Update articol:

Huawei: Actualul proiect de legislație 5G nu rezolvă provocările privind securitatea cibernetică și cel mai probabil va avea un impact negativ asupra societății, economiei și industriei ICT

Huawei Romania

Actualul proiect de legislație 5G nu rezolvă provocările privind securitatea cibernetică și cel mai probabil va avea un impact negativ asupra societății, economiei și industriei ICT, ne-au declarat oficialii Huawei România, după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege privind condiţiile implementării reţelelor 5G. 

Reprezentanţii Huawei ne-au transmis: “Împreună cu industria de telecomunicații din România, Huawei a urmărit îndeaproape progresul proiectului de lege 5G. Huawei se așteaptă să vadă o discuție deschisă și transparentă în Parlament pentru această legislație, permițând asociațiilor din industrie, operatorilor și vânzătorilor să participe la discuția acestui proiect de lege.

Proiectul de lege adoptat în guvern nu a reușit să includă voci puternice din industria telecomunicațiilor și necesită aprobarea Parlamentului înainte ca acesta să intre în vigoare. Huawei speră că va fi suficientă discuție în Parlament, cu implicarea deplină a actorilor din industrie și considerarea standardelor UE și a orientărilor tehnice. Huawei speră că legislația finală se va baza pe standarde tehnice eficiente pentru gestionarea problemelor de securitate cibernetică, nu pe intenția politică.

 Huawei este deschis standardelor internaționale și de verificare UE privind echipamentele 5G. Avem un angajament stabil și pe termen lung aici, în România, iar în cei 18 ani de servire a rețelei românești, nu am avut niciodată incidente majore de securitate cibernetică. Aici susținem mii de locuri de muncă și contribuim anual nu numai la industria ICT, ci și la economie și societate prin programele noastre educaționale. Vom continua să sprijinim dezvoltarea rețelei de telecomunicații României timp de mulți ani și credem că Parlamentul român va lua o decizie corectă și justificată în beneficiul poporului român și al națiunii”.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

“Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de Guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G”, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Bode.

Potrivit acestuia, “pe lângă oportunităţile tehnologice, economice şi sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale”.

“Avem nevoie de o abordare coordonată şi integrată a securităţii cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate şi este un partener de încredere la nivelul NATO şi UE, aspect recunoscut şi subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni şi Aliaţii noştri”, precizează Bode.

 

Noul draft al legii 5G: mai multe prevederi la contravenţii, dar fără secţiune tehnică

 

Alexandru Petrescu: Sper ca proiectul de lege 5G să fie adoptat cu celeritate și de către Parlament, după aprobarea de către Guvern

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING