Update articol:
EXCLUSIV

Generalul Florin Paul, medic epidemiolog: Recomand cu toată seriozitate ca orice medicament, repet ORICE MEDICAMENT, să fie luat doar la recomandarea unui cadru medical sau un farmacist licenţiat

Florin Paul general medic epidemiolog
 
* Spirtul, ca să aibă acțiune BIOCIDĂ, trebuie să aibă concentrație de 70 grade și să fie în contact aproximativ 15-20 minute cu suprafața respectivă
 
* Concluzia specialiștilor este ca în această boală să nu se administreze nici un fel de medicație care poate accentua/accelera reacția imună a organismului. 
 
* Pentru mâini, față, tegumente, recomand săpunul (pentru mâini cele tip “cheia”) și după aceea o cremă hidratantă; procesul de spălare să nu fie mai scurt de 20 secunde
 
 • Interviu cu generalul medic Florin Paul, medic epidemiolog ca formare, cu experienţă internaţională de excepţie dobândită în zone periculoase pentru misiunile de peacekeeping şi umanitare ale ONU; A activat 24 de ani în misiuni internaţionale efectuate în Africa, Europa şi SUA

 
 
Stimate domnule general Florin Paul, în interviul publicat săptămâna trecută cu privire la pandemia de COVID 19, ne-aţi recomandat să stăm acasă, cu familiile, şi vedem că şi autorităţile din întreaga lume recomandă acelaşi lucru.
Acum aş dori să vă întreb ce dezinfectanți să folosim împotriva COVID 19? S-a tot spus că alcoolul medicinal nu e bun, că doar dezinfectanţii pe  bază de clor și biocide sunt eficienți, în  condițiile în care acestea din urmă afectează pielea.
Dacă ne spălăm cu apă și săpun, dispare virusul?
 
Florin Paul: PROBLEMA este controversată, deoarece sunt câteva confuzii legate de DEZINFECTANTE ȘI ANTISEPTICE. Antisepticele sunt substanțe care se pot aplica pe tegumente și mucoase, pe când dezinfectantele sunt doar pentru acțiunea de distrugere și/sau de îndepărtare a microorganismeleor de pe suprafețe și obiecte, aer, apă, alimente etc.
 
Desigur că multe din substanțele folosite au dublă utilizare  (antiseptic și dezinfectant) în funcție de compoziția produsului, forma de utilizare, concentrații și așa mai departe.
 
Tot ce se discută în spațiul public de către persoane competente în materie este adevărat, controversele apar doar atunci când nu este explicat de ce, de exemplu, alcoolul/spirtul medicinal  nu este bun pentru dezinfecție și așa mai departe.
 
Am pomenit despre spirt. Acesta, ca să aibă acțiune BIOCIDĂ, trebuie să aibă concentrație de 70 grade și să fie în contact aproximativ 15-20 minute cu suprafața respectivă.
 
Bineînțeles că pielea/tegumentele vor fi iritate foarte serios. Deci nu este practic din acest punct de vedere și se recomandă spălatul cu apă și săpun.
 
Utilizarea dezinfectanţilor și a antisepticelor  depinde de suprafețele pe care se aplică, de “ținta urmărită” , volatilitatea substanței, ritmul de degradare etc .
 
Substanţele dezinfectante pe bază de clor sunt excelente, dar au inconveniente.
 
Clorul este un  gaz care dispare/se evaporă în maxim 20-30 minute. Aplicarea soluțiilor de clor în soare, pe suprafețe organice, activează produsul aproape instantaneu.  Din asemenea motive cele afirmate de specialiști  produc de multe ori confuzie în rândul audienței.
 
Sfatul meu este cam așa: Pentru mâini, față, tegumente, eu prefer și recomand săpunul simplu (pentru mâini cele tip “cheia”) și după aceea folosirea unei creme hidratante.
 
Săpunurile “simple” sunt puţin mai agresive pentru pielea mâinii, dar au putere mare de curăţare. 
 
Importantă este durata procesului de spălare care să nu fie mai scurt de 20 secunde. Există de asemenea numeroase produse foarte bune antiseptice pe bază de alcooli. Sfatul este să fie procurate din farmacii și să se solicite sfatul farmaciștilor.
 
Dezinfectantele sunt, de asemenea, substanțe extrem de eficiente dacă sunt utilizate în scopul pentru care au fost create și respectându-se instrucțiunile de utilizare. Nouă ne place să improvizăm. Atenție la manevrarea și utilizarea dezinfectantelor care conțin CLOR: să se folosească protejându-se căile respiratorii (purtarea unei măști/un batic, orice care limitează inhalarea vaporilor de clor; astfel se evita iritaţia mucoaselor căilor respiratorii superioare care se manifestă prin tuse, răgușeală, ochii care sunt foarte sensibili la vaporii de clor și nu în ultimul rând protejarea pielii mâinilor.
 
 
Cea mai mare greșeală  o fac multe persoane care, din dorința de a crește puterea de spălare a diferitelor substanțe, le amestecă. Exemplu: detergent de rufe amestecat cu soluții cu clor. Clorul are foarte mare afinitate pentru substanțele organice (care se găsesc în detergenții de tot felul), se “leagă chimic de acestea și  ambele produse devin inactive, anulându-se proprietățile lor de spălare/curățare.
 
 
Indiferent cât de bine eşti “îmbrăcat cu haine de protecţie, dacă acestea sunt contaminate, rişti să te contaminezi când te dezbraci.
 
