Update articol:

Gilead Sciences vrea să livreze tratament cu remdesivir pentru 2 milioane de pacienţi cu Covid-19, până la sfârşitul anului

Compania Gilead Sciences Inc (GILD.O) a declarat luni că vrea să furnizeze până la sfârșitul anului o cantitate suficientă de medicament antiviral remdesivir pentru a trata 2 milioane de pacienți COVID-19, mai mult decât dublul țintei anterioare de 1 milion, transmite Reuters.

Compania a mai spus că speră să înceapă studiile în luna august ale unei versiuni inhalate, mai ușor de utilizat, administrată în prezent doar intravenos.

Remdesivir este în fruntea luptei împotriva virusului COVID 19, după ce medicamentul a ajutat la scurtarea timpului de recuperare, într-un studiu clinic. I s-a acordat autorizație de utilizare de urgență în Statele Unite și aprobare completă în Japonia.

Dar producerea și furnizarea de miliarde de doze rămân preocupări majore, întrucât virusul cu răspândire rapidă care a infectat peste 9 milioane de oameni amenință să copleșească sistemele de asistență medicală din întreaga lume.

“Vom continua să colaborăm la nivel mondial pentru a asigura o ofertă mondială suficientă”, a declarat directorul executiv Gilead, Daniel O’Day, adăugând că firma și-a donat cantităţile existente de remdesivir până în iunie. 

Producătorii indieni de medicamente Hetero Labs și Cipla Ltd (CIPL.NS) au obținut aprobarea pentru a începe să își vândă versiunile generice de remdesivir în țară. Hetero se așteaptă ca tratamentul să aibă un preț între 5.000 și 6.000 de rupii (66-79 USD) pentru o doză de 100 miligrame.

Gilead a declarat, luni, că a creat acorduri de licență cu nouă producători generici. Remdesivir nu a fost încă tarifat în Statele Unite.

Aşteptările Gilead pentru 2 milioane de serii de tratament sugerează vânzări de circa 2-3 miliarde de dolari în perioada 2020-2021, la un preţ de 1.000-2.000 de dolari pe serie, estimează un analist al firmei Jefferies, Michael Yee.

O formulă inhalată a medicamentului va fi administrată printr-un nebulizator, care ar permite utilizarea în afara spitalelor. De asemenea, compania a anunțat planuri pentru un „val următor” de studii de remdesivir, inclusiv la femeile însărcinate și în mediul ambulatoriu, cum ar fi centrele de perfuzie și casele de îngrijire medicală.