Update articol:
George Maior - audiat astăzi în Comisia de politică externă a Senatului

ACTUALIZARE – Maior: “Singurul lucru care mă interesează este aprofundarea parteneriatului strategic”

  • Maior: „Ministrul de Externe nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare”

Întrebat de ce crede că a devenit inamicul numărul unu al lui Liviu Dragnea și care este relația cu acesta, ambasadorul în SUA George Maior a spus, în Comisia de politică externă a Senatului, că nu înțelege de ce ar fi inamicul numărul unu al liderului PSD și respinge toate informațiile potrivit cărora el ar face jocuri politice.

George Maior a declarat: „Nu înțeleg de ce aș fi inamicul public numărul unu. S-au făcut afirmații că aș face jocuri politice, neg categoric. Nu mă interesează acest aspect. Singurul lucru care mă interesează este aprofundarea parteneriatului strategic”.

George Maior a negat miercuri că s-ar fi implicat în politica internă americană, aşa cum l-a acuzat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu: “Faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată (n.r. – Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Şi, spunând adevărul în faţa opiniei publice româneşti, cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc”.

Ambasadorul României în SUA, a mai declarat că nu a fost informat de ministrul de Externe privind demararea procedurii de revocare: “Am avut o discuție amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat și elementele menționare de domnul președinte Tăriceanu legate de codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat și aici, și de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic, că nu privea vreo declarație oficială, era a unei persoane private. Incidența Convenției de la Viena nu avea calitatea să fie inserată în acel comunicat. Le-am argumentat cu forța dreptului și a istoriei cutumei diplomatice pe care am învățat-o în primele zile în care am fost angajat chiar de domnul Meleșcanu în MAE”.

….

Comisia de politică externă a Senatului îl va audia, astăzi, începând cu ora 13.00, pe ambasadorul României în SUA, George Maior.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membru al acestei comisii, a precizat că George Maior va fi chestionat  în legătură cu ultimele sale declaraţii publice: “Miercuri, la ora 13:00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa comisiei pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legătură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România.
Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador şi nu de fost şef al SRI.
Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, din păcate unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al executivului. Şi sigur că ambasadorii țării noastre, ai României în străinătate, sunt trimişii executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă”.

Tăriceanu a subliniat că membrii comisiei îl invită pe George Maior în calitate de ambasador, nu de fost director al Serviciului Român de Informaţii.

Pe 27 august, George Maior, actualul ambasador al României în SUA şi fost şef SRI, afirma că Rudolph Giuliani este un personaj “spumos”, iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.

Maior îi răspunde lui Dragnea: „Este o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte”

 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, în legătură cu o posibilă rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior, că “toate variantele se iau în calcul”.

MAE: George Maior, ambasadorul României în SUA, convocat pentru explicaţii

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la Ministerul Justiţiei, dacă ar putea cere rechemarea lui George Maior, în urma declaraţiilor făcute de acesta cu privire la scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani autorităţilor de la Bucureşti, Teodor Meleşcanu a răspuns: “Toate variantele se iau în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta”.

El a precizat că a avut o discuţie cu Maior, în care i-a spus că nu este normal, ca diplomat, să intre în dezbateri de acest tip: “Am avut o discuţie. O să vedem. Mâine va avea loc audierea din Comisia pentru politică externă şi o să vedem care e şi părerea Parlamentului.  Din punctul meu de vedere, i-am spus şi personal că nu e normal ca diplomat să se implice în dezbateri de acest tip”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în urmă cu o săptămână că premierului Viorica Dăncilă i s-a cerut, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD de la Neptun, să fie demarată procedura pentru rechemarea în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Acum câteva zile, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat  că nu îşi dă seama care ar fi motivele solicitării de rechemare a ambasadorului României în Statele Unite, George Maior, “decât răzbunarea lui Liviu Dragnea” împotriva acestuia.

“Nu am niciun fel de opinie, nu îmi dau seama care ar putea fi motivele, decât răzbunarea lui Dragnea împotriva lui Maior, că probabil Maior nu a acceptat să îi facă servicii personale în calitate de ambasador”, a spus Orban la Şcoala de vară a Tineretului Naţional Liberal.

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023