Sunt foarte multe elemente care presupun meticulozitate şi mai ales responsabilitate faţă de tine, de cei apropiaţi ţie şi apoi faţă de ceilalţi. 
 
 
Au apărut informații că sunt bune vitaminele C și D împotriva COVID 19, informații contrazise de anumiți medici. Care este opinia dvs cu privire la folosirea vitaminei C și D împotriva Covid 19? Ce ar trebui să luăm din punct de vedere al medicamentelor?
 
 
Florin Paul: Virusul COVID-19 este nou – nouț pentru corpul uman. Privit din direcția “inversă”, ființa umană este “virgină” la contactul cu virusul. Din acest motiv, nu există nici un fel de “experiență/memorie imunologică” și organismul își activează toate sistemele imunologice (defensive) pentru a scăpa/elimina  de agresor. Din păcate unele din aceste forme de apărare au și efecte “auto-imune”, în urma acțiunii lor țesuturi, sisteme sau organe sunt profund afectate, ceea ce poate duce la declanșarea unor sindroame, agravarea bolilor cronice existente. Această “furtună imunologică” poate duce și la decesul pacientului.
 
Concluzia specialiștilor este ca în această boală să nu se administreze nici un fel de medicație care poate accentua/accelera reacția imună a organismului. În situaţia actuală recomand cu toată seriozitate ca orice medicament, repet ORICE MEDICAMENT, să fie luat doar la recomandarea unui cadru medical sau un farmacist licenţiat!
 
Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înțeleagă și mai ales să-l accepte oamenii este că TREBUIE SĂ SOLICITE ASISTENȚĂ UNUI MEDIC și nu ce se scrie pe reţelele de socializare, ziare și reviste, “de unde și neunde”, sfaturile prietenilor sau ale celor cu care călătoresc prin tramvai, metrou sau autobuz”.
 
 
Având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri  în câteva zile, din experienţa dvs, cam câte îmbolnăviri vom avea  într-o lună?
 
Florin Paul: Îmi este aproape imposibil să estimez așa ceva, deoarece sunt enorm de multe variabile care intervin în această ecuație. Practic dacă am cunoaşte care este “numărul mediu de persoane care sunt infectate de un purtător” în diferite circumstanțe (infectate în metrou, tramvai), sau în supermarket sau…putem să enumerăm orice “variantă ne trece prin minte” s-ar putea face niște estimări . Dar așa este foarte greu.
 
Experiența ofițerului  MAI care a infectat 12-13 persoane sau a unei tinere care a plecat pe stradă și a contaminat 9 oameni…sunt exemplele cele mai elocvente ale imposibilității de a face predicții cât de cât rezonabile .
 
Dar aceste “experiente” pot fi foarte bine folosite pentru a convinge populaţia că situaţia prezentă nu este o glumă şi că impactul procesului epidemiologic actual asupra aspectelor sociale, politice, economice ale societăţii este cu atât mai devastator cu cât se extinde mai mult.
 
 
 
 
 • Generalul medic FLORIN PAUL a avut, din 1994 până 2018, responsabilităţi aparte în multiple activităţi internaţionale.
  • 1994 / UNOSOM II, Somalia, şeful Departamentului de Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul Militar de Campanie al M.Ap N trimis in Somalia, UNOSOM II (United Nations Operation in Somalia II).
  • 1995 – 1996 / Seful Serviciului Medical/Medic Sef, UNAVEM III, Angola.
  • 2005/Comandantul Detaşamentului Medical Românesc afiliat Spitalului Militar – american – de Campanie, din Abu Ghraib, în Iraq. Consultant al Medicului Şef al Iraqi Freedom Mission, pe probleme de epidemiologie şi patologie infecţioasă.
  • 2007 – 2010 / Şeful Secţiei de suport medical în cadrul Diviziei de suport logistic / la sediul ONU.
  • 2010 – 2012 / Director medical, Biroul de sprijin al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru AMISOM – Misiunea Uniunii Africane în Somalia.
  • 2012 – 2015 / Director medical, UNIFIL – Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban.
  • 2016 – 2018 / Consilier medical, EUCAP-Niger, Uniunea Europeană .
  • Generalul medic FLORIN PAUL a activat şi la COMEDS (Comitetul şefilor serviciilor medicale ale armatelor ţărilor membre NATO, în comitetele şi grupurile de lucru ale NATO pe probleme de epidemiologie, medical intelligence şi arme de nimicire în masă – componenta biologică.
  • A fost Visiting Lecturer pe probleme de protectie medicala a populatiei impotriva utilizarii agentilor biologici la centre de profil din România şi Turcia, şi la USArmy Medical Department Center and School Fort Sam Huston, Texas.
  • 1998-2009 / Membru al CBMTS (Chemical and Biological Medical Treatment Symposium– grup internaţional de lucru – cu participanţi permanenţi din aproximativ 40 de ţări.
  • 2004 – 2009 / Membru al grupului de lucru NEW DEFENSE AGENDA, Bruxelles, pentru expertiza în domeniul protecţiei medicale impotriva armelor de nimicire în masă .
  • A publicat zeci de lucrări de specialitate, în ţară şi peste hotare fiind extrem de apreciat pentru capacitatea sa vizionară şi experienţa de excepţie dobândită în zone periculoase pentru medicii militari ai ONU. 
 

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%