Update articol:
Licitaţia organizată de Primăria Bucureşti pentru achiziţia a 100 de tramvaie:

Gheorghe Sîrbu, Astra Vagoane Călători: “Tramvaiele Durmazlar din Turcia sunt fabricate după alt concept, nu se încadrează în prevederile Caietului de Sarcini”

Sursa foto: astra-passengers.ro

Conducerea Astra Vagoane Arad vrea să conteste licitaţia organizată de Primăria Bucureşti pentru achiziţia a 100 de tramvaie şi care a fost câştigată de compania turcească  Durmazlar.     

Gheorghe Florin Sîrbu, Director general/Președinte CA Astra Vagoane Călatori SA, consideră că tramvaiele din Turcia sunt fabricate după alt concept și nu se încadrează în prevederile Caietului de Sarcini. De asemenea, Astra Vagoane spune că este ciudat cum a fost secretizată întreaga ofertă a turcilor. 

La licitația organizată de Primaria București s-au înscris Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret A.S., Turkey şi consorţiul format din Astra Arad şi compania chineză CRRC. 

Interviu cu domnul Gheorghe Florin Sîrbu, Director general/Președinte CA Astra Vagoane Călatori SA.

Reporter: Stimate domnule Gheorghe Florin Sîrbu, considerați că procesul de licitație, organizată de Primaria Capitalei pentru cele 100 de tramvaie, a fost unul corect?

Gheorghe Florin Sîrbu: Nu.

Reporter: Din punctual dvs de vedere, tramvaiele din Turcia se încadrează în prevederile caietului de sarcini? Cum sunt tramvaiele din Turcia comparativ cu produsele realizate de firma dvs din punct de vedere calitate-preț?

Gheorghe Florin Sîrbu: Fabricate după alt concept nu se încadrează în prevederile Caietului de Sarcini.

Reporter: Veți/Ați contestat licitația? V-a pus la dispoziție Primăria Capitalei informațiile solicitate?
Gheorghe Florin Sîrbu: Suntem în perioada de formulare a contestației.

Reporter: Considerați că această licitație a respectat legislația românească privind achizițiile publice și cerințele prevăzute în documentația caietului de sarcini?
Gheorghe Florin Sîrbu: Licitația da, aprecierile comisiei de licitație nu.

Reporter: Este adevarat că atât oferta Durmazlar, dar și oferta Astra Vagoane au fost secretizate în întregime? Compania Durmazlar Holding susține că a depus 171 de documente încadrul licitației, iar unele dintre ele conțin secret de proprietate intelectuală sau de companie, clasificate drept „confidențiale”, conform legii.
Gheorghe Florin Sîrbu: Turcii da, în totalitate, Astra doar ceea ce ține de dreptul de proprietate industrială.          

Reporter: Primăria Capitalei susține că ”reprezentanții Astra au avut, în termenul legal, acces la informațiile care nu vizau aspect confidențiale”. Este adevarat?
Gheorghe Florin Sîrbu: Nu. Ne-au fost puse la dispoziție câteva documente care nu ne folosesc la nimic.

Reporter: Considerați că alegerea ofertei din Turcia are vreo legatură cu faptul că Astra ar fi lucrat în consorțiu cu o firma chineza pentru aceste produse?
Gheorghe Florin Sîrbu: Nu, deoarece tramvaiele se fabrică la Arad, suportul chinezilor este doar în privința cifrei de afaceri.

Reporter: Cum a evoluat activitatea Astra Vagoane în ultimii ani? Vă rugăm să ne spuneți câte licitații ați câștigat în ultimii trei ani? Câte produse ați livrat și în ce țări?
Gheorghe Florin Sîrbu: Două licitații de vagoane de călători noi, patru licitații de reparații vagoane de călători și 4 licitații de tramvaie.

 

Durmazlar Holding: Am depus 171 de documente în faza de licitaţie; unele conţin secret comercial sau de proprietate intelectuală

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014