Update articol:

Grecia vrea să mai relaxeze controalele asupra mişcărilor de capital

Euclid Tsakalotos/ Sursa Facebook

Grecia intenţionează să relaxeze, în curând, şi mai mult restricţiile asupra mişcărilor de capital şi este în grafic să ridice toate restricţiile impuse în urmă cu trei ani, a afirmat ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos, transmite Reuters.
Autorităţile din Grecia au introdus pentru prima dată restricţii asupra mişcărilor de capital în luna iunie 2015, pentru a pune capăt unor ieşiri masive de fonduri din bănci în momentul maxim al crizei datoriilor, criză care a dus la cel de-al treilea acord de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditorii internaţionali după 2010, relatează Agerpres. În vara lui 2015, Guvernul grec a obligat băncile autohtone să îşi închidă porţile timp de aproape 20 de zile şi să limiteze retragerile de fonduri la doar 60 de euro pe zi, în ideea de a evita un colaps al sistemului bancar elen.
“Vom avea foarte curând noi relaxări controalele asupra mişcărilor de capital”, a declarat Euclid Tsakalotos într-un interviu acordat publicaţiei Naftemporiki, fără a preciza data la care intră în vigoare noile reglementări.
“Cu această atenuare a controalele asupra mişcărilor de capital vom finaliza al doilea pilon de reglementări referitoare la retragerile de numerar şi deschiderea de conturi bancare, şi vom intra în faza finală pentru a ridica toate restricţiile impuse în urmă cu trei ani, inclusiv restricţiile privind mutarea capitalului peste hotare”, a afirmat ministrul elen de Finanţe.
În 20 august, Comisia Europeană a salutat încheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia şi, totodată, şi-a exprimat speranţa că acesta este începutul unei noi ere pentru ţara cu cea mai mare povară a datoriilor din zona euro şi Uniunea Europeană.
Grecia a beneficiat de asistenţă financiară din partea partenerilor săi europeni începând din 2010. Autorităţile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeană a semnat, în numele MES, un Memorandum de înţelegere pentru un program de sprijin pe trei ani.
Sectorul financiar se află în prezent într-o poziţie mult mai puternică, urmare a unor operaţiuni reuşite de recapitalizare, a unei revizuiri generale a guvernanţei băncilor şi a implementării unei strategii de reducere a creditelor neperformante, care trebuie să fie susţinută, apreciază Comisia Europeană.
În total, începând cu 2010, Greciei i-au fost acordate împrumuturi în valoare de 288,7 miliarde euro: 256,6 miliarde euro din partea partenerilor europeni şi 32,1 miliarde euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024