Update articol:

Rectificarea bugetară şi Fondul Suveran, subiecte ale şedinţei de astăzi a liderilor coaliţiei de guvernare

Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni astăzi, principalele teme de discuţie fiind rectificarea bugetară pe acest an şi proiecţiile privind bugetul pe 2019. Se pare că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va avea mai întâi o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar după-amiază va participa la şedinţa coaliţiei.

Discuţiile se vor axa pe rectificarea bugetară, situaţia Fondului Suveran de Investiţii, precum şi bugetul pe 2019.

Miercuri, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declara că va discuta cu reprezentanţii Partidului Social Democrat, astfel încât ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să facă o prezentare în cadrul unei şedinţe a coaliţiei referitor la obiectivele proiectului de rectificare bugetară. “În legătură cu rectificarea bugetară, vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finanţe să ne facă o informare la zi cu privire la execuţia bugetară până la finele lunii octombrie şi cu obiectivele care trebuie atinse până la sfârşitul anului, prin urmare care mai e nevoia de finanţare, dacă mai este o nevoie de finanţare, şi ce soluţii se întrevăd în acest sens, precum şi cu proiecţia bugetului pe anul 2019. Cred că în această săptămână vom reuşi să facem această discuţie, în aşa fel încât la nivelul Guvernului să se poată avansa pe acest subiect cât mai mult”, preciza Tăriceanu.

Întrebată joi dacă va lua parte la o şedinţă a coaliţiei de guvernare pe tema rectificării bugetare, premierul Viorica Dăncilă a răspuns: “Categoric că voi participa. Este o problemă legată de Guvernul României şi voi participa”.

Dragnea: “Temerile” ALDE pe acestul FSDI  subiect nu sunt incorecte sau de criticat

Recent, Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa, după ce a participat la o întâlnire cu oficiali de la Varşovia pe tema experienţei poloneze în ceea ce priveşte Fondul de Dezvoltare, ca în termen rezonabil să aibă loc o întâlnire în coaliţia de guvernare pentru a se debloca ordonanţa referitoare la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

“Eu sper – şi eu, şi doamna prim-ministru, şi colegii noştri – ca într-un termen rezonabil să aibă loc o întâlnire în coaliţie, la Guvern, pentru a se debloca ordonanţa care să reglementeze posibilitatea înfiinţării unor companii, unor firme care să funcţioneze ca un Fond de Dezvoltare şi Investiţii. (…) Am înţeles că e nevoie de o înţelegere mai bună şi s-a solicitat să există o întâlnire cu cei doi oficiali din Polonia – şi cred că a fost o idee bună, orice schimb de experienţă este bun – cred că trebuie să mai facem una sau mai multe întâlniri până când se ajunge la o formă finală sau până când temerile care au stat la baza, mă rog, nesusţinerii acelei ordonanţe au dispărut sau se fac modificările ca să nu mai existe aceste temeri”, a arătat el, la Palatul Parlamentului.

Dragnea a adăugat că “temerile” ALDE pe acest subiect nu sunt incorecte sau de criticat şi a menţionat totodată că este vorba despre “o decizie majoră” din punctul de vedere al PSD.

“Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, despre care mulţi şi-au dat cu părerea, din opoziţie şi nu numai, este unul dintre principalele instrumente pentru ca România să poată să îşi atingă obiectivele de dezvoltare strategică pe termen lung şi ţinem neapărat ca acest obiectiv să se îndeplinească şi suntem deschişi, determinaţi să purtăm oricâte discuţii sunt necesare, pentru ca toţi să înţelegem că asta este o cale corectă şi, dacă este ceva de modificat, nimeni nu se opune să modificăm. Ideea este să modificăm în sensul îmbunătăţirii, dacă e cazul”, a precizat Dragnea.

Pe de altă parte, preşedintele PSD a declarat, în urma întâlnirii în format extins, la care au participat ministrul investiţiilor şi dezvoltării din Polonia, Jerzy Kwiecinski, preşedintele Fondului Polonez pentru Dezvoltare, Pawel Borys, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi reprezentanţi ai ministerelor de resort din România, că în cele două ţări sunt propuse modele diferite în ceea ce priveşte Fondul de Dezvoltare.

“Eu cred că toată lumea a înţeles în seara asta că vorbim de două lucruri diferite. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, cum a fost prezentat în campania electorală de către noi şi cum a fost aprobat în programul de guvernare de către noi, este diferit de ceea ce funcţionează în Polonia, respectiv Fondul polonez de Dezvoltare. Sunt alte reguli. Sigur că au aceleaşi obiective, de dezvoltare a ţării, reprezintă un vehicul important pentru a finanţa, pentru a susţine, a stimula domenii strategice prioritare pentru dezvoltarea ţării respective, dar sunt gândite pe modele diferite”, a spus el, potrivit Agerpres.

Întrebat care a fost rolul discuţiei, Dragnea a replicat: “Nu ştiu, nu am organizat-o eu. Eu am participat cu mare drag”.

“Din punctul meu de vedere, da (a fost o întâlnire constructivă – n.r.). Adică eu cred că toţi am înţeles acelaşi lucru”, a mai spus el.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024