Generalul Ștefan Dănilă a propus privatizarea Romaero, ca o soluție pentru ieșirea companiei din impas, dar se pare că Ministerul Economiei, acționarul majoritar, nu a fost de acord cu acest lucru, ceea ce l-a făcut pe Ștefan Dănilă să renunțe la mandatul de director general.
Potrivit unui document intrat în posesia noastră, înainte de a propune soluția Ministerului Economiei, Ștefan Dănilă a făcut o analiză amănunțită a Romaero, identificând chiar și potențiali investitori.
Documentul, semnat de generalul Ștefan Dănilă, spune: “În urma analizei făcute prin analizarea situației economico-financiare, a rapoartelor Corpului de Control al Ministerului Economiei, a Raportului Curții de Conturi, a ultimelor decizii AGOA, precum și a Planului ajustat de restructurare a obligațiilor bugetare întocmit de CITR, în conformitate cu OG 6 din 31 iulie 2019 și a Planului de restructurare operațională asociat, am constatat: restanțe în acordarea drepturilor salariale de peste două luni; întârzieri mari în livrarea unor produse și servicii, inclusiv pe un proiect de cercetare finanțat din fonduri europene; neconformități majore în toate domeniile principale de activitate – producție, mentenanță aeronave civile și mentenanță aeronave militare; reorganizarea conform schemei aprobate de CA este imposibil de aplicat; relațiile de muncă sunt încordate și cu multe conflicte din trecut, încă active.
Soluțiile identificate de mine au fost transmise spre informare CA și Ministerului Economiei. Pentru restructurarea rapidă și operaționalizarea fiecărui domeniu de activitate, conform cerințelor de calitate aplicabile, am identificat o unică soluție, respectiv privatizarea urgentă prin vânzarea pachetului majoritar către o companie cu același profil de activitate, care deține autorizările în domeniu. Am identificat o companie din România și două din Uniunea Europeană. Întrucât mandatul meu pentru a pregăti această privatizare nu a fost aprobat, consider că nu îmi pot îndeplini sarcinile stabilit, respectiv reorganizarea în vederea eficientizării activităților de bază.
Consider că orice soluție de circumstanță va accentua starea negativă la nivelul companiei. Lipsa de continuitate a conducerii, de la nivelul Administratorilor și a Directorului General este o vulnerabilitate majoră a societății, pe care sper ca AGOA să o remedieze în regim de urgență. Întrucât în acest moment aceste soluții nu sunt aplicabile, conform legii, din cauză că activitatea în toate domeniile prezintă un grad ridicat de risc pe fondul nemulțumirilor salariale și a stării tensionate interne, consider că nu pot indeplini sarcinile stabilite și renunț la mandatul acordat”.
Întrebat astăzi de ce generalul Ștefan Dănilă și-a dat demisia de la conducerea Romaero, după două săptămâni de când a fost instalat, Ministrul Economiei Florin Spătaru a spus: “Domnul general Dănilă (n.n. Ștefan Dănilă) a făcut o analiză a situației Romaero și a considerat că, personal, nu are informațiile necesare ca să poată să asigure continuarea activității”. Romaero este mult prea importantă pentru industria aeronautică românească, pentru a ajunge într-o situație extrem de dificilă, a spus ministrul. El a precizat că Ștefan Dănilă fusese numit la propunerea Consiliului de Administrație al companiei.
Ministrul a mai menționat că Romaero are potențiali parteneri, are contracte, există entități europene care și-au construit planul de afaceri pe baza facilităților Romaero.
Conducerea Romaero decisese, la finalul anului trecut, numirea generalului de aviație Ștefan Dănilă în funcția de director general, pentru patru luni, după revocarea lui Silviu Ionuț Grecu din funcție. Noul mandat a început din 29 decembrie.
Structura acționariatului Romaero este formată din Ministerul Economiei – 56,7 la sută, SIF Muntenia – 23,2 la sută, Fondul Proprietatea – 18,8 la sută.