Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

George Zhang: ”Dacă Huawei ar ieși din România, s-ar genera pierderi de 9,2 miliarde de euro și peste 6.300 de locuri de muncă”

Zhang: ”Mai degrabă am închide Huawei decât să facem orice lucru care ar dăuna intereselor clienților noștri, în folosul propriilor câștiguri”

Aprobarea proiectului de lege pentru implementarea tehnologiei 5G în forma actuală poate exclude Huawei din competiție, potrivit unor specialiști din telecom.

”Dacă Huawei ar ieși din România, s-ar genera pierderi de 9,2 miliarde de euro și peste 6.300 de locuri de muncă. Cred că guvernul nu a luat în serios acest aspect încă”, a spus George Zhang, CEO al Huawei România, în cadrul unei conferințe de presă.

Excluderea peste noapte a unui jucător important, prezent pe această piață de aproximativ 20 de ani, ar avea un impact semnificativ asupra clienților și utilizatorilor, a mai spus Zhang. Potrivit acestuia, efectele actualului proiect de lege ar fi: o piață lipsită de concurență, o întârziere de 5-10 ani a procesului de digitalizare în baza tehnologiei 5G care ar duce la pierderea altor 250.000 de noi oportunități de muncă pe care tehnologia 5G le-ar aduce. De asemenea, rețeaua ar avea o calitate slabă.

Oficialul Huawei a amintit că zilele trecute Germania a lansat lista de furnizori de încredere pentru tehnologia 5G și este foarte clar menționat că nu va interzice Huawei. Guvernul german a lansat această opinie, iar poziția lor este deschisă la nivel mondial. Această opinie este deosebit de importantă pentru întreaga industrie având în vedere că Germania se află la conducerea președinției Consiliului Uniunii Europene, se bucură de încredere și abordează prin măsuri tactice propriul mod de gestionare a riscului, nu prin presiuni venite din exterior, ci prin propriile lor competențe profesionale.

”Dorim să arătăm diferența dintre vocea guvernului României și ce spun guvernele din: Germania, Marea Britanie, Franța, Belgia, Ungaria, Austria, Suedia, Norvegia și Islanda. Dorim să vă aducem la cunoștință că tuturor statelor Uniunii Europene le pasă de noi și de securitatea cibernetică, fapt ce reiese din standardele proiectate, din certificări și în baza listei cu specificații tehnice speciale. Am dori să vă recomandăm această cale ca fiind cea corectă și cred că toată industria TIC din România înțelege și este complet de acord cu această opinie”, a subliniat Zhang.

Oficialul Huawei apreciază că autoritatea de securitate cibernetică a Germaniei (BSI) promovează în principal standardul de certificare unificat al UE (NESAS-CSA), acesta fiind corespunzător cerințelor tehnice ale setului de instrumente 5G al Uniunii Europene, personalizat pentru telecomunicații, recunoscut de industrie, iar perioada de certificare poate fi controlată cu costuri reduse.

”Pe baza acestor informații și a întregii standardizări, mă aștept ca țările cheie din UE să impună ca toate standardele să fie aplicabile și pentru celelalte țări, precum România și alte țări UE”, a spus CEO-ul Huawei România.

Pentru a menține echilibrul și neutralitatea, majoritatea țărilor UE nu se grăbesc să aleagă legislația care reglementează problemele legate de securitatea cibernetică, deoarece așteaptă în continuare ca Uniunea Europeană să aibă o direcție foarte clară, este de părere George Zhang.

Acesta consideră că setul de instrumente al UE pentru securitatea rețelelor 5G este un ghid pentru statele membre, adoptând măsurile strategice și tehnice pentru gestionarea securității cibernetice dar nu și legislația, ceea ce înseamnă că cele 28 de țări ale UE trebuie să-și păstreze corectitudinea și deschiderea și să nu  facă discriminări împotriva unor anumiți furnizori, așa cum au făcut SUA.

Zhang a amintit și despre legislația din Suedia și Finlanda, în ceea ce privește securitatea cibernetică: ”Autoritatea suedeză de reglementare în domeniul telecomunicațiilor (PTS) a luat în considerare riscurile de securitate națională în legislația sa în vigoare și consideră că nu este necesară modificarea legislației interne pentru setul de instrumente 5G. Același lucru s-a intâmplat și în Finlanda și au mecanismul lor de a gestiona acest tip de risc. Se bazează pe autoevaluarea efectuată de către transportatori, evaluarea făcută de către operatori, dar și verificările pre și post-eveniment făcute de autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor (PTS). Nici legile actuale din Suedia și nici cele mai recente reguli de licitație 5G nu introduc conceptele de „vânzători cu risc ridicat” sau clauze împotriva unei entități specifice”.

