Update articol:

Goldring: Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent și atingerea unor noi maxime istorice pentru ASML Holding N.V.

de Dan Turmacu, CFTe, Analiză SSIF Goldring

ASML Holding N.V. este o companie olandeză, lider în inovație în industria semiconductoarelor. Compania furnizează producătorilor de cipuri tot ce au nevoie  pentru a produce în masă modele pe siliciu prin litografie. Mașinile de fotolitografie fabricate de companie sunt utilizate în producția de cipuri. 

Rezultatele financiare pe T4 din 2020 au fost peste așteptările analiștilor. Profitul net pe acțiune de 3,23Ꞓ este în creștere cu circa 20% față de anul precedent. Compania va distribui către acționari un dividend total pe acțiune de 2,75 aferent anul 2020, în creștere cu 15% față de cel aferent 2019. 

Acțiunile ASML Holding sunt listate pe NASDAQ și Euronext, sub simbolul bursier ASML. Compania are în prezent o capitalizare de piață de circa 254 mld.$, iar prețul acțiunii a crescut în ultimul an cu circa 190%.

 Indicatorul beta β (5 ani) al acțiunii are valoarea de 0,91 ceea ce indică faptul că prețul este teoretic cu 9% mai puțin volatil decât piața.

Perspectivă pe termen mediu

Sumar: ASML
Poziție: Long
Target price: 800$
Perc. to Target: 28%
Stop loss: 480$

De la minimul din mar. 2020, prețul acțiunii ASML Holding a crescut de la un nivel de suport situat la marginea inferioară a norului Ichimoku și a ieșit imediat deasupra norului. Acțiunea se află într-un raliu deasupra norului Ichimoku, fiind un semnal de tip ”bullish”. Semnalul este convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.

Indicatorul ROC – Rate of Change ce arată modificarea procentuală a prețurilor este pozitiv. Linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă de la minimele din sept. 2020 și a atins un nivel considera foarte „supra-cumpărat” (nivelul 60). Linia s-a corectat dar a revenit peste nivelul 20, fapt ce indică o presiune la cumpărare.

Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence a generat ultimul semnal de cumpărare la începutul lui nov. 2020, cum s-a intersectat și a trecut deasupra semnalului său (linia roșie), deasupra unui nivel pozitiv (nivelul 15). Linia indicatorului are o mișcare ascendentă și se mișcă deasupra unui nivel considerat foarte „supra-cumpărat” (nivelul 45), fapt ce indica o presiune la cumpărare.

În general, pe graficul săptămânal, acțiunea ASML Holding are un trend ascendent de la minimul din mar. 2020. Investitorii ar putea privi orice corecție a prețului acțiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la cumpărare.

Perspectivă pe termen scurt

Sumar: ASML
Poziție: Long
Target price: 800$
Perc. to Target: 28%
Stop loss: 480$

 

 

Graficul zilnic al ASML Holding arată cum prețul a reușit la începutul lunii iun. 2020 să spargă un nivel de rezistență constituit din maximele anterioare din feb. 2020, de la 320$ (linia violet), spărgând apoi un nivel de rezistență de la 400$ (linia violet punctată). Acțiunea a fost într-un raliu până la mijlocul lui feb. 2021 când s-a corectat de la 609$ (linia roșie punctată) și a găsit un suport la nivelul de 500$. Ulterior a reușit să-și revină și să spargă săptămâna trecută nivelul de rezistență constituit din maximul anterior din feb. 2021. Acțiunile se tranzacționează deasupra mediilor mobile de 50 și 200 zile, ceea ce este ”bullish”.

Preferința investitorilor pentru acțiunea ASML Holding este reflectată în indicele puterii relative – RS în raport cu indicele Nasdaq 100.  De la începutul lui nov. 2020, linia RS are o mișcare ascendentă și a reușit să treacă definitiv peste o rezistență constituită din maximele anterioare,  confirmând trendul ascendent al acțiunilor. Dacă prețul își va continua trendul, atunci linia RS își va continua mișcarea ascendentă.

Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului acțiunii ASML Holding. Indicatorii direcționali au trimis semnale în lunile apr.& nov. 2020 și ultimul în mar. 2021, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Ultimul val al trendului a pierdut din intensitate cum linia ADX s-a întors sub nivelul 20.

Concluzie finală:

Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o continuare a trendului ascendent și atingerea unor noi maxime istorice. Se recomandă ca investitorii să cumpere această acțiune numai dacă prețul acțiunii se menține peste nivelul de 609$.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni