se urmărește oportunitatea de a interacționa mai bine și mai eficient cu autoritățile locale,  societatea civilă din Constanța, pentru dezvoltarea unei relații durabile, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă sau oferirea de oportunități funizorilor de servicii locale.

Provocările acestei perioade sunt mari , iar Forțele Navale Române, în colaborare cu structurile maritime ale MAI, Autoritatea Năvală Română, monitorizează atent minele din Marea Neagră, care prezintă un pericol pentru navigație, precum și alte amenințări generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei cum ar fi viitura rezultată de la distrugerea barajului Nova Kahovka sau poluarea generată de scufundarea unor nave militare și nu numai.”

  • Mihai Panait: “Anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă în 2014 a condus la dezvoltarea unui mediu de securitate maritimă din ce în ce mai volatil și mai militarizat”.

Mihai PANAIT a declarat: “Anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă în 2014 a condus la dezvoltarea unui mediu de securitate maritimă din ce în ce mai volatil și mai militarizat. Din păcate, formatele existente de cooperare, în special în domeniul naval, au fost subminate de Rusia care și-a folosit puterea maritimă doar ca instrument de provocare,  ignorând principiile dreptului internațional și totul a culminat pe 24 februarie 2022, odată cu invadarea ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă.

Mihai Panait
Mihai Panait

În prezent, regiunea Mării Negre este în centrul atenției, atât la nivel regional, cât și global. Importanța regiunii în care trăim a crescut foarte mult, principalii actori având în lucru elaboarea de strategii  proprii sau comune, precum și alte documente programatice. Nu în cele din urmă, Forumul are loc în perioada în care situația de securitate în Marea Neagră este în continuare foarte gravă. Statele riverane și comunitatea euro-atlantică se confruntă cu noi provocări. Unitatea și solidaritatea sunt foarte importante în aceste momente extrem de dificile. Să păstrăm o recunoștință eternă pentru eroii căzuți pe front și pentru victimele rezultate în urma bombardamentelor executate de Federația Rusă asupra orașelor din Ucraina și a crimelor odioase comise încă din prima zi de conflict.

Forumul Internațional Public este o inițiativă care are potențialul de a se transforma într-un forum periodic, acest eveniment reprezentând  o oportunitate unică de a ne întâlni, de a construi relații în comunitatea de interese și de a discuta despre cooperarea și coordonarea în domeniul securității maritime pe plan regional, cu reprezentanți și delegați ai principalelor instituții din țară noastră, din mediul academic și din cadrul statelor partenere și aliate.

Forumul va consolida legăturile existente și va contribui la dezvoltarea cooperării interinstituționale și internaționale, a conștiinței maritime în final”.

  • Ana Maria Vătămanu: Dezvoltarea durabilă nu se face decât în condiții de pace, cu instituții stabile, cu o populație bine educată, corect informată și implicată în dezvoltarea societății.

Ne aflăm într-un moment provocator, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. De mai bine de un an și jumătate avem un război la frontiera României, un război declanșat în mod nejustificat și criminal de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. Un război în care am convingerea că Ucraina va învinge, că democrația va învinge, a spus Ana Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța.

Ana Maria Vatamanu

Domnia sa a explicat: “Trecem printr -o perioadă în care cu toții avem obligația de a condamna cu fermitate crimele împotriva populației civile și de a condamna invadarea unui stat pașnic. Avem obligația de a rămâne uniți alături de partenerii noștri din Uniunea Europeană și din NATO, pentru a ieși împreună mai puternici din această tragedie pe care întreaga omenirea o trăiește.

Consider că în aceste momente faptele sunt cele care fac diferența, nu doar cuvintele. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, în parteneriat cu Forțele Navale Române, am decis că este foarte important să organizăm International Public Forum la Constanța. Poate că vă întrebați ce legătură există între o asociație de dezvoltare durabilă și problemele legate din probleme legate de războiul din Ucraina, de provocările României și ale NATO în acest context. Aș vrea să spun că dezvoltarea durabilă nu se face decât în condiții de pace, cu instituții stabile, cu o populație bine educată, corect informată și implicată în dezvoltarea societății.

Pilonul 16 din Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, votată de ONU în 2015 și asumată în integralitate de Uniunea Europeană, inclusiv de România, prin Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030, este pace, justiție și pune accent pe justiție și instituții eficiente. Acest pilon se definește generic prin promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiție pentru toți cetățenii și crearea unor instituții eficiente, responsabile la toate nivelurile.

Acesta este motivul esențial pentru care Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța are ca scop implementarea celor 17 piloni din Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României, alături de realizarea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus în Strategia Județeană de Dezvoltare Județeană. Adevărul Onoarea, Curajul, Siguranța cetățenilor, Siguranța frontierelor, întărirea instituțiilor statului, justiția făcută în slujba legii, informarea corectă a publicului, combaterea cu fermitate a fake news-ului, întărirea permanentă a valorilor care ne-au ținut uniți până acum trebuie să ne țină uniți și în continuare la nivel de țară, dar și la nivelul familiei noastre, din Uniunea Europeană și din NATO. Sunt lucruri care avem obligația să le apărăm, despre care avem obligația să vorbim cu voce tare pentru a le păstra și pentru a le crește. Și mai cred că democrația nu este un dat. Democrația este un lucru pentru care în fiecare moment al vieții noastre, cu toată credința și puterea pe care le avem, suntem datori să luptăm”.

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014