Vorbind despre interpretarea legii informațiilor din China, George Zhang a transmis asigurări că Huawei nu va furniza niciodată niciun fel de informații despre clienți pentru niciun guvern, cu angajamentul că mai degrabă ar închide Huawei decât să facă orice lucru care ar dăuna intereselor clienților în folosul propriilor câștiguri. Acesta a mai adăugat că Huawei nu a înregistrat nicio problemă de securitate cibernetică datorită eforturilor susținute în ultimii 33 de ani și este dispusă să își ia un angajament față de orice guvern din lume că nu vor exista breșe (no-backdoor agreement). Angajamentele presupun excluderea pentru totdeauna a Huawei în caz de încălcare a securității. Acordurile “No backdoor” sunt o inovație a Huawei pentru a rezolva problema legilor de securitate cibernetică din diverse țări.

Zhang a mai adăugat că Huawei este o companie 100% privată deținută doar de angajații săi și nu există nicio agenție guvernamentală sau organizație externă care să dețină acțiuni la Huawei. Fondatorul și CEO-ul Huawei Ren Zhengtei controlează aproximativ 1% din companie, în total fiind aproximativ 22 de miliarde de acțiuni. Compania este controlată de 115 comisii reprezentative, 16 directori ai consiliului și 10 membri ai consiliului de supraveghere.

Investițiile Huawei în securitatea cibernetică sunt pe locul 1 din toată îndustria TIC. Compania investește, în fiecare an, 5% din bugetul anual pentru cercetare și dezvoltare în securitate cibernetică. Anul acesta a alocat aproximativ 5 miliarde de dolari pentru securitate cibernetică, adică 5% din bugetul de aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare. Două procente din personalul de cercetare dezvoltare al Huawei este specializat în securitate cibernetică (dublu față de media industriei care este de un procent), potrivit informațiilor transmise de reprezentantul Huawei.

Zhang a mai spus că circulă știri false potrivit cărora Huawei ar avea legături puternice cu guvernul Chinei, dar Huawei este o companie internațională care se finanțează de la băncile străine și a amintit că este o companie auditată de o terță parte, KPMG. “Potrivit raportului de audit realizat de KPMG, din 2009 până în 2018, subvențiile directe pe care Huawei le-a primit de la guvernul chinez au constituit doar 0,3% din vânzările sale totale în perioada respectivă. 75% din împrumuturile primite de Huawei sunt de la băncile străine care au condiții comerciale standard. În ultimul deceniu, cota medie de impozitare efectivă plătită de Huawei a fost de aproximativ 15%, similar cu cât au plătit companiile americane”, a spus George Zhang.

Huawei în România

Huawei a creat în România aproximativ 6300 de locuri de muncă (2100 de angajați și 4200 de locuri de muncă indirecte), cooperează cu 126 de furnizori. Suma totală a impozitelor plătite de Huawei guvernului în ultimii 5-10 ani este de 268 de milioane de euro, iar valoarea achizițiilor locale este de 498 de milioane de euro. Huawei este cel mai bun angajator din România și ocupă primul loc în rândul furnizorilor de TIC în ceea ce privește plata impozitelor. În timpul pandemiei, internetul și traficul de date din țara noastră a crescut cu 26%, iar Huawei a furnizat servicii non-stop pentru a asigura funcționarea rețelelor pentru transportatori, potrivit informatiilor transmise de reprezentantul Huawei.

Huawei la nivel mondial

Potrivit veniturilor globale pentru prima jumătate a anului prezentate de oficialul companiei, Huawei a crescut la nivel global cu aproximativ 13% pe activitățile transport, prețuri și business de consum, în condițiile de pandemie. Business-ul de consum a crescut cu aproximativ 16%. Huawei a făcut investiții de aproximativ 72 miliarde euro în cercetare și dezvoltare,  în ultimii 10 ani, investind anual aproximativ 15% din veniturile globale. Pentru 2020, bugetul pentru cercetare și dezvoltare a crescut la aproximativ 30%.

Huawei este principalul furnizor de infrastructură TIC, nu numai pentru soluții, ci și pentru dispozitive inteligente. La nivel global compania are aproximativ 200.000 de angajați, iar jumătate dintre aceștia lucrează în cercetare – dezvoltare, în peste 170 de țări și regiuni.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022