-
Autoritatea de reglementare elvețiană FINMA a anunțat că AT1-urile, considerate în general drept investiții relativ riscante, vor fi reduse la zero, în timp ce investitorii în acțiuni vor primi plăți ca parte a preluării.
-
Firma globală de litigii din California, Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, a anunțat luni că a creat o „echipă multi-jurisdicțională de avocați din Elveția, SUA și Regatul Unit”, pentru a discuta „posibilele acțiuni legale” ale deținătorilor de obligațiuni Credit Suisse.
Mai mulţi deținători de obligațiuni Credit Suisse au declarat marți că iau în considerare acțiuni în justiție, după ce 17 miliarde de dolari din obligațiunile suplimentare de nivel unu (AT1) ale băncii au fost reduse la zero, ca parte a vânzării de urgență către UBS, potrivit CNBC.
Autoritatea de reglementare elvețiană FINMA a anunțat duminică că AT1-urile, considerate în general drept investiții relativ riscante, vor fi reduse la zero, în timp ce investitorii în acțiuni vor primi plăți ca parte a preluării, înfuriind astfel deținătorii de obligațiuni.
David Benamou, director de investiții la Axiom Alternative Investments și deținător de obligațiuni Credit Suisse AT1, a declarat marți pentru CNBC că se va alătura procesului și crede că şi alţi deținători de obligațiuni se vor alătura.
Firma de avocatură din California Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan a declarat luni că a creat o „echipă multi-jurisdicțională de avocați din Elveția, SUA și Regatul Unit”, în urma acordului de salvare.
„Această echipă are deja discuții cu un număr de deținători de instrumente de capital AT1 ale Credit Suisse, reprezentând un procent semnificativ din valoarea noțională totală a instrumentelor AT1 emise de Credit Suisse, cu privire la posibilele acțiuni în justiție care le pot fi disponibile în lumina anunțul fuziunii dintre UBS și Credit Suisse”, a spus firma.
Firma a reprezentat anterior deținătorii de obligațiuni în urma vânzării băncii spaniole Banco Popular către Banco Santander pentru 1 euro în 2017, în care obligaţiunile AT1 au fost de asemenea reduse la zero.
Firma a declarat că intenționează să convoace miercuri o şedinţă pentru deținătorii de obligațiuni, pentru a discuta despre „căi potențiale de despăgubire”.
În mod obișnuit, în cazul unui faliment al unei bănci, AT1-urile – cunoscute și sub denumirea de convertibile contingente sau „CoCos” – ar avea prioritate înaintea deținătorilor de capital.
Obligațiunile au fost create după criza financiară globală ca un mijloc de a devia riscul de criză de la contribuabili. Deprecierea Credit Suisse reprezintă cea mai mare pierdere suferită vreodată de investitorii AT1 de la lansarea lor.
Decizia autorităților elvețiene de a modifica normele stabilite de mult timp și de a lovi deținătorii de obligațiuni AT1 înaintea acţionarilor a fost criticată pentru că dăunează încrederii în clasa de active, creând potențial un efect de propagare pe piețele globale.
Autoritatea de Supraveghere Bancară a BCE, Consiliul Unic de Rezoluție (SRB) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA) au emis luni o declarație comună prin care încearcă să liniștească investitorii că acordul Credit Suisse este unul unic. Elveția nu face parte din Uniunea Europeană și, prin urmare, nu este supusă reglementărilor blocului.
„În special, instrumentele de capitaluri proprii sunt primele care absorb pierderile și numai după folosirea lor completă ar trebui să se deprecieze nivelul 1 suplimentar”, au insistat autoritățile UE.
„Această abordare a fost aplicată în mod consecvent în cazurile anterioare și va continua să ghideze acțiunile supravegherii bancare ale SRB și ale BCE în intervențiile de criză. Nivelul 1 suplimentar este și va rămâne o componentă importantă a structurii de capital a băncilor europene.”
La sfârșitul anului 2022, Credit Suisse avea o rată de capital de nivel 1 comun (CET 1), o măsură a solvabilității băncii de 14,1% și o rată de acoperire a lichidității de 144%. Aceste cifre sugerează că banca era solvabilă și avea lichidități suficiente, ceea ce l-a determinat pe Benamou de la Axiom să se întrebe dacă banca ar trebui considerată „în faliment” în sensul tradițional.
Banca a pierdut încrederea investitorilor și a deponenților în ultimele două săptămâni, ducând la o scădere liberă a prețului acțiunilor și la ieșiri masive de active nete, iar FINMA a precizat duminică că există riscul ca Credit Suisse să devină ilichid, chiar dacă nu era insolvabil.
Unul dintre catalizatorii celei mai recente capitulări ale prețului acțiunilor Credit Suisse a fost anunțul de la un investitor de top, Saudi National Bank, că nu va mai putea oferi nicio asistență financiară suplimentară.
Achiziționarea pachetului de 9,9% în octombrie a jucat un rol important în finanțarea revizuirii strategice masive a Credit Suisse, în timp ce Qatar Investment Authority a devenit al doilea cel mai mare acționar al băncii, după ce și-a dublat pachetul de acțiuni la 6,8% la sfârșitul anului trecut.
Întrebat dacă crede că există o motivație politică în spatele deciziei de a asigura acțiunile înaintea deținătorilor de obligațiuni AT1, având în vedere dimensiunea acționarilor de bază ai Credit Suisse, Benamou a spus că aceasta este „singura explicație logică”.
Un purtător de cuvânt al FINMA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
Obligațiunile AT1 ale Credit Suisse au oferit randamente mai mari decât multe active comparabile, în unele cazuri cu randament de aproape 10%, reflectând riscul inerent pe care și-l asumau investitorii.
Ele conțineau, de asemenea, o clauză care le permite să fie reduse la zero de către autoritățile elvețiene în cazul în care banca nu mai ar fi viabilă, indiferent dacă și deținătorii de acțiuni nu mai primesc nimic .
Benamou a recunoscut că randamentul reflectă riscul de faliment sau „non-viabilitate”, dar a respins sugestia conform căreia deprecierea ar fi acoperită de clauza existentă.
„În realitate, au schimbat legea duminică pentru a permite FINMA să reducă la zero AT1 fără nicio constrângere”, a spus el.
Unii dintre acționarii Credit Suisse au reacționat, de asemenea, furioși la utilizarea de către autorități a „măsurilor de urgență” pentru a se grăbi să încheie acordul fără un vot.
Deținătorii de acțiuni vor primi doar plăți la valoarea cumpărării UBS, o fracțiune din valoarea lor înainte de tranzacție.
Vincent Kaufmann, CEO al Fundației Ethos, care deține mai mult de 3% din acțiunile băncii, a declarat luni pentru CNBC că organizația își va consulta avocații cu privire la o posibilă acțiune în justiție.
Ethos, care cuprinde 246 de fonduri de pensii elvețiene și fundații de utilități publice, acuză autoritățile elvețiene că își folosesc puterile de urgență pentru a adopta două acte legislative cheie fără aprobarea acționarilor.