Update articol:

Gruparea rusă de mercenari Wagner deschide primul sediu oficial în orașul rus Sankt Petersburg

* Uniunea Europeană a acuzat Grupul Wagner de încălcări grave ale drepturilor omului în Ucraina, Africa, Siria și Libia.

Gruparea Wagner din Rusia, anterior secretă, o forță mercenară privată, și-a deschis primul sediu oficial în orașul rus Sankt Petersburg, potrivit Al Jazeera.

Grupul, controlat de Yevgeny Prigozhin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, și-a deschis vineri clădirea cu mai multe etaje, strălucitoare, cu fațadă de sticlă, acoperită cu semnul alb „Wagner”.

Inaugurarea „Centrului Wagner” este văzută ca un alt pas al lui Prigozhin pentru a-și face publice acreditările militare și a avea un rol mai public în modelarea politicii de apărare a Rusiei.

Cartierul general Wagner, orientat spre public, urmează pașii recenti ai lui Prigozhin de a-și consolida profilul public, în comparație cu anii în care omul de afaceri rus și-a petrecut operând forța militară din umbră.

Prigozhin a negat multă vreme că ar fi în spatele grupării Wagner, ai cărei soldați contractuali sprijină armata Rusiei în Ucraina și au operat în Africa, Siria și Libia. Dar, luna trecută, Prigozhin a confirmat public pentru prima dată că este fondatorul Wagner.

Uniunea Europeană a acuzat Grupul Wagner, ai cărui membri sunt în mare parte foști angajați ai serviciilor de informaţii, de încălcări ale drepturilor omului și a spus că au desfășurat operațiuni clandestine în numele Moscovei. Statele Unite și UE l-au sancționat pe Prigozhin pentru rolul său în grup.

Evgheni Prigojin, omul de afaceri apropiat de Kremlin, recunoaşte că a fondat grupul paramilitar Wagner

 

În 2021, UE a declarat că Grupul Wagner este responsabil pentru abuzuri, inclusiv tortură și crime extrajudiciare, în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic.

„Misiunea Centrului PMC Wagner este de a oferi un mediu confortabil pentru generarea de noi idei cu scopul îmbunătățirii capacităţii  de apărare a Rusiei”, a spus Prigozhin într-o declarație la lansarea de vineri.

La inaugurarea sediului, nu au existat semne privind prezenţa fizică a lui Prigozhin însuși, care uneori este supranumit „Bucătarul lui Putin” pentru afacerile sale extinse de catering, pline de contracte guvernamentale.

La deschiderea marii clădiri de birouri din oțel și sticlă au participat vineri veterani în uniforme militare și tineri profesioniști din domeniul tehnologiei și culturii, cu prelegeri din partea unor personalități naționaliste și pro-Kremlin.

Centrul Wagner are locuri pentru găzduirea gratuită a inventatorilor, specialiștilor IT, designerilor, producțiilor pilot și start-up-urilor. Dacă proiectul se va dovedi a fi de succes, Compania va lua în considerare posibilitatea deschiderii de filiale ale Centrului Wagner.