Update articol:

George Maior, pentru DIGI 24: “Orientarea mea dintotdeauna a fost social-democrată şi nu mi-o schimb ca alţii”

George Maior, ambasadorul României la Washington, a declarat, pentru Digi24, că nu se pregătește să încheie misiunea din SUA. Oficialul a spus, printre altele, că nu-și va schimba orientarea social-democrată pe care a avut-o „dintotdeauna”.  

George Maior a spus, într-un interviu pentru DIGI 24: “Nu mă gândesc la o opţiune politică, dar rămâne deschis acest lucru, în orice caz, orientarea mea dintotdeauna a fost social-democrată şi nu mi-o schimb ca alţii”.

Potrivit lui George Maior, relaţia şi parteneriatul strategic cu SUA au atins un punct culminant, un maxim istoric şi vizita președintelui Iohannis în SUA se înscrie în aceşti parametri: “Nu sunt subiectiv, în diplomaţie există criterii clare de evaluare. În momentul în care te întâlneşti cu întreg guvernul american, pe lângă preşedintele Trump, în momentul în care pe toate direcţiile mari de interacţiune cu SUA, securitate, direcţia economică, energie, cultură, au loc discuţii aprofundate şi urmate de decizii bune în favoarea intereselor româneşti, eu zic că vizita a fost, pe substanţă, remarcabilă. De fapt, pot să vă spun că imediat după terminarea vizitei şi am comunicarea cu colegii de la ambasadă, au deja loc discuţii de concretizare a unor aspecte legate de cele discutate la acest nivel strategic. Colegii sunt în comunicare cu Departamentul Energiei, cu Departamentul Comerţului, pentru a implementa, a pune în practică ceea ce s-a discutat acolo. Cu Departamentul Apărării se poate prefigura foarte curând ideea unei vizite a secretarului apărării american în România, de exemplu, înainte de summitul NATO, deci lucruri care sunt în flux. (…)  Ideea de asigurare a independenţei energetice a României pe termen mediu şi lung, sau măcar a scăderii dependenţelor externe cât mai mult, în privinţa României este o chestiune vitală pentru interesul naţional românesc, ea este legată  de suveranitatea naţională şi capacitatea României de a proiecta putere în relaţiile internaţionale şi de asigura cetăţeniilor evident, resurse energetice cât mai ieftine. Această discuţie este la început, vrem să completăm, da, acel program la Cernavodă, cu reactoarele 3, 4. Sunt multiple opţiuni pe masă şi aici veţi vedea în continuare discuţii, lucrurile sunt extrem de complicate şi complexe în acest domeniu, dar mă bucur că le avem şi cu partea americană”.

George Maior spune că vom avea în mod cert o creştere a prezenţei militare americane în România, o creştere a volumului de schimburi comerciale, o creştere a investiţiilor americane în domenii strategice precum energia de exemplu, dar şi altele, o intensificarea a cooperării de comunicare dintre statul român şi cel american, care este vitală într-o lume dinamică şi incertă cum este cea actuală.

George Maior susține în interviul pentru Digi 24 că a comunicat foarte bine guvernul Dăncilă și cu miniștrii pe anumite teme care s-au discutat în SUA: “Este până la urmă interesul României în joc, indiferent de diversele instituţii şi întotdeauna trebuie să îl promovăm”. Acesta este sigur că relația bună cu Guvernul va continua.  

George Maior a mai spus că nu a fost implicat în proiectul Pro Romania: “Nu am discutat cu domnul Ponta cred că de 4 sau 5 luni, cu ocazia asta poate află şi el că sunt în ţară. Vă spun, eu în orice calitate statală care implică neutralitate politică am respectat strict acea neutralitate politică. Şi nu mă refer doar la poziţia de diplomat, am mai avut şi alte funcţii în stat care necesitau chiar prin lege acest lucru şi le-am respectat în mod strict”.