Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat luni că Rudolph Giuliani este un personaj “spumos”, iar scrisoarea transmisă de acesta autorităţilor române reprezintă “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”.
“Domnul Giuliani este un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificaţi acest lucru. În orice caz, ea (n.r. – scrisoarea) este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a spus Maior, întrebat despre scrisoarea transmisă de Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului Viorica Dăncilă.
În ceea ce priveşte protestele din 10 august, el a afirmat că nu a sesizat o percepţie ”mai deosebită” din partea Administraţiei americane. “Eu încerc în cadrul acestui dialog să promovez interesele noastre strategice, de securitate, economice, politice. Nu am avut discuţii despre acest lucru. Nu am sesizat vreo percepţie mai deosebită din partea Administraţiei americane”, a afirmat ambasadorul, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, el nu a dorit să se pronunţe asupra evaluării anunţate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind activitatea procurorului general Augustin Lazăr. Ambasadorul George Maior a fost prezent astăzi la Reuniunea diplomaţiei române.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că va face evaluarea activităţii procurorului general, Augustin Lazăr, în maximum 30 de zile, precizând că a luat această decizie întrucât a observat că de-a lungul timpului Ministerul Public “s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care îl are”.
“Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general (…) n-a venit nici din senin, nici circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului (…) cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care îl are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. (…) Voi face evaluarea în maxim 30 de zile, voi prezenta public rezultatele. Eu n-aş spune acum că vor fi negative sau pozitive, dar ca şi în precedent voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat Tudorel Toader.
Potrivit ministrului Justiţiei, criteriile de evaluare a procurorului general sunt “cele din lege”. Toader a reamintit că a transmis cu multă vreme în urmă faptul că urmează să fie făcute astfel de evaluări.
“Când transmiteam eu că vine o vreme când fiecare trebuie evaluat? Cu mult în urmă. (…) Sigur, şi eu voi fi evaluat la un moment dat. (…) Nu fac decât să pun în aplicare ceea ce spuneam atunci, nu ceea ce spune domnia sa astăzi”, a afirmat Tudorel Toader, întrebat cum comentează afirmaţiile lui Augustin Lazăr care a sugerat că politicul ar fi avut o influenţă asupra acestei decizii de evaluare a sa.
De asemenea, întrebat de ce nu a făcut evaluarea procurorului general la momentul respectiv, ministrul Justiţiei a răspuns: “Nu venise vremea”.
Totodată, chestionat dacă nu se impune şi o evaluare a Inspecţiei Judiciare de către MJ, Toader a răspuns: “Deocamdată vorbim de această evaluare, le luăm pas cu pas”.
…………….
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York, a transmis, pe 22 august, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
“Dragă domnule preşedinte Iohannis, vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, se arată într-o scrisoarea obţinută de MEDIAFAX şi care a fost transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de către avocatul lui Donald Trump.
Documentul scrie:
“Protocoalele secrete şi excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor
După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte. În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele «aplicării legii», am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa «protocoalelor secrete» pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI. (…) Îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară. Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese”.
“O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor
Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”. (Rudolph Giuliani)