Update articol:

„Greu de crezut” că frenezia pe acțiunile Gamestop și AMC Entertainment a fost determinată doar de investitorii de retail, susține un profesor de finanțe; “Manipularea pieței nu e evidentă”

investitori bursa Sursa Pixabay

Este puțin probabil ca frenezia recentă pe acțiuni precum Gamestop și AMC Entertainment să fi fost pur și simplu condusă de investitori de retail, susține Bart Zhou Yueshen, profesor asistent de finanțe la INSEAD, potrivit CNBC.

„Având în vedere volumul de tranzacționare pe care l-am văzut săptămâna trecută, îmi este greu să cred că doar acești investitori de retail au actionat”, a declarat Zhou, luni, pentru „Street Signs Asia”, de la CNBC.

În ultima săptămână, piața din SUA a fost dominata de raliurile uimitoare pe acțiuni precum GameStop, care a înregistrat peste 1.500% crestere de la începutul anului. Investitorii s-au concentrat pe acțiuni shoratate, creând „presiune” si obligand traderii de partea cealalta a pariului sa cumpere mai multe acțiuni pentru a-și acoperi pierderile.

Vânzarea în lipsă este o strategie în care investitorii împrumută acțiuni la un anumit preț, în așteptarea ca valoarea de piață să scadă sub acel nivel atunci când este timpul să plătească pentru acțiunile împrumutate.

„Este, de asemenea, foarte dificil să credem că, în această presiune, partea de cumpărare este condusă complet de retail și nu există instituții care au participat”, a adăugat el: „Instituțiile nu sunt stupide, nu? Se uită la aceste oportunități, cu siguranță pot intra acolo. ”

Investitorii de retail au fost în mare parte creditați că au generat aceste mișcări, în special investitorii din comunitatea WallStreetBets de pe Reddit. Revoluția de pe piață a fost în general privită printr-o lentilă populistă, punând în anatgonie profesioniștii de pe Wall Street cu investitorii amatori înarmați cu aplicații de tranzacționare cu comisioane zero, precum Robinhood.

Provocare pentru autoritățile de reglementare

Pe măsură ce investitorii individuali și-au exprimat entuziasmul față de GameStop, AMC și alte acțiuni populare pe Reddit, au început să apară întrebări dacă această activitate de tranzacționare a constituit o manipulare a pieței.

Zhou a spus că, desi autoritățile de reglementare „pot încerca cu siguranță să intervină”, nu este clar dacă vor găsi dovezi ale manipulării pieței.

“Pentru a stabili manipularea, ar trebui stabilita un fel de malintenție, în primul rând”, a spus profesorul: „În opinia mea, asta nu este atât de evident în acest caz.”

El a explicat că discuțiile de pe platforme precum Reddit pot fi caracterizate, pur și simplu, ca investitori „exprimându-și opiniile” asupra acțiunilor pe care doresc să le cumpere și să le vândă.

“Fondurile speculative pot face același lucru”, a spus Zhou. „Nimic … în această privință nu este deosebit de îngrijorător.”

Sarcina revine acum autorităților de reglementare să găsească „dovezi solide” ale faptelor greșite, ceea ce este „destul de dificil”, spune profesorul.

La rândul său, Securities and Exchange Commission a declarat că va analiza volatilitatea recentă.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) a anunţat vineri că va analiza îndeaproape acțiunile întreprinse de entitățile reglementate care ar putea dezavantaja investitorii sau le pot inhiba capacitatea de a tranzacționa anumite valori mobiliare.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)