Toţi operatorii activi pe piaţa din România sunt pregătiţi pentru începerea cursei de implementare a tehnologiei 5G și nu vor exista restricții sau interdicții pentru companiile străine interesate de licitația pentru construirea rețelei 5G din România, a declarat Sorin Grindeanu , președinte al Agenției Naționale pentru Administrație și Administrație în Comunicații (ANCOM) într-un interviu recent acordat Xinhua.
“Anul trecut, aproape toţi marii operatori au făcut în mod public testele 5G şi totodată şi-au anunţat intenţia de a lansa servicii comerciale 5G în 2020. Nu vor exista restricţii pentru intrarea pe piaţă a altor jucători… Dacă vor participa la licitaţia pentru frecvenţele 5G şi vor câştiga licenţe, beneficiile vor fi pentru utilizatorii finali, care vor avea o gamă largă şi competitivă de opţiuni”, a subliniat preşedintele ANCOM.
Potrivit lui Sorin Grindeanu, România intenţionează să organizeze o singură licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 605 MHz în a doua parte a acestui an iar licenţele vor fi acordate câştigătorilor până la data de 15 decembrie. Câştigătorii licenţelor vor putea să utilizeze spectrul de frecvenţe începând cu prima zi a lui 2020.
“5G va începe o adevărată revoluţie industrială în România oferind şansa de a accelera ritmul de reducere a decalajelor care există în România”, a mai spus Grindeanu, estimând o creştere a veniturilor cu peste 4,7 miliarde euro, peste 250.000 de noi locuri de muncă şi creşterea valorii fiscale în industriile inteligente de la 3,7 miliarde dolari în 2020 până la nouă miliarde dolari în 2026.
Până în 2025, toate centrele urbane funcționale, autostrăzile modernizate și căile ferate, porturile internaționale și aeroporturile din întreaga țară ar putea fi acoperite de noua tehnologie 5G. “În ceea ce privește maximizarea beneficiilor sociale și economice și validarea tehnică și comercială a 5G, vrem să avem cât mai curând posibil șapte proiecte pilot distribuite pe întreg teritoriul țării noastre”, a spus Grindeanu.
Tehnologia 5G va oferi instituțiilor de stat posibilitatea de a utiliza serviciile digitale pentru toate procesele și va îmbunătăți în mod semnificativ internetul prin cablu și cel mobil, a subliniat el, adăugând că tehnologiile 5G vor avea un impact semnificativ asupra sectoarelor economice importante, precum educație, energie, agricultură, bancar și sănătate.
Potrivit lui, tehnologia 5G va schimba în mod semnificativ mediul în care trăim.
În cazul precedentei tehnologii, 4G, aproximativ 95% din gospodăriile din România beneficiau de servicii LTE după primii cinci ani de la utilizarea licenţelor. “Nu cred că în cazul 5G, ritmul investiţiilor va fi mai lent”, susţine Grindeanu.
Zilele trecute, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu a declarat şi el că România intenţionează să demareze licitaţia pentru frecvenţele 5G în trimestrul patru al acestui an, iar procedura de licitaţie va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care utilizează echipamente produse de firma chineză Huawei Technologies Co.