Update articol:

Gheorghe Ialomiţianu: “Este riscantă solicitarea unor lideri politici ca BNR să intervină pentru a tempera devalorizarea leului prin utilizarea rezervei BNR”

Foto Facebook Foto Facebook

Solicitarea unor lideri politici ca BNR să intervină pentru a tempera devalorizarea leului în raport cu euro prin utilizarea rezervei BNR este una riscantă dacă Guvernul României continuă să aplice modelul economic bazat pe consum stimulat de importuri, susţine fostul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.   

În opinia domniei sale, această intervenție este limitată deoarece există riscul reducerii semnificative a rezervei BNR afectând solvabilitatea externă a României:  “Să nu uităm că deficitul balanței comerciale pe primele 11 luni din 2018 a fost de 13,2 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 2,6 miliarde euro față de 2017. Din cauza creșterii deficitului balanței comerciale gradul de acoperire al importurilor din rezervele BNR a scăzut de la 5,4 luni în 2017 la 4,8 luni în 2018.
Sper că liderii politici nu doresc să impună BNR aceeași politică pe care o aplică Guvernul Dăncilă și anume utilizarea din plin a rezervelor bugetare de la nivelul autorităților locale și a rezervelor financiare ale companiilor de stat pentru a asigura încadrarea în deficitul bugetar. Această politică va avea un efect negativ pe termen lung deoarece pune în pericol stabilitatea macroeconomică. Soluția ar fi implementarea unui mix de politici fiscal-monetare care să asigure o creștere economică sustenabilă și o stabilitate financiară a României”.

Partidul Social Democrat (PSD) a reacţionat aseară  la deprecierile leului din această săptămână.  „Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, este mesajul postat de PSD pe Facebook, împreună cu un videoclip.

 

Video PSD: „Banca Națională dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs” (video)

